Copii scolilor romanesti retinuti la asa ziza granita a regiunii transnistrene

Inga Ciumac este eleva la Liceul "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Isi aminteste cu groaza de anul '96, cand intr–o dimineata, in loc de profesori, a fost intampinata in pragul scolii de militieni inarmati.
Atunci a distrus toate foile pe care avea scris ceva in limba romana. Ii era frica sa nu fie pedepsita pentru ca a indraznit sa scrie cu grafie latina, informeaza Ziarul de Garda. Atunci a si inceput lupta impotriva administratiei scolilor din stanga Nistrului. “Ne persecutau, eram supusi la tot felul de controale, ne fortau sa invatam limba rusa. Am refuzat, drept urmare am fost alungati din sediul nostru de la Grigoriopol.
Ne–am refugiat la Dorotcaia, pentru ca nu vroiam sa ni se impuna principii inacceptabile", ne spune Inga.


In timp ce la Tiraspol se desfasurau ilegal asa–zisele "alegeri prezidentiale", copiii de la liceele cu predare in limba romana din Transnistria s–au adunat in s.Cosnita pentru a consemna Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Prin scenete, postere si jocuri, micutii au incercat sa redea realitatea pe care sunt nevoiti sa o infrunte zi de zi: presiuni din partea militienilor transnistreni, controale la vama, lipsa manualelor scrise in limba romana...


Pentru ca sunt in "refugiu" de cinci ani, elevii de la Liceul "Stefan cel Mare" au declarat ca le este incalcat dreptul la educatie. "In '96, am incercat sa cerem dreptul de a scrie in grafie latina si de studia in limba romana. Tot atunci, scoala a fost blocata de militieni. Nu ni se permitea sa intram, iar clasele erau pline cu armament", ne–a declarat Svetlana Jitariuc, director adjunct al Liceului "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Potrivit ei, in librariile din oras nu mai pot fi gasite manuale editate in limba romana, nici chiar cu grafie ruseasca. Doar carti in limba rusa.


“De cinci ani liceul nostru e "pe roate", de cinci ani, elevii fac naveta pentru a putea studia in limba romana, conform planului de invatamant propus de Chisinau. Nu ne–am asteptat ca refugiul nostru la Dorotcaia sa fie atat de lung. La Grigoriopol au ramas doar cei care au acceptat sa se inchine autoritatilor si sa invete din manualele scrise in grafie ruseasca. Nu ne–am conformat si am hotarat sa rezolvam altfel situatia. Asta e, daca taci, nu esti asuprit, daca incerci sa revendici ceva, nu esti ascultat, daca incerci sa intreprinzi anumite actiuni, sa–ti aperi drepturile, bunaoara, poti fi arestat."


Elevii liceului din Grigoriopol continua sa studieze la Dorotcaia. Desi in fiecare zi infrunta controalele militienilor si umilinta de a nu avea un sediu al lor, copiii sunt decisi sa nu se supuna regimului smirnovist si sa nu accepte acele trei limbi care li se impun: moldoveneasca, rusa si ucraineana.


"Copiilor li se incalca toate drepturile, de la libera exprimare pana la libera circulatie", ne–a declarat Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, singurul liceu de acolo cu predare in limba romana. "Chiar astazi, venind aici, am fost intorsi de la vama transnistreana. Motivul? Copiii nu aveau declaratii de la parinti ca pot trece "granita". Ce fel de declaratii de la parinti, cand copiii circula in tara lor? Nu pleaca in vreo tara straina. Asta in situatia in care Smirnov se bate cu pumnul in piept ca Transnistria e singura tara, asa numita de el, unde nu se incalca drepturile omului." Au avut noroc de sofer, care i–a adus la Cosnita "clandestin", pe un drum laturalnic.


Potrivit presedintelui Asociatiei Obstesti "Promolex", la eveniment nu au venit copii din Bender, pentru ca profesorii acestora nu au vrut sa riste. "Se tem de presiuni din partea separatistilor, care le–ar fi calificat gestul drept unul neloial."


"Nu putem circula liber", ne spune Maria Jimbei, secretar in cadrul Consiliului raional Dubasari. "De fiecare data trebuie sa trecem doua vame, suntem perchezitionati, mai suntem siliti sa platim o taxa anumita ca sa trecem la serviciu. Nu e prima data cand copiii sunt retinuti la "granita".


Nu pot sa votez niste impostori Profesorii care au venit impreuna cu discipolii lor au declarat ca nu au votat pentru viitorul "presedinte" al regiunii separatiste. "Noi am preferat sa fim alaturi de copiii nostri, carora li se incalca drepturile. Nu pot participa la alegerile neautorizate si nelegitime din Transnistria. Sunt o bataie de joc impotriva neamului nostru. Nu pot sa votez intr–o tara nerecunoscuta niste impostori, oameni care nu au nimic in comun cu identitatea noastra."


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2