O datorie de onoare

La Chisinau clasa politica da in clocot mai ceva ca la Bucuresti. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a provocat in stanga Prutului o revolutie.


E drept, este vorba de o revolutie tacuta - nu se iese in strada, nu exista ciocniri cu politia, nimeni nu ii contesta presedintelui Voronin stapanirea. Insa puterea comunista de la Chisinau sangereaza picatura cu picatura cu fiecare om care depune o cerere de acordare a cetateniei romane. Pana acum s-au adunat peste 800.000 de cereri si exista sanse ca foarte repede cifra sa depaseasca 1.000.000. Clica stapanitoare de la Chisinau risca sa ramana fara supusi in foarte scurt timp.


Uniunea Europeana a dovedit ca poate declansa revolutii profunde - si pasnice in acelasi timp - in estul continentului. Romania este si ea supusa unei astfel de revolutii, inscrisa in coordonatele stabilite de negocierile de aderare. In Republica Moldova lipsesc astfel de sine de ghidaj - in toate sectoarele, de la justitie la economie. Insa promisiunea prosperitatii ii face pe oamenii din stanga Prutului sa se indrepte catre Romania. Am calatorit mult prin satele si orasele de dincolo de Prut si peste tot m-am confruntat cu aceeasi intrebare - de cele mai multe ori nerostita: ce face Romania? N-am stiut multa vreme ce sa raspund. Acum raspunsul e clar: Romania este in Uniunea Europeana.


Acordarea cetateniei romane pentru oamenii din stanga Prutului este un minim gest reparatoriu. Nimeni nu i-a chemat pe sovietici in Basarabia - ei au venit calare pe tancuri. Romania este datoare si trebuie sa-si asume aceasta datorie, asa cum a facut-o Germania de vest.


Printre cele mai puternice grupuri germane de media se numara cel fondat in 1947 de jurnalistul hamburghez Axel Springer. Acesta a impus angajatilor sai un set de cinci conditii care trebuiau promovate: sa militeze pentru unificarea celor doua Germanii si pentru unificarea europeana; sa promoveze reconcilierea dintre evrei si germani; sa sprijine NATO si solidaritatea cu Statele Unite; sa respinga orice forma de extremism politic; sa sprijine economia de piata. Grupul de presa condus de Axel Springer a mentinut in permanenta vie ideea ca exista o singura Germanie.


In Romania nu a fost posibil timp de aproape jumatate de secol macar sa pronunti in public cuvantul Basarabia. Unificarea Germaniei a fost posibila in mare masura si datorita grupului de media creat de Axel Springer, care a mentinut treaza atentia opiniei publice. Cei aproape 50 de ani de tacere dintre cele doua maluri ale Prutului au avut efecte devastatoare - si totusi basarabenii nu au uitat care este tara lor.


Romania este datoare fata de oamenii din stanga Prutului - macar cu contravaloarea unui pasaport si a unei carti de identitate. Constantin Argetoianu noteaza in memoriile sale exclamatia plina de indignare a istoricului Nicolae Iorga din timpul Consiliului de coroana care dezbatea ultimatumul sovietic: "Blestem pe noi daca nu ne batem!"


Blestemul de care vorbea Nicolae Iorga poate fi rupt acum printr-o lege si prin simplificarea unor proceduri birocratice. Oamenii din stanga Prutului care isi doresc un viitor mai bun pentru ei si copii lor il pot obtine prin intermediul unei simple legi de acordare a cetateniei. La nevoie, Parlamentul de la Bucuresti nici nu ar trebui sa se straduiasca prea mult, aceasta lege deja exista. Mai trebuie doar deblocata procedura de acordare a cetateniei.


Autor: George DAMIAN
Sursa: http://www.ziua.net/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

13 comentarii

Extraordinar articolul!Mi-a placut la nebunie...L-am citit, l-am recitit si va aplaud!Un articol demn de toata lauda!Le-ar fi de mare folos Romaniei si Basarabiei un "Axel Springer" autohton! Sper sa aveti dreptate si in curand cetatenii din stanga Prutului sa aiba in numar de peste jumatate din populatia tarii cetatenia romana!Ar fi extrem de usurate procedurile necesare pentru reunificarea tarii!Pentru ca acolo ar trebui sa aiba gandul oricine simte romaneste si nu a uitat din ce neam este; la unire- dincolo de orice piedici sociale, economice sau politice! Cat despre puterea neocomunista de la Chisinau ...sa picure...pana la ultima picatura(nu in sens fizic , bineintels, ci politic)!...Sa uitam ca au existat vreodata conducatori care ne spun ca suntem altcineva decat cine suntem, ca vorbim alta limba decat cea pe care o vorbim!Traiasca "Romania Dodoloata!"
A comentat Alec - BM pe 11.03.2007, ora 00:28
O precizare:George Damian si Victor Ronce de la "ziua" sunt printre putinii gazetari din Romania care scriu despre Basarabia...Bravo romani adevarati!!!
A comentat Vlad pe 11.03.2007, ora 01:07

Bravo pentru articol !

