Guvernul a stabilit acordare de despăgubiri basarabenilor refugiati in Romania
18.01.2008
Guvernul a stabilit, printr-o Hotărâre, aprobată astăzi, modificarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, cu modificările şi completările ulterioare, aprobate prin H.G. nr. 1120/2006
Modificările normelor metodologice au fost operate pentru a adapta legislaţia actuală la reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului.
Astfel, Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003 funcţionează în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică.
Serviciul pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003 este coordonat de un vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, care organizează, conduce şi răspunde de activitatea acestui serviciu.
Vicepreşedintele emite decizii şi ordine.
Printre cele mai importante atribuţii ale Serviciului pentru Aplicarea Legii nr. 290/2003, se regăsesc:
- centralizează informaţiile de la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- întocmeşte documentele de plată a despăgubirilor şi propune plata despăgubirilor;
- propune vicepreşedintelui care îl conduce soluţionarea contestaţiilor îndreptate împotriva comisiilor teritoriale judeţene sau a municipiului Bucureşti de aplicare a Legii nr. 290/2003;
- verifică documente de plată;
- asigură îndrumarea metodologică a comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- propune vicepreşedintelui avizarea hotărârilor de atribuire în natură a terenurilor, emise de comisiile judeţene de aplicare a Legii;
- propune reanalizarea actelor administrative, în situaţia în care constată încălcarea prevederilor Legii nr. 290/2003;
- deciziile vicepreşedintelui sunt supuse controlului judecătoresc, putând fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secţia de contencios administrativ a tribunalului în raza căruia domiciliază solicitantul.
Plata despăgubirilor băneşti, solicitate în baza Legii nr. 290/2003 se face prin Direcţia Economică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.
Modificările s-au impus întrucât procedura de evaluare a despăgubirilor prevăzută de aceste acte normative s-a dovedit extrem de greoaie.
Informaţii de backround
Până în prezent au fost emise 3.000 de hotărâri din cele 18.000 de cereri înregistrate la Instituţiile Prefectului din ţară, dintre care: 70% hotărâri de admitere şi 30% hotărâri de respingere.
71 comentarii
fara a mai vorbi de cea a actelor merita un termen prelungit. S-au grabit cu data de 15mai 2007 ca sa poata "raporta" de bine de rau ca au iesit cu fata curata...Tot le CEDO trebuiesc lamurite lucrurile.
In ceea ce priveste acordarea despagubirilor pentru cei refugiati in 44' ca multi dintre cei indreptatiti sa le primeasca nu am putut prezenta decit proba cu martori ( actele au disparut iar la arhivele nationale ale RP. Moldova nu s-a mai gasit nimic),dosarul a fost depus printre primele si nici acum n-am primit nici un fel de raspuns de la prefectura Bucuresti.Probabil ca asteapta sa moara martorii ca sa nu mai putem dovedi cu nimic existenta bunurilor
Multumesc
Am fost in audienta la ANRP in februarie 2008,am trimis scrisoare la Remus Baciu(vice ANRP) si astazi am primit raspuns ca ne mai tb niste acte. Eu una m-am saturat sa umblu dupa cai verzi pe pereti si am vrut sa renunt,cu toate ca suma este bunisoara,dar in acelasi timp infima cu ce ar fi tb sa primeasca bunicii mei.Am luat legatura cu mai multe persoane ,iar unele sunt interesate sa infiintam o asociatie si sa ne luptam cu ei..(inclusiv la CEDO). Daca este cineva interesat de aceasta asociatie,sa ma contacteze.
daca infintati asociatie anuntati prin mass media!
Multumesc
Cred ca asta a fost cea mai mare gaselnita,pt a nu mai primi ceea ce ni se cuvine.
...si totusi,daca ne-am uni....
Am sunat de 3 ori la un nr. de telefon si ...mi-a zis ca dosarele se revizuiesc intr-o anumita ordine de ei stiuta...probabil...si ca nu s-a mai dat de 2 ani nici un ban pentrui ca nu au... Nu stiu ce sa mai zic...Astept hartia lor ...scrisa..daca o voi mai primi ..am strinse toate hirtiile de corespondenta cu ei si ultima solutie sa actionez in judecata... Daca s-ar ocupa cineva sa ne putem uni mai multi ar fi si mai bine..
Sau...e anul alegerilor...si totul e in bezna...
.....Traim dor cu speranta ...dar pina cind?
Este cineva care a mai primit vreo letcaie?
...din prima sau a doaua transa?
Da anunt......multumesc..
Daca a-ti fi cineva de buna credinta... altfel ati pune problema...
Se string semnaturi pentru despagubiri... Toti cei interesati sa semneze...poate vom reusi sa sensibilizampe careva.... de acolo de sus...
cum ati reusit sa gasiti martori? Eu am epuizat aproape tot. Daca cineva stie pe altcineva din zona Floresti, raion Soroca.... de acolo era bunica mea.
Va multumesc
Stimabile... stai in banca ta... nu mai minti lumea... arata-ti fata concret... ca de sarlatani sintem satui...
De curand am aflat ca bunicii mei au avut pamanturi in Basarabia in perioada 1941 - 1947, din pacate am aflat destul de tardiv ... bunicul meu are 80 de ani sta intr-o casa nationalizata cu, chirie de foarte multi ani, intr-un sat din jud. Calarasi pana anul trecut nu aveau nici televizor. Se mai poate face ceva in privinta depunerii unui dosar pentru despagubiri actele de proprietate doveditoare mi`au fost date de catre arhivele statului in 6 luni se mai poate face ceva in aceasta privinta?