Razboiul de pe Nistru a fost unul al Rusiei contra Basarabiei
La Chisinau a avut loc, marti, conferinta stiintifico-practica cu genericul „Razboiul de la Nistru: cauze si consecinte”, organizata de Asociatia de Drept Umanitar si Fundatia pentru Integrare Europeana „Luceafarul”, cu prilejul marcarii, la 2 martie, a 15 ani de la declansarea conflictului armat de la Nistru, se arata intr-un articol semnat de Ecaterina Deleu in ziarul Flux.
La conferinta au participat istorici, veterani ai razboiului de la Nistru, ex-presedintele Mircea Snegur, ex-ministrul de Externe, Nicolae Tau, generalul Ion Costas etc. Participantii la conferinta au pastrat un moment de reculegere pentru cei cazuti in acest conflict armat. Potrivit colonelului in rezerva Andrei Covrig, scopul organizatorilor conferintei a fost abordarea din punct de vedere istorico-politic a razboiului de la Nistru, impactul asupra istoriei Basarabiei, luarea unor atitudini fata de interpretarea tendentioasa a evenimentelor in manualele de istorie integrata, elaborarea unor recomandari privind protectia sociala si juridica a veteranilor razboiului de independenta.
Participantii la eveniment au declarat ca acesta a fost un razboi al Federatiei Ruse impotriva tanarului stat basarabean, cu scopul de a-l mentine in sfera sa de influenta. In timpul evenimentelor din 1992 Armata a 14-a rusa a primit ordin direct de a declansa actiuni de forta impotriva Republicii Moldova. Ei s-au referit la declaratiile ex-presedintelui rus Mihail Gorbaciov si a inaltilor oficiali rusi, care au cerut ca Republica Moldova sa semneze noul tratat unional, „daca nu vor sa aiba 5 republici separatiste”. Pana in 1992, in regiunea transnistreana au fost lichidate practic organele de drept subordonate Chisinaului – procuratura, judecatorie, comisariate de politie etc. Potrivit lor, Transnistria a avut o sustinere masiva din partea Rusiei, in 1992, si aceasta sustinere continua.