REPREZENTANŢII COMISIEI EUROPENE URMĂRESC CU ATENŢIE INIŢIATIVA DEPUTAŢILOR DE LA CHIŞINĂU DE MODIFICARE A PRAGULUI ELECTORAL
12.01.2008
Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie evoluţia evenimentelor în vederea modificării pragului electoral în Republica Moldova şi modul în care va fi implementată noua lege, informează AP FLUX.
Potrivit şefului Secţiei politice şi economice a Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Paolo Berizzi, a declarat astăzi, în cadrul şedinţei Reţelei de jurnalişti "Reporter European", că respectiva iniţiativă nu a fost recomandată de Consiliul Europei, dar că ţine de decizia fiecărei ţări în parte.
Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, pe data de 27 decembrie 2007, în prima lectură, proiectul de lege privind modificarea articolului 86 din Codul electoral, potrivit căruia pragului electoral pentru accederea în parlament va fi majorat, pentru partidele politice, de la 4 până la 6 la sută.
Potrivit autorilor iniţiativei legislative, deputaţii Iuri Eriomin şi Alexandr Jdanov, această majorare a pragului electoral va permite consolidarea în Parlament a fracţiunii care va obţine majoritatea voturilor din partea alegătorilor şi, implicit, va permite facilitarea alegerii preşedintelui ţării.
Iniţiativa legislativă urmează a fi pusă în dezbatere pentru adoptare în lectura a doua doar după ce Comisia parlamentară juridică pentru numiri şi imunităţi va decide care va fi, până la urmă, pragul electoral - 5 sau 6 la sută.
Decizia de a micşora pragul electoral de la 6 până la 4 la sută a fost aprobată pe data de 22 iulie 2005, mai informează AP FLUX.