Moldova atacă politica "duplicitară" a României
Autorităţile din Republica Moldova au indicat că nu mai doresc deschiderea consulatelor de la Bălţi şi Cahul.
Acestea aveau ca scop facilitarea obţinerii de vize gratuite de către moldovenii care doresc să ajungă în România.
Bucureştiul afirmase în mai multe rânduri că deschiderea celor două reprezentanţe ar fi condus la reducerea semnificativă a aglomeraţiei de la Consulatul din Chişinău.
Însă ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, spune că situaţia s-a schimbat:
"La această oră nu mai considerăm de actualitate deschiderea consulatelor la Bălţi şi Cahul", a declarat ministrul de externe Andrei Stratan.
Acuzaţii de "duplicitate"
Anterior, guvernul de la Chişinău criticase modul în care România tratează chestiunea acordării cetăţeniei persoanelor din Republica Moldova care au depus cerere în acest sens.
"Modul speculativ în care situaţia specifică a Republicii Moldova, creată după ultima extindere a UE, este utilizată de statul vecin - România - este mai mult decât inadmisibil", se spune într-un comunicat de presă emis de guvernul condus de Vasile Tarlev.
"Declaraţiile recente ale conducerii României referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române depuse de moldoveni şi aşa-numita obligaţie a României de a crea la Chişinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt concludente în acest sens", se mai spune în declaraţia de presă.
Guvernul Tarlev mai acuză România că odată cu certitudinea aderării la UE ar fi acţionat metodic pentru "inventarea şi consolidarea artificială a problemei cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova".
"Sfidare"
O altă critică este îndreptată la adresa Preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru că a atribuit Centrului de Acordare a vizelor pentru UE rolul de înregistrare şi procesare a dosarelor de cetăţenie.
Această decizie este calificată drept o "sfidare nu doar a eforturilor depuse de autorităţile Republicii Moldova pentru facilitarea şi, în perspectivă, liberalizarea regimului de vize, ci şi a deciziilor statelor membre ale UE".
Recent, ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a cerut Uniunii Europene să se pronunţe faţă de numărul foarte mare de solicitări de redobândire a cetăţeniei - 800.000 - anunţat de Traian Băsescu.
"Republica Moldova nu acceptă ca viitorul cetăţenilor săi să facă obiectul unor jocuri de culise duplicitare şi periculoase, care subminează securitatea naţională şi principiile statalităţii pentru care s-au sacrificat cetăţenii moldoveni", se spune în comunicatul guvernului de la Chişinău.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a declarat că a luat notă de declaraţia guvernului Republicii Moldova, dar a refuzat să facă orice comentariu.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că nu interpretează această declaratie, adăugând doar că politica României nu se schimbă.