Moldova va deveni romaneasca
Pana la sfarsitul acestui an, jumatate din Moldova ar putea deveni romaneasca: potrivit afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, 1,5 milioane de cereri pentru cetatenia romana au fost depuse la ambasada acestei tari de la Chisinau. Interesant este ca toti atatia cetateni au participat la ultimele alegeri pentru parlamentul moldovean. Avand in vedere ca, in februarie, Ministerul roman de Justitie a dispus accelerarea procedurii de eliberare a pasapoartelor nationale pentru fratii de peste Prut, ba chiar a pregatit un proiect de lege in acest sens, potrivit agentiei Rompres, iar pe teritoriul Moldovei au mai fost deschise inca doua servicii consulare, se poate presupune ca demersurile tuturor moldovenilor vor fi satisfacute. O evolutie a evenimentelor pe care unii politicieni de la Chisinau si Tiraspol o califica drept "inghitirea Moldovei de catre Romania". Iar Partidul National-Liberal a propus ambelor state sa formeze o uniune dupa tipul Rusia – Belorusia.
Peste 50%
Despre posibilitatea ca Moldova sa-si piarda statalitatea a vorbit, in dialog cu Nezavisimaia Gazeta, liderul Congresului comunitatilor rusesti din Moldova, Valeri Klimenko. El a estimat ca acest lucru va genera neliniste la nivelul populatiei rusofone (cam o treime din numarul total). El a mai aratat ca "la coada dupa pasapoarte romanesti stau sute de mii de oameni, printre care si vorbitori de limba rusa, care doresc sa intre in posesia unui pasaport romanesc pentru a circula liber prin UE". Dar, spune Klimentko, ei nu vor vota niciodata pentru unirea Moldovei cu Romania. Desi, estimeaza el, "s-ar putea nici sa nu mai fie nevoie de asa ceva: curand numarul cetatenilor romani din Moldova ar putea atinge doua milioane de oameni, adica mai mult de jumatate din populatia tarii. Si atunci se va putea ridica problema ca Moldova este deja alt stat".
Chestiune dureroasa
Temerile lui Klimenko sunt impartasite si de Dumitru Braghis, fost premier, presedinte al fractiunii parlamentare al partidului pe care-l conduce. El a aratat pentru Nezavisimaia Gazeta ca "este o chestiune dureroasa si foarte periculosa din punctul de vedere al existentei pe mai departe a Republicii Moldova". In opinia lui Braghis, miile de moldoveni care formeaza cozile de la ambasada romana din Chisinau constituie "urmare a politicii promovate de comunisti si de liderul acestora – presedintele Vladimir Voronin". "Actuala putere a fost incapabila sa asigure un nivel normal de viata pentru cetatenii ei. De aceea, cu un al doilea pasaport in buzunar, din tara vor pleca tot mai multi oameni", a spus deputatul.
Avantaje
Pe de alta parte, liderul Partidului Democratic, parlamentarul Dumitru Diacov, este de parere ca din situatia creata pot fi trase foloase. "Suntem in negocieri cu UE pentru libera circulatie a cetatenilor moldoveni pe teritoriul Uniunii. Oricum o vor putea face pe baza pasapoartelor romanesti. Sperante ca vom fi ascultati exista. Curand, UE va deschide un Centru unic pentru eliberarea de vize si de un statut preferential se vor bucura anumite categorii de cetateni ai Moldovei", a afirmat Diacov. Cu toate acestea, el nu a exclus o oarecare integrare reciproca a celor doua tari, desi, a aratat deputatul, "o uniune de tipul Rusia este imposibila intre noi".
Evenimentele din Moldova si Romania sunt atent urmarite la Tiraspol. Ruslan Slobodeniuk, adjunctul ministrului transnistrean de Externe, a spus pentru Nezavisimaia Gazeta ca "pozitia Tirapoloului nu va fi afectata de nici un proces de integrare dintre Romania si Moldova". Dar, "daca Moldova ca stat va disparea de pe harta politica a lumii, aceasta va usura cu mult misiunea noastra", a aratat Slobodeniuk.
11 comentarii
Traiasca Romania Mare !!!
si Poporul Roman de pe ambele maluri ai
Prutului !