In urma dezbaterii care a avut loc in cadrul Festivalului Zilele Basarabiei a fost analizat urmatorul proiect de lege, pe care il publicam pe site pentru a afla parerea si comentariile cititorilor nostri.
Parlamentul Romaniei
L E G E*
pentru reglementarea cetateniei unor categorii de persoane
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Art. 1. - (1) In scopul repararii pe cat posibil, a prejudiciului cauzat de ocupatia sovietica si instaurarea regimului comunist, Statul Roman recunoaste cetatenia romana persoanelor care - chiar daca nu au indeplinit formalitatile cerute de legile romane anterioare prezentei - la data de 26 Septembrie 1920 aveau domiciliul pe teritoriul supus jurisdictiunei Statului Roman/Regatului Romaniei, sau care s-au nascut inainte de aceasta data pe respectivul teritoriu.
(2) Este pe deplin recunoscuta cetatenia romana inclusiv acelor persoane care la data de 28 iunie 1940 aveau cetatenia romana precum si acelora nascute din parinti care la data respectiva aveau domiciliul pe teritoriul mai sus-aratat, ori erau functionari sau oficianti ai serviciilor publice si nu au putut fi evacuate, sau erau inrolate in Armata Regala a Romaniei si au cazut prizonieri/in captivitatea inamicului.
Art. 2. - Se excepteaza de la prevederile acestei legi: a) Persoanele care au dobandit la cerere cetatenia URSS; b) Persoanele care au avut, dar au renuntat in mod expres la cetatenia romana; c) descendentii persoanelor indicate la literele a) si b).
Art. 3. – Se considera ca au renuntat in mod expres la calitatea de cetatean roman: a) Persoanele care au intrat voluntar in organizatiile de politie politica si represiune ale Uniunii Sovietice; b) Persoanele care au desfasurat activitati sau misiuni externe in favoarea URSS pe teritoriul Romaniei sau al statelor membre ale Uniunii Europene, impotriva cetatenilor romani sau a comunitatilor romanesti din afara frontierelor.
Art. 4. - Persoanele indreptatite la recunoasterea cetateniei romane prin prezenta lege sau prin cele anterioare, care n-au indeplinit formele cerute de legile anterioare sau ale caror cereri au fost respinse, vor putea cere Judecatoriei, constatarea calitatii lor de cetatean roman, in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art.5. – (1) Cererile pentru constatarea cetateniei romane vor fi insotite de actele doveditoare si de declaratia petitionarului, data in forma autentica, in sensul ca indeplineste conditiunile prevazute mai sus; aceste declaratii vor putea fi facute si in instanta sau atestate in fata avocatului, in acest ultim caz cu respectarea riguroasa a prevederilor art.241\2, alin.2 Cod Proc.Civ. (introdus prin Legea nr.247/2005).
(2) Pentru incapabili, cererile vor fi facute de reprezentantii lor legali, iar in lipsa acestora de mandatarii speciali, numiti de instanta competenta conform alin. 1, la cererea autoritatii sau a persoanelor sub protectia carora se afla incapabilii.
Art. 6. - Petitionarii care se afla in imposibilitatea de a-si procura acte doveditoare din cauza ca nu le sunt eliberate de Arhive ori ca s-au pierdut ca urmare a persecutiilor, represiunii, arestarii, deportarii, internarii in lagar, evacuarii fortate din zonele militare, ca urmare a dezastrelor de razboi sau altor cauze de forta majora, vor putea dovedi cu orice mijloace legale de proba inclusiv martori si prezumtii atat cauzele de forta majora cat si faptele juridice pe care-si intemeiaza cererea de constatare a cetateniei.
Art. 7. – (1)Hotararile de constatare a cetateniei romane se vor da de urgenta in camera de consiliu cu citarea partii si cu participarea Ministerului Public.
(2)Hotararile sunt executorii de drept iar termenul de apel curge de la pronuntare.
Art.8 – (1)Hotararile definitive de constatare a cetateniei se vor comunica din oficiu institutiilor competente teritorial sa administreze registrele publice de evidenta a persoanei si a cetateniei pentru eliberarea actelor de identitate, pasaportului – in functie de domiciliul (in Romania sau in alt stat) pe care si-l vor declara petitionarii prin cererea de constatare sau cel stabilit la momentul judecarii apelului.
(2)Termenul de recurs se socoteste de la pronuntare pentru cei prezenti si de la comunicarea hotararii definitive pentru cei lipsa.
Art. 9. - Dupa expirarea termenului prevazut de art. 4 cei interesati vor putea cere recunoasterea cetateniei romane prin actiunea in constatare potrivit dreptului comun, hotararile primei instante de recunoastere a cetateniei fiind executorii, iar termenele de judecata nu vor fi la intervale mai mari lungi fata de cele prevazute de dispozitiile pentru accelerarea judecatii prevazute in Legea nr.247/2005, decat la cererea petitionarului - petitionarul avand obligatia de a indica la depunerea cererii de constatare si domiciliul procesual ales in Romania.
Art. 10. - Ministerul Public va putea cere Tribunalului anularea hotararii de constatare a cetateniei romane daca a fost obtinuta prin declaratii false sau mijloace frauduloase.
Art. 11 - Cei care au obtinut constatarea cetateniei romane prin declaratii false sau mijloace frauduloase, precum si martorii care au facut afirmatii mincinoase in favoarea acestora, vor fi sanctionati cu pedeapsa prevazuta de Codul Penal pentu fals in declaratii, al carei minim si maxim se majoreaza cu doi ani.
Art. 12 – (1)Deciziile administrative si hotararile judecatoresti, date dupa 28 iunie 1940, prin care s-a statuat ca o persoana nu este cetatean roman, sunt nule de drept.
(2) Toti cei interesati, persoana vatamata sau in caz de deces sotul/sotia sau descendentii acestuia, vor putea cere direct la autoritatea competenta teritorial in functie de domiciliul actual al petitionarului, reinregistrarea in evidentele publice romanesti, din care au fost inlaturati in temeiul unor asemenea hotarari.
Art.13. - Cererile si actele de procedura facute in aplicarea dispozitiunilor prezentei legi, sunt scutite de taxa de timbru sau timbru judiciar.
Art.14 – (1) Nici o dispozitie din prezenta lege nu va putea fi interpetata ca aducand atingere drepturilor si libertatilor democratice - protejate prin Convetia Europeana a Drepturilor Omului sau Tratate bilaterale - apartinand unei persoane, indiferent de cetatenie.
(2) Procedura de recunoastere prevazuta de prezenta lege, nu aduce atingere procedurilor de dobandire si re-dobandire prevazute de Legea nr.21/1991 privind cetatenia romana, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Prezenta lege completeaza masurile legislative cu caracter reparator adoptate in Estul Europei si in Romania, in beneficiul persoanelor care au avut de suferit din cauza regimului de dictatura instaurat prin ocupatia sovietica;
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 155 alin. (1), cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată
Presedintele Camerei Deputatilor
Bogdan Olteanu
Presedintele Senatului
Nicolae Vacaroiu
________________________________________________
* prezenta initaitiva poate fi adoptata de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta.
9 comentarii
De cersit, jigodie ce esti, cersesti tu pe drumul de centura. Radacinile mele sunt de prin Alba asa ca nu ai sa-mi zici tu ce e aia patriotism si din alea....UNIREA nu se poate face din cauza unor oligofreni ca tine,te asigur...