ELIBERAREA DE PAŞAPOARTE ROMÂNEŞTI MOLDOVENILOR ŢINE EXCLUSIV DE AUTORITĂŢILE ROMÂNE
11.01.2008
România nu este obligată să consulte Uniunea Europeană atunci când decide să ofere cetăţenie română pentru cetăţenii moldoveni, a declarat la Chişinău ministrul italian de externe Massimo DAlema, citat de AP FLUX.
În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, 9 ianuarie, cu ocazia unei vizite oficiale efectuată în Republica Moldova, şeful diplomaţiei italiene, Massimo DAlema, a declarat că eliberarea cetăţeniei române nu priveşte ţările europene şi că această chestiune este o problemă internă a României.
Anterior însă, parlamentarul european Marianne Miko, şefa Delegaţiei Comitetului de cooperare parlamentara dintre Moldova şi UE, a declarat, citată de postul de televiziune PRO TV Chişinău, că România trebuie să consulte mai întâi membrii Uniunii Europene atunci când ia decizii de simplificare a procedurii de acordare a cetăţeniei, precizând că acest lucru este inclus în angajamentele pe care şi le-a asumat odată cu intrarea în Uniunea Europeană.
Amintim că, în cadrul unei vizite oficiale, efectuate la finele anului trecut la Bruxelles, preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România de "agresiune permanentă" faţă de Republicii Moldova, menţionând că Bucureştiul "nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova". Liderul de la Chişinău s-a mai plâns şi de faptul că autorităţile române încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova atrăgând studenţii în universităţile din România, preoţii spre bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni.
Replica Chişinăului a venit după ce autorităţile române, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, au declarat, în mai multe rânduri, că vor analiza împreună cu partenerii din cadrul Uniunii Europene posibilitatea de a oferi în regim prioritar cetăţenie română pentru solicitanţii moldoveni, întrucât numărul acestora este extrem de mare şi a crescut semnificativ odată cu integrarea României în UE.
Precizăm că, potrivit unui sondaj realizat în luna noiembrie a anului trecut de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), aproape jumătate din cetăţenii Republicii Moldova (48 la sută) doresc să obţină cetăţenia română, în timp ce 46% susţin că nu-şi doresc cetăţenia statului vecin.
17 comentarii
Chiar nu le pasa fratilor romani de soarta tragica al romanilor din jurul granitelor statului roman. Doar vorbe si promisiuni goale se mai aud de la elita politica din Bucuresti.
saracia biruie intuziazmul...E greu de prognozat cind democratii se vor UNI si poporul se va DESTEPTA odata toti...ca sa se teama comunistii de popor.Jos comunistii!!!!!!!!!!1