Republica Moldova - bilanţ prezidenţial 2006
Preşedintele Vladimir Voronin a lansat miercuri critici dure la adresa Guvernului Tarlev pentru mersul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
Preşedintele Voronin a adus aceste critici executivului în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul anului 2006.
Preşedintele Vladimir Voronin a spus că obţinerea unei finanţări în valoare de 1,2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene pentru următorii trei ani nu poate să justifice lacunele în procesul de integrare europeană.
Arătăm guvernului un cartonaş roşu
El a subliniat că una din principalele sarcini ale guvernului în această privinţă a fost să asigure un acord de comerţ asimetric cu UE şi să obţină un regim mai relaxat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Or, spune Vladimir Voronin, nici una din aceste sarcini nu a fost realizată.
„Pentru prima dată arătăm Guvernului un cartonaş roşu la acest capitol. Într-o asemenea acţiune cum este integrarea europeană nu poţi să gândeşti şi să acţionez în mod stereotip, nici să tratezi integrarea europeană ca pe un proces de încorporare mecanică a Moldovei în această familie europeană", a spus preşedintele Voroin.
El a adăugat: "O asemenea încorporare nu este deocamdată de actualitate. În primul rând, din punctul de vedere al UE. Uimitor lucru, însă facţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor a simţit mult mai bine toate aceste momente, pe când guvernul nostru tehnocrat nu a făcut faţă sarcinii".
Relaţiile cu Rusia - nimeni nu a trădat nimic
Preşedintele Voronin s-a referit şi a relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. El a spus că aceste relaţii s-au îmbunătăţit simţitor în ultimele luni, ca urmare a întâlnirii pe care a avut-o în august cu preşedintele Vladimir Putin.
Răspunzând parcă acuzaţiilor unor politicieni din opoziţie, Vladimir Voronin a spus că această ameliorare nu se datorează însă vreunei cedări în dauna intereselor naţionale ale Republicii Moldova.
Preşedintele Voronin a spus: "Nici Rusia, nici Moldova nu au trebuit să renunţe la vreo poziţie în relaţiile lor bilaterale. Nimeni nu a trădat nimic şi pe nimeni. Acest lucru este foarte important şi atunci când unii politicieni, dintre aceştia care toată viaţa au fost infantili şi nu se vor maturiza niciodată, nici politic, nici fiziologic, bărbăteşte, încearcă să afirme că societatea moldovenească trebuie să afle ce fel de concesii a făcut Voronin şi în ce mod a trădat el Moldova, ei trebuie să înţeleagă un lucru simplu – nu toţi sunt ca ei".
Preşedintele Voronin a afirmat că Moscova rămâne în continuare partenerul strategic al Chişinăului , deoarece, vrând-nevrând, Rusia şi Republica Moldova istoriceşte sunt legate prin relaţii de prietenie, iar neîţelegerile apărute în ultimul timp sunt nişte episoade ce vor fi cu siguranţă depăşite.
Relaţia cu România fără calificative precum privilegiate
Pe de altă parte el s-a arătat nemulţumit de relaţiile dintre Republica Moldova şi România. El a afirmat că în relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti nu trebuie să existe loc pentru calificative gen „privilegiate, de fraternitate”, ci aceste relaţii trebuie să fie pur şi simplu normale.
Nu avem nevoie, a menţionat el, nici de fraţi mai mari, nici de surori mai mari.
Vladimir Voronin a spus că este nedumerit de faptul că din partea României parvin periodic declaraţii care nu duc la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale.
"Eu nu mai vorbesc despre nişte declaraţii care nu sunt nici cumpătate, nici evaluate la nivelul cerinţelor europene sau altfel pentru o ţară care peste câteva zile va deveni membră a UE. De fapt şi noi o să obţinem mai multe posibilităţi de a conlucra cu UE prin această aderare a României la UE de la 1 ianuarie, pentru că problemele majore care vor apărea eu deja n-o să le pun în faţa conducerii de la Bucureşti, dar o să le abordez faţă de domnul Javier Solana, faţă de alţi ai UE".
Aşadar, în opinia Preşedintelui Voronin, anul politic 2006 a fost marcat de restanţe serioase la procesul de integrare europeană, de îmbunătăţirea considerabilă a raporturilor cu Moscova, dar de relaţii încordate cu România.