Trebuie să contribuim şi la stabilitatea Republicii Moldova şi la dezvoltarea ei durabilă
Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Roşca a declarat, în cadrul emisiunii Lorenei Bogza „În profunzime”, de la Pro TV Chişinău, că nu regretă votul de încredere acordat preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Potrivit liderului creştin-democrat, controversatul vot din 4 aprilie 2005, a avut un rol fundamental la crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea „relaţiilor de parteneriat perfecte între Republica Moldova, pe de o parte şi UE, SUA, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pe de altă parte”. Un exemplu elocvent, în ceea ce priveşte această relaţie productivă, o reprezintă, potrivit lui Iurie Roşca, faptul că comunitatea internaţională a decis să acorde Republicii Moldova un miliard două sute milioane de dolari, bani prevăzuţi pentru reformele economice, instituţionale, de infrastructură ş.a.m.d. „Dacă nu ar fi existat stabilitate politică şi previzibilitate a actualei guvernări, banii aceştia nu ar fi venit. Banii nu vin pentru guvernare, ci pentru populaţia Republicii Moldova. Şi dacă noi, în actualul mandat, putem să contribuim la absorbţia corectă a acestor fonduri, trebuie să contribuim şi la stabilitatea Republicii Moldova şi la dezvoltarea ei durabilă. Asta cred că este datoria unui politician care se află în parlament”, a spus Iurie Roşca. De asemenea, liderul creştin-democrat a menţionat că populaţia Republicii Moldova nu este interesată de subiecte ce ţin de doctrine, ideologii sau confruntări. „Omul vrea căldură, apă, drumuri, asistenţă socială, învăţământ normal, perspective de dezvoltare economică. Dacă Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova contribuie astăzi mai bine decât ieri la rezolvarea acestor probleme, eu sunt de partea celor care le rezolvă”, a afirmat vicepreşedintele legislativului.
„Rezultatele pozitive nu se obţin prin declaraţii sau schimb de replici, ci prin discuţii continue, binevoitoare, pozitive şi constructive cu cei care decid”
Întrebat dacă acum câţiva ani, pe vremea când PPCD se afla în fruntea demonstraţiilor stradale, nu era necesară această stabilitate, Iurie Roşca a replicat că în acea perioadă guvernarea era mult mai inflexibilă, iar democraţia nu funcţiona. „Chiar dacă eram un regim constituţional, guvernarea era foarte drastică în raport cu opoziţia. Ceea ce eu pot să spun liniştit astăzi de la tribuna centrală a Parlamentului, înainte nu puteam să o spun, deoarece mi se închidea microfonul. Şi atunci trebuia să ies în stradă, să mă urc în copaci, dacă vreţi, ca să mă fac auzit”, a spus Iurie Roşca. De asemenea, el a mai specificat că este pentru prima dată când PPCD, în calitate sa de formaţiune de opoziţie, a reuşit să promoveze o mulţime de amendamente la Bugetul de Stat, reuşind să convingă majoritatea parlamentară să accepte toate propunerile acestuia, care veneau „direct de la primăriile din satele noastre, de la şcoli, de la spitale etc”. „Raporturile noastre din acest an au fost mult mai bune cu majoritatea parlamentară decât acum un an, deoarece am dat dovadă de tact şi răbdare în dialogul nostru cu puterea, gândindu-ne la interesele oamenilor. Pe noi nu ne-a preocupat cum arată imaginea lui cutare sau cutare din parlament. Aceste rezultate pozitive nu se obţin prin declaraţii sau schimb de replici, ci prin discuţii continue, binevoitoare, pozitive, constructive cu cei care decid. Iar oamenii vor fi mai fericiţi dacă la vară, în iulie, când va fi votată rectificarea la buget, în loc de 71 de localităţi să să putem promova 150 sau 200 de localităţi rurale, cu investiţii directe în probleme de ordin social şi economic”, a mai spus preşedintele PPCD, Iurie Roşca.