"România nu are de făcut ajustări în relaţia cu Moldova"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu are de făcut ajustări în politica faţă de Republica Moldova, atât timp cât respectă standardele de democraţie, drepturile omului, istoria şi vecinii.
"Nu avem de făcut ajustări şi nu avem nimic de ajustat în politica noastră, în raportul bilateral. Atât timp cât respectăm standardele de democraţie, drepturile omului, drepturile cetăţenilor de a se mişca liber, respectul pentru istorie, respectul pentru vecini, nu avem ce să ajustăm. Punct"- a subliniat Traian Băsescu, întrebat dacă politica faţă de Republica Moldova trebuie ajustată după ultimele declaraţii ale autorităţilor de la Chişinău.
Într-o declaraţie recentă a Executivului de la Chişinău se spune că "Guvernul Republicii Moldova face apel la înţelegerea şi sprijinul partenerilor săi europeni şi internaţionali pentru a influenţa readucerea intereselor României în albia firească a relaţiilor de bună vecinătate".
Apelul a fost lansat ca reacţie faţă de "gravitatea situaţiei create de acţiunile autorităţilor române", precizează declaraţia.
Potrivit documentului citat, "Republica Moldova pledează în continuare pentru soluţionarea prin dialog, deschidere şi corectitudine a oricăror aspecte problematice între state, inclusiv subiectul cetăţeniei".
Chestiunea cetăţeniei
"Modul speculativ în care situaţia specifică a Republicii Moldova, creată după ultima extindere a UE, este utilizată de statul vecin - România - este mai mult decât inadmisibil", se spune într-un comunicat de presă emis de guvernul condus de Vasile Tarlev.
Autorităţile de la Chişinău a spus că o dovadă în acest sens o reprezintă "declaraţiile recente ale conducerii României referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de moldoveni şi aşa-numita obligaţie a României de a crea la Chişinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE".
Guvernul Tarlev mai acuză România că odată cu certitudinea aderării la UE ar fi acţionat metodic pentru "inventarea şi consolidarea artificială a problemei cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova".
Şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, afirmase anterior că ţara sa nu are nevoie ca România să îi fie avocat pentru integrarea europeană.
El a afirmat că România ar trebui să aplice prima "standardele pe care le recomandă insistent Moldovei".
Vladimir Voronin a spus că Republica Moldova solicită doar neamestec în treburile sale interne.
"De 15 ani se încearcă, în mod primitiv şi agresiv, impunerea în Republica Moldova a unor standarde româneşti, atât din exterior, cât şi din interior", a adăugat Vladimir Voronin, subliniind că "România ar trebui întâi să implementeze acele standarde pe care le recomandă insistent Moldovei.