Patriarhul la Chisinau

"Vizita lui Teoctist la Chisinau este, poate, gestul cel mai consistent pe care Bucurestiul il poate face in raport cu conditia Mitropoliei Basarabiei."


Basarabia nu a mai fost vizitata de un Patriarh al Bisericii Romane de mai bine de 70 de ani. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist, a fost invitat in Basarabia pentru a fi alaturi de credinciosi la aniversarea a 15 ani de la reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei. Imbujorati de idee, credinciosii Mitropoliei strang de zor semnaturi pe liste speciale pentru invitarea Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane. Este important de mentionat ca Basarabia nu a mai fost vizitata de un Patriarh al Bisericii Romane de mai bine de 70 de ani.


Vizita Patriarhului Teoctist ar fi, dincolo de semnificatiile ecleziale, incununarea unei cariere stralucite in jiltul patriarhal. Oficial, nu exista nicio piedica. Sau nu ar trebui sa existe. Patriarhul Alexei a vizitat fara sfiala Basarabia, iar Mitropolia Moldovei, subordonata Moscovei, nu s-a sfiit sa-l decoreze pe Igor Nikolaevici Smirnov cu cele mai inalte distinctii ale Bisericii Ortodoxe Ruse: Sfantul Gheorghe, Sfantul Apostol Andrei cel Intiichemat, Oul pascal de aur, oferit de Patriarhul Rusiei, diplome, ordine etc.


Amicul meu, Dan Dungaciu, fost secretar de stat in MAE si poate singurul specialist pe aceasta zona, imi povestea ieri ca, intr-o vizita in actuala Republica Moldova, l-a intalnit pe batranul si inteleptul Mos Toader, roman basarabean de 86 de ani, din Tinutul Orheiului, care i-a spus, printre altele: „Fericita va fi Basarabia cand va fi sfintita de pasii Patriarhului ei...”.


Vizita Patriarhului la Chisinau este, poate, gestul cel mai consistent pe care Bucurestiul il poate face in raport cu conditia Mitropoliei Basarabiei sau chiar a regiunii. Ar fi un gest decisiv. Nu putini sunt cei care pastreaza nadejdea, alaturi de Mos Toader din Tinutul Orhei, ca Patriarhul Romaniei nu-si va incheia stralucita lucrare de Intai Statator al Bisericii Ortodoxe Romane fara sa calce pe pamantul unei mitropolii care odata era numita „de aur”...


Din pacate, interesul Romaniei pentru Basarabia este minor. Exact ca in perioada interbelica, Basarabia a dat Romaniei tot ce avea mai bun, iar noi i-am intors spatele. A fi trimis in Basarabia in Romania dintre cele doua razboaie mondiale era considerat un act de penitenta...


Dupa cum imi spunea Dungaciu, astazi in Basarabia nu exista nicio biserica finalizata din banii statului roman, desi nimeni si nimic nu a impiedicat asa ceva. Mai mult. Chiar prima vizita a presedintelui Traian Basescu la Chisinau nu avea pe agenda intalnirea cu Mitropolitul Petru sau cu reprezentantii Mitropoliei Basarabiei. Ceea ce este cel putin nefiresc, cum, de altfel, avea sa recunoasca mai tarziu insusi presedintele Basescu, care a declarat: „Mitropolia Basarabiei ar putea fi un canal util de comunicare”.


Dincolo de aspectele geopolitice, exista persoane in sanul Patriarhiei Romane care nu vad cu ochi buni aceasta vizita, si nu pentru ca n-ar fi sau nu ar simti romaneste. Patriarhia nu vrea sa irite colosul de la Rasarit, enorma Biserica Rusa. Nici eu nu stiu ce sa zic: vizita ar fi istorica, dar merita in actualele conditii?


Autor: Florian Bichir
Sursa: http://www.evz.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Daca ramanea Dan Dungaciu secretar la DRRP cu siguranta aveam si biserici construite de statul roman si mulye altele.Dan stie foarte bine problemele Basarabiei,oamenii de acolo si strategiile pe care Basarabia trebuie sa le foloseasca.Bravo Dungaciu
A comentat Vlad pe 23.03.2007, ora 15:28
pacat ca nu vin initiative solide din partea bucurestiului..declaratiile de sprijin ale lui basescu sunt simple vorbe in vant,daca nu sunt urmate de fapte concrete
A comentat silviu-galati pe 23.03.2007, ora 19:41
 COMENTEAZA 


2