Experţii au identificat 100 cele mai arzătoare probleme ale Republicii Moldova
15.01.2008
Tensiunile diplomatice dintre Moldova şi România, rata înaltă a inflaţiei, precum şi vulnerabilitatea justiţiei în faţa intereselor politice sunt cele mai mari probleme cu care s-a confruntat Republica Moldova pe parcursul anului trecut, constată reprezentanţi Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul".
Potrivit ediţiei a doua a studiului analitic anual "100 cele mai presante probleme ale Republicii Moldova în 2007", lansat astăzi de IDIS "Viitorul", anul 2007 a fost specific prin finalizarea implementării Palanului de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova (PAUERM). De asemenea, în acest an a crescut gradul de incertitudine instituţională şi chiar de neîncredere în definirea anumitor priorităţi de dezvoltare pe fonul unor şocuri şi implicări externe dificil de manevrat (seceta, escaladarea relaţiilor externe).
De asemenea, potrivit autorilor studiului, printre cele mai principale probleme cu care Republica Moldova s-a confruntat pe parcursul anului trecut se numără inconsecvenţa relaţiilor cu Uniunea Europeană, introducerea de către România a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, intervenţia excesivă a statului în economie, politicile agrare nechibzuite etc.
Potrivit coordonatorului de proiect, Ghenadie Mocanu, "100 cele mai presante probleme ale Republicii Moldova în 2007" au fost identificate în urma principalelor dezbateri publice şi articolelor publicate în presă. Matricea de analiză, utilizată la elaborarea studiului, s-a bazat pe patru criterii - impactul, dinamica, gradul de escaladare şi intensitatea problemei. Studiul cuprinde rezultatele cercetărilor efectuate pe parcursul întregului an şi permite identificarea unor soluţii adecvate pentru problemele descrise.
Prima ediţie a studiului "100 cele mai presante probleme ale Republicii Moldova" a fost lansată în 2006.