Traiasca Romania Mare ! ! !
A comentat Slavic (Franta) pe 11.03.2007, ora 01:08
Pe noi nu ne incalzesc articolele romanilor de la Bucuresti,noi vrem fapte concrete,ne-am saturat de atata umilinta cu vize si cetatenie romina......
A comentat Alina(Chisinau) pe 11.03.2007, ora 16:06
Va laud pentru articolul intelept! Ttaiasca Romania Mare!!!
A comentat Saveliu Mladin pe 11.03.2007, ora 16:08
Alina,ce vrei sa spui ca v-ati saturat de atata umilinta?Statul roman a vrut sa deschida 2 consulate,la Balti si Cahul,dar guvernul de la Chisinau a refuzat.Cine e de vina?
A comentat Vlad pe 11.03.2007, ora 16:11
noi romanii din Basarabia ne-am umilit singuri,atunci cand am mers la vot(sau n-am mers). atata timp cat vorbim de doua tari este normal sa existe niste conditii sau reguli,daca vreti care trebuiesc respectate.nu cred ca autoritatile romane sunt de vina ca romanii basarabeni (o buna parte din ei,unii nici macar romani nu sunt) s-au gandit ca ar fi bine sa aiba cetatinie romana.din 1992 pana in 1998-99 nu erau nici cozi la N.Iorga,nici pe la sectiile de politie din Galati, Iasi sau Piatra Neamt.de ce au avut romanii basarabeni nevoie de atata timp pentru a se hotara sa-si ceara drepturile? credeti ca au avut nevoie de timp pentru a se convinge ca sunt ROMANI? sau telul era sa ajunga in UE fara viza? stim cat costa la Chisinau o viza pentru UE.despre cele doua consulate, Vlad a spus tot ce era de spus.
A comentat andrei costas pe 11.03.2007, ora 22:56
dragi prieteni.problema e foarte complexa.50 de ani de comunism si-au lasat amprenta plus umilinta si decizia lasa din august 1940 in fata ultimatumului sovietic au afectat profund mentalitatea romanilor din stanga si dreapta prutului....Solutia este o dezbatere clara, in basarabia p problema identitara..doar 6% s-au declarat romani la ultimul recensamant. Propaganda comunista isi arata efectele si acum,persista numeroase prejudecati si stereotipuri.Diplomatia romaneasca ar trebui sa fie mult mai agresiva,sa ne folosim odata de pozitia noastra in nato si ue,sa existe o massmedie nationalista puternica si agresiva care sa provoace spiritele intr-un sens pozitiv.O noua generatie cu spirit national si nu pierduta in artificialitate si mediocritate.....in fine sunt o fire mai idealista,dar raman in continuare optimist,sper ca la batranete sa traiesc intr-o Romanie Mare...Traiasca neamul romanesc!
A comentat silviu-galati pe 12.03.2007, ora 00:49
bravo fratilor!!!!
A comentat george pe 12.03.2007, ora 23:22
Succese si Domnul sa ne ajute!
A comentat olga pe 12.03.2007, ora 23:24
Daca maine ar avea loc Unirea cu Basarabia si tot ar trece ani buni pana ne-am reobisnui unii cu altii.Nu stiu de ce dar parca basarabenii n-au scapat inca de fatalismul mioritic si cred ca ar fi timpul pentru ca in Romania lucrurile chiar se schimba.Si inca ceva basarabenii mai devreme sau mai tarziu se vor adapta la mentalitatea de a fi roman fiindca asta e mersul istoriei(sper) dar ce ne facem cu puternica comunitate slavona fosta dominatoare(chiar si in prezent)?
A comentat Laur pe 13.03.2007, ora 01:03
comunitatea slavona a face ceea a si facut din totdeauna : se va ascunde sa-si linga ranile, incercand sa se adapteze noilor reguli ale romanilor burghezi..ucrainenii ar redeveni ucraineni ( si nu rusi), bulgarii la fel, iar rusilor le va fi frica sa zica, ca pe vremuri, in magazine : "Govorite normal'nym iazikom!".. dar, intrebarea mea este : cum ramane cu Transnistria, cu moldovenii ( romanii) nostri de acolo si cu fabricile si uzinele productive?
A comentat comentariu pt Laur pe 13.03.2007, ora 16:32
Mai, numai articole PPCD-iste si Roskiste pe aici, copiati presa nu alta. Mai bine scrieti voi ceva si nu bagati toate timpeniile si abertaiile unor bagatori de sema care habar nu au despre istoria lor dar mai invata si pe altii
A comentat inica pe 14.03.2007, ora 14:59
 COMENTEAZA 


2