"Planul Belkovski" - niciodata sa nu spui "niciodata"
Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, acuza deschis conducerea transnistreana de esecul negocierilor, iar populatia de pe malul stang al Nistrului ca este prea receptiva la propaganda de idei "ostile unitatii poporului moldovean", scrie Kommersant Plus. In opinia conducerii supreme de la Chisinau, oamenii de pe malul celalalt al Nistrului sunt prizonierii propriilor lor stereotipuri si iluzii. Potrivit lui Voronin, una dintre aceste confuzii este convingerea ca Moldova vrea sa se uneasca cu Romania, noteaza publicatia. Astazi, practic fiecare dintre cei care se indoiesc de statalitatea si suveranitatea nationala a republici nu este amenintat de nimic, transmite Regnum.
Visul sacru
Dar cat sunt de iluzorii temerile scepticilor din stanga, dar si din dreapta Nistrului?, se intreaba Kommersant Plus. Astazi, la orice colt de strada se striga despre imposibilitatea unirii cu Romania. Dar sunt numai vorbe bubuitoare care involbureaza aerul. Realitatea este cu totul alta, scrie publicatia. In timp ce comunismul a marsaluit triumfal sase ani prin Moldova, unionismul, ca visul sacru al liderului democratilor crestini, Iurie Rosca, s-a extins pe nevazute, prinzand forme si puteri pana la starea lui actuala, arata sursa citata. Autoritatile tarii au tacut cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, un unionist latent, si-a inceput tatonarile.
Lungile zile petrecute de cetatenii Moldovei democratice la cozile diferitelor unitati postale poate nu le vor oferi, in viitorul apropiat, mult dorita cetatenie romana, dar ofera Bucurestiului posibilitatea de a intelege clar cati cu aproximatie cetateni ai tinerei democratii vecine nu se vor opune daca la un moment dat se va ridica problema unificarii. Un simplu calcul vizual conduce la rezultate deloc incurajatoare pentru Vladimir Voronin si pentru "patriotii" din anturajul lui, mai scrie Kommersant Plus.
Cine are dreptate...
Zeci de mii de oameni, in general in plina putere de munca, sunt gata (daca maine vor avea aceasta sansa) sa fuga din "raiul comunist". Si ar fi fost cazul ca presedintele moldovean si subordonatii lui din Ministerul de Externe si din cel al Integrarii Europene sa ridice glasul in apararea Patriei, despre care nerabdatorul vecin nu are o parere dintre cele mai bune, estimeaza publicatia. Dar nici o vorba nu a fost rostita pe aceasta tema, iar Ministerul Integrarii a preferat sa se limiteze la niste note la adresa Rusiei, care nu ar respecta suveranitatea Moldovei.
Oare adevaratii cetateni ai Moldova pot uita cum zilele trecute, practic, stapanul Palatului de la Cotroceni, deasupra caruia atarna amenintarea initierii procedurii de destituire, isi saluta cu mandrie adeptii sai la Chisinau?, continua Kommersant Plus. Nu-l vor putea uita nici pe cel care statea alaturi de el, dadea din cap aprobator, umflandu-si falcile, arata publicatia. Si nu au oare dreptate transnistrenii, se intreaba sursa mentinata. Sau gagauzii care si-au ales, in decembrie anul trecut, conducatorii pe care si i-au dorit, adica o administratie necomunista.
Decizie la Kiev si Moscova
Dar sa vedem ce elemente vor intra in viitoarea Romanie mare, scrie Kommersant Plus. Unele vor intra cu adevarat, dar o mare parte din teritoriul tarii se va reorienta univoc spre Est, iar soarta ei se va decide la Kiev si Moscova, fara participarea Chisinaului. Iar atunci, "planul Belkovski" (in virtutea caruia Basarabia se va uni cu Romania, iar Transnistria va primi dreptul la autodeterminare), pe care analistii pro-prezidentiali ai Moldovei l-au luat in deradere, calificandu-l nici mai mult nici mai putin decat "un ghid pentru prosti", nu va mai aparea la fel de irealizabil, apreciaza publicatia. Si totusi, sunt inca multi care spera ca acest lucru nu se va intampla si ca pe harta lumii va continua sa existe Republica Moldova.
