Chisinaul ameninta sa renunte la neutralitate,cu gândul la NATO

Chisinaul poarta discutii secrete cu Moscova privind solutionarea problemei transnistrene. In 1992, Chisinaul a promis ca nu va intra in NATO, in schimbul rezolvarii problemei din Transnistria si al retragerii trupelor ruse, a dezvaluit fostul mediator Viorel Cibotaru. Mai multi politicieni de la Chisinau au avansat varianta iesirii din neutralitate si a aderarii la Alianta Nord-Atlantica. Potrivit unor surse, Chisinaul se pregateste sa anunte schimbarea de pozitie in urmatoarele sase luni.


„In Constitutia din 1994 a fost introdus principiul neutralitatii. S-a infiltrat acest gand oferind rusilor garantia ca nu intram in NATO“, a precizat Viorel Cibotaru, director al Institutului de Studii Europene din Republica Moldova. Statutul de neutralitate presupune imposibilitatea implicarii in aliante politice si militare. In calitate de membru al Comisiei care a contribuit la redactarea Constitutiei, din partea Ministerului Apararii, Cibotaru s-a opus acestei variante. Principiul nu a fost niciodata recunoscut pe plan international. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, si ministrul integrarii, Vasile Sova, au facut recent declaratii în privinta iesirii din neutralitate. Vizavi de acestea, Cibotaru a apreciat ca este vorba doar de declaratii. „Guvernarea actuala nu este dispusa sa adopte nici o varianta de aderare, apropiata sau de perspectiva“, a spus el. O parte a comunistilor considera aderarea la NATO ca un pas pe calea reunificarii cu România.


Frontul nevazut


Totusi, Cibotaru ne-a declarat ca, oficial, Occidentul nu a facut Republicii Moldova (RM) nici o oferta concreta. RM are doar o foaie de parcurs care indica calea reformei economice, institutionale si a democratizarii, a spus el. Expertul a apreciat ca aderarea efectiva a RM la NATO se va face in conformitate cu parcursul de aderare intr-o perioada de aproximativ 8 ani. „Urechile si usile Occidentului s-au inchis. Important este sa ajungem la standardele NATO, in conformitatea cu Planul de actiuni NATO/RM“, a atras atentia expertul.


RM are un Plan individual de actiuni semnat cu NATO adoptat pe 14 martie 2006, care prevede reglementarea pasnica a conflictului transnistrean. Pe lânga aspectele legate de securitate si aparare, documentul contine principalele linii directoare ale democratizarii si dezvoltarii economice, pregatind terenul pentru aderarea la UE. Intrarea în NATO presupune si iesirea din Comunitatea Statelor Independente, unde RM are doar 3% din voturi, iar Moscova 56%.


Pendulul lui Voronin


Vitalie Pavlicenco, deputat din partea Partidului National Liberal, ne-a declarat ca presedintele Vladimir Voronin crede ca Moscova si Bruxelles-ul sunt naive. „Noi nu avem decis vectorul Est sau Vest. Voronin da senzatia de orientare spre Occident pentru a primi fonduri, si spre Moscova pentru a nu falimenta economia“. RM este dependenta de importurile energetice din Federatia Rusa si are datorii financiare. Pavlicenco spune ca, in relatia cu spatiul euro-atlantic, Voronin s-a reorientat spre Ungaria si Tarile Baltice, refuzand sprijinul Romaniei.


Autor: Cornelia Rosoga
Sursa: http://www.gardianul.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Nu stiu prea bine de ce, dar atunci cand ma gandesc la relatia dintre marele imperiu rus si micuta Basarabie,parca am in fata scena unui pedofil care corupe o fetita, in loc de bomboane fiind utilizate resursele energetice!Mai omule (imperiule), du-te si te pune cu aia de seama ta (S.U.A., China), da si tu o dovada de omenie si da-i in sfarsit pace tarisoarei mele, Romania, las-o sa se vindece!
A comentat Alec-BM pe 11.03.2007, ora 00:42
 COMENTEAZA 


2