ÎPS PETRU SOLICITĂ CONSILIULUI EUROPEI SĂ INTERVINĂ ÎN FAVOAREA MITROPOLIEI BASARABIEI

11.01.2008

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, a trimis zilele acestea o scrisoare adresată Secretariatului General al Consiliului Europei, Comitetului de Miniştri al CE şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prin care îi roagă să intervină pentru a stopa abuzurile din partea autorităţilor de la Chişinău asupra Mitropoliei Basarabiei, informează AP FLUX.

În scrisoarea respectivă, mitropolitul atrage atenţia asupra mai multor cazuri de abuz şi intimidare la care au fost supuşi clericii şi enoriaşii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum şi asupra recentelor declaraţii ale preşedintelui Vladimir Voronin, care ameninţa oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea în afara legii şi anularea înregistrării din 30 iunie 2002 a acestei biserici.

De asemenea, oficialii europeni au fost sesizaţi şi în legătură cu faptul că Mitropoliei Basarabiei i se aplică un tratament diferenţiat (negativ) în comparaţie cu alte culte religioase. Mitropolitul mai afirmă că Legea privind cultele religioase şi părţile lor componente nu a suportat nici o modificare în sensul cerut de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi că, în ultimele 7 luni, înregistrarea juridică a părţilor componente ale Mitropoliei Basarabiei a fost complet blocată. În aceeaşi ordine de idei, Mitropolitul Petru acuză Guvernul de la Chişinău pentru faptul că refuză restituirea arhivelor Mitropoliei Basarabei confiscate abuziv în timpul ocupaţiei sovietice.

"Ajustându-şi organizarea internă la realităţile administrative ale Republicii Moldova, Mitropolia Basarabiei şi-a reactivat cele patru episcopii istorice, care au fost înregistrate de autorităţile guvernamentale (Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Această situaţie a trezit nemulţumirile Patriarhiei Moscovei şi Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Bisericii Ruse, precum şi ale administraţiei anticonstituţionale şi secesioniste din partea de est a Republicii Moldova (Transnistria). Conducătorii structurilor de securitate şi de forţă transnistrene s-au întrunit în şedinţă de urgenţă împreună cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei la 27 octombrie 2007, în oraşul Tiraspol, pentru a identifica măsuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei. Acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de cel mai înalt nivel din ţara noastră", se spune în scrisoarea mitropolitului.

Totodată, în scrisoare se atrage atenţia că, începând cu data de 2 decembrie 2007, majoritatea preoţilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitaţi la domiciliul lor sau la biserici şi intimidaţi de către agenţi ai statului: poliţişti de sector, angajaţi ai comisariatelor raionale de poliţie, colaboratori ai Serviciului de Informaţii şi Securitate. "Aceşti agenţi ai statului i-au interogat pe preoţi asupra motivelor pentru care nu aderă la Biserica Ortodoxă Rusă şi preferă să rămână în cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi "schismatică şi ilegală". În câteva cazuri agenţii statului au arătat că abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preoţilor, că aceştia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul şi nu vor fi pedepsiţi cu severitate pentru "erezia" lor românească. Unii dintre aceşti agenţi ai statului au recunoscut că au acţionat la indicaţia conducerii statului care le-a cerut să exercite presiuni asupra preoţilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei".

"Mitropolia Basarabiei adresează Secretariatului General al Consiliului Europei şi Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, precum şi raportorilor APCE pentru Republica Moldova, rugămintea de a continua, în limitele competenţelor fiecăruia, supravegherea modului de îndeplinire de către Republica Moldova a măsurilor individuale şi generale în vederea executării Hotărârii CEDO din 13/12/2001.

Mitropolia Basarabiei consideră binevenită şi necesară adoptarea de către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a unei noi Rezoluţii Interimare privind speţa "Mitropolia Basarabiei şi alţii vs. Moldova", ca singur mijloc eficient de a determina Guvernul Republicii Moldova să se conformeze Hotărârii CEDO din 13/12/2001", se mai arată în scrisoare.

Este evident că aceste acţiunile autorităţilor de la Chişinău nu au un caracter juridic ci unul pur politic

Solicitat de AP FLUX, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, a menţionat că Hotărârea de înregistrare a Mitropoliei Basarabiei se află deocamdată pe masa de lucru a Consiliului Europei, considerându-se că, deocamdată, nu a fost executată Hotărârea CEDO din 13 decembrie 2001. El a precizat că, în contextul actual în care activează Mitropolia Basarabiei, dar şi urma demersului înaintat de reprezentanţii acestei biserici, există şanse ca CE să adopte o nouă rezoluţie interimară care să constate că Republica Moldova nu se conformează unei decizii a CEDO. "Acest lucru poate să ducă la nişte presiuni politice şi diplomatice din partea Consiliului Europei şi statelor membre, în vederea obligării autorităţilor moldovene să nu mai întreprindă acţiuni discriminatorii şi abuzive asupra Mitropoliei Basarabiei", a spus Vitalie Nagacevschi. Întrebat care ar fi consecinţele respectivei rezoluţii asupra Republicii Moldova, juristul a afirmat un astfel de document ar avea consecinţe de ordin politic şi că astfel ar fi şifonată imaginea ţării noastre pe plan internaţional, "care, de altfel nu este în prezent foarte strălucită". "Este evident că puterea politică de la Chişinău întreprinde acţiuni concentrate şi concertate împotriva Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, este evident că aceste acţiuni nu au un caracter juridic ci unul pur politic. Emiterea unei astfel de rezoluţii din partea CE echivalează cu o nouă condamnare a Republicii Moldova deja de către Comitetul de Miniştri fără a fi însă de stabilite oferirea de despăgubiri de ordin moral şi material.

Mitropolia Basarabiei a fost înfiinţată canonic de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1925. În perioada sovietică, Mitropolia a fost pusă sub interdicţie de autorităţile de ocupaţie. La 14 septembrie 1992, la scurt timp după proclamarea independenţei de stat faţă de Moscova, Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în Republica Moldova, iar la 19 decembrie 1992 Sfântul, Marele şi Îndreptătorul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub preşedinţia Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arăpaşu, a adoptat în unanimitate Actul sinodal şi patriarhal de binecuvântare a reactivării Mitropoliei Basarabiei, autonome şi de stil vechi, cu reşedinţa în Chişinău. Între 1992 şi 2002, Mitropolia Basarabiei a fost ţinută forţat în afara cadrului legal şi persecutată metodic de cele 7 guverne ale administraţiilor Snegur, Lucinschi şi Voronin. Mitropolia Basarabiei a fost admisă în legalitate şi reînzestrată cu personalitate juridică, sub presiune internaţională, la 30 iulie 2002, ca urmare a Hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 13 decembrie 2001 (definitivă din 27 martie 2002) în dosarul "Mitropolia Basarabiei şi alţii versus Moldova", mai informează AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2