Controleaza agentura rusa din Romania acordarea cetateniei romane pentru basarabeni?
Sirul nesfarsit de demersuri ale zecilor de mii de basarabeni, simpli romani de dincolo de Prut sau demnitari ca si demersurile organizatiilor neguvernamentale din tara si din afara frontierelor, pentru simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane s-au lovit pana in prezent de un zid.Parca se adresau la un dusman si nu la un prieten. Parca se adresau unui alt stat si nu unui stat romanesc.
Nu conta ca bulgarii acordau cetatenie celor 100.000 de mii de bulgari din Taraclia (Basarabia), la cei 25. 000 din Serbia la cateva sute de mii de macedoneni. Nu conta ca Grecia acorda pe banda rulanta cetatenia si alte facilitati aromanilor din Albania si Macedonia doar pentru a-i revendica acum sau peste 100 de ani ca minoritate greaca. La responsabilii (?) romani (?) care primeau demersurile de schimbare a proceduriii de acordare a cetateniei nu conta.
Serveau ei interesele romanesti? Dupa interventia in forta a ministrului rus de externe care si-a exprimat nemultumirea fata de acordarea masiva a cetateniei romane la basarabeni, sigur acei responsabili nu serveau interesele romanesti.
Serghei Lavrov a vazut pericolul in momentul in care Traian Basescu, adica Presedintele Romaniei, a cerut mobilizarea tuturor institutiilor statului pentru a urgenta procesul de acordare a cetateniei romane locuitorilor din Basarabia. Asta a promis-o la Chisinau si s-a tinut de cuvant la Bucuresti. Se pare ca rusii au o mare problema: puternica agentura rusa, extrem de bine dezvoltata dupa 1989, nu reuseste sa-l controleze pe Basescu. Aceeasi problema o mai au si in Polonia. Cu toate cartelurile din presa cu toate parghiile controlate din partidele politice, cu toate cartitele din serviciile secrete, cu toata liota de ong-uri cumparate, eforturile agenturii ruse din Romania devin simple frectii la picior de lemn daca Basescu continua sa miste. Iar Basescu a aratat in sedinta de guvern pe care a condus-o, ca misca, si misca inca foarte bine in directia intereselor romanesti de aici, de dincolo de Prut, sau de oriunde.
Acest lucru l-a scos pe Lavrov din sarite si l-a facut sa se declare nedumerit in legatura cu lipsa de reactie a UE si NATO fata de acordarea masiva a cetateniei romane basarabenilor.
Sigur, declaratia oficialului rus a aparut si in contextul discutiilor in ceea ce priveste acuzatiile aduse Rusiei potrivit carora aceasta foloseste acordarea cetateniei pentru compromiterea suveranitatii Georgiei.
"Aceasta situatie are loc intr-o tara situata la frontiera Uniunii Europene, iar partenerii nostri din UE si NATO nu comenteaza situatia. Moscova a fost nevoita sa acorde cetatenia rusa locuitorilor din regiunile separatiste ale Georgiei intrucat, in urma conflictului, aceste persoane au ramas in afara legii", a comentat Serghei Lavrov.
Este de remarcat si faptul ca, desi este revoltat de intensificarea procesului de redobandire a cetateniei romane a basarabenilor, Lavrov nu s-a referit si la conditiile simplificate de acordare a cetateniei ruse pentru locuitorii Transnistriei.
Atacurile impotriva lui Basescu au continuat si la Chisinau unde potrivit editiei Kommersant, Bucurestiul intervine in afacerile interne ale Republicii Moldova si il priveaza treptat pe presedintele Voronin de prerogativele sale, scrie Kommersant Plius. "Ne aflam in fata unui proces politic fara precedent: aderarea de facto a Republicii Moldova la Uniunea Europeana", conchide si publicatia Politkom.
Nici primul ministru Calin Popescu Tariceanu nu a ratat ocazia de a-l ataca pe Traian Basescu, acuzandu-l pe acesta ca participarea la sedinta de guvern nu a fost decat un exercitiu de imagine.
In cadrul sedintei de guvern la care a participat, Traian Basescu a anuntat inlesnirea obtinerii cetateniei romane pentru basarabeni. Acordarea rapida a cetateniei este, din perspectiva presedintelui roman, "o necesitate politica".