Nu e gluma
Cu fiecare zi, afland ce a mai declarat liderul Romaniei vecine, continua, intr-un alt articol Kommersant Plus, ajungi la concluzia ca nu este o gluma. In general, e greu de crezut ca toate astea au fost inventate de el. El este doar unealta, "un instrument al marii geopolitici", care se joaca nu doar cu soarta Moldovei sau a Moldovei in comun cu a Romaniei. Ceea ce se intampla este scartaitul unei miscari globale, simptomul unei boli planetare care poarta numele de "noua impartire a lumii". Si intamplator oare presedintele tarii, ce nu se potriveste la nici un criteriu vietii din UE, dar primita totusi acolo si, prin urmare, atragatoare ca idee, in loc sa se uite in gura europenilor, incearca, la cel mai ridicat nivel european. sa impuna "intregii lumi civilizate" niste reguli de joc menite sa conduca la "inghitirea Moldovei"?, se intreaba publicatia. Senzatia este ca pentru asta i s-a dat un cec in alb. Sa fie oare intamplator faptul ca toate acestea coincid in mod surprinzator cu aprinsele dezbteri internationale – de la ONU, Strasbourg si Bruxelles pana la Moscova, Belgrad si Tirana – pe marginea asa numitului "statut Kosovo"?
4 comentarii
Acolo este Cetatea lui Petru Rares si osemintele romanilor.Si strada copilariei noastre si parcul si scoala si umbrele alor nostri.
Dar ce vom face cu toata familia mea care este ingropata acolo, in Transnistria? Iti spun eu, ce sa faci. Scrie in Biblie sa traiesti cu cei vii nu cu cei morti. Asa ca lasa umbrele si osemintele. Si nemtii au pierdut Silezia si Prusia de Est si estul Pomeraniei. S-au concentrat insa pe a reface ceea ce aveau. Pe cei din Transnistria nu-i poate schimba decat trecerea anilor. Asa vreo 20 de ani (cand populatia lor va scadea si vor ramane vreo 300 de mii.) Sau moartea lui Smirnov si venirea la putere a unor oameni mai flexibili si dispusi intr-adevar spre dialog. Succese si cat mai putine regrete.
2. Chiar si la Summit, Băsescu se pare ca a uitat de Hotin, Cernăuţi şi Storojineţ; e normal, pe el îl interesează Marea Neagră şi ,ca urmare, s-a "concentrat" pe fostele judeţe Ismail şi Cetatea Albă.
3. Transnistria este puternic industrializată iar procentul românilor este undeva între 33 şi 40 la sută; în Bugeac acesta este considerabil mai mic - 12 % - şi, ca urmare, poate apărea un separatism de Tatarbunar sau Akkerman
4. Bugeacul are avantajul ieşirii la mare. Avantajul respectiv este suficient de mare ca să contrabalanseze pierderea unei regiuni cu probleme, dar de care depinde, practic, Moldova?
5. Personal, cochetez cu ideea schimbării Transnistriei pentru Bugeac (mai bine zis, o parte a acestuia), dar e bine să fim, totuşi, raţionali. Nu sunt din Basarabia, dar mi-ar plăcea ca să se revină la o situaţie firească. Toată lumea a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov, dar trebuia denunţat actul (din data de 04.11.1940) prin care Basarabia a fost ciopârţită şi căreia i s-a adăugat o parte din fosta RASSM.
Cand Dumnezeu vrea ,atunci se petrec fapte Imposibilul si departe-lepe care mintea omeneasca nu le poate nici gandi.Nu simtiti ca se apropie Ziua cea Mare ?Imposibilul si departe-le sunt posibile si aproape.
Doamne ajuta !