Ajutor pentru întoarcerea acasă a moldovenilor

Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a lansat un proiect care are ca scop principal sporirea câştigurilor de pe urma migraţiei şi a banilor transferaţi în ţară de moldovenii aflaţi la muncă în străinătate.


După cum a declarat şeful misiunii OIM în Moldova, Martin Wyss, acest proiect "este un prim pas spre un proces care va facilita mai mult întoarcerea decât plecarea multor migranţi moldoveni".


Autorii proiectului consideră că ceea ce-şi propun să facă în următorii doi ani ar fi o încercare îndrăzneaţă de a schimba tendinţa migraţională în Republica Moldova.


Potrivit datelor Băncii Mondiale, Republica Moldova se află pe primul loc în Europa după mărimea sumelor de bani transferate de moldovenii din străinătate în raport cu Produsul Intern Brut şi constituie o treime din acesta.


Anul trecut, moldovenii care lucrează peste hotare au transferat în ţară 855 milioane de dolari, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei.


Dar, aceşti bani sunt destinaţi mai multe pentru consum, decât investiţi în afaceri, arată un studiu al OIM.


Consum, nu investiţii


Cea mai mare parte a acestor câştiguri sunt orientate spre procurarea mărfurilor de uz casnic, a imobilelor şi achitarea datoriilor.


O parte mică însă din acestea, mai puţin de şapte la sută, este investită în afaceri, iar circa cinci la sută este depusă în conturi bancare.


Acelaşi studiu arată că mai mult de 40% din populaţie locuieşte în gospodării care beneficiază de banii trimişi din străinătate.


Proiectul finanţat de Comisia Europeană, în valoare de un milion de euro, prevede elaborarea unui cadru legislativ, regulator şi instituţional pentru a îndrepta banii câştigaţi de migranţii moldoveni în străinătate spre creşterea activităţii antreprenoriale în ţară.


Vârsta medie a celor plecaţi la muncă în străinătate este de 35 de ani. Mai mult de jumătate dintre aceştia provin din localităţile rurale şi două treimi dintre ei sunt bărbaţi.


Potrivit datelor oficiale, anul trecut erau plecaţi în străinătate 334 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.


Iniţiere în afaceri


Proiectul lansat de OIM va fi pus în practică împreună cu Ministerul Economiei şi Comerţului şi Organizaţia Internaţională a Muncii.


Între altele, în cadrul proiectului se prevede instruirea migranţilor şi familiilor lor în iniţierea unei afaceri sau extinderea afacerilor deja existente.


Proiectul însă a ridicat mai multe semne de întrebare şi a generat atitudini sceptice.


"Ceea ce aţi prezentat dumneavoastră sunt mai mult instrumente soft, instrumente cu caracter cosmetic. În timp ce emigraţia este ligată de slăbiciunea sectorului privat. Faptul că atâţia ani beneficiem de veniturile emise de emigranţi este o oportunitate, la care sectorul privat intern trebuie să răspundă printr-o ofertă mai mare. Este cred că destul de irealist să ne aşteptăm că aceşti bani vor fi investiţi, dacă cei mai activi cetăţeni sunt deja peste hotare. De aceea sugestia mea ar fi ca în acest proiect să îmbunătăţiţi partea care ţine de îmbunătăţirea generală a cadrului de afaceri în Republica Moldova", spune Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului independent de analiză Expert-Grup


În opinia lui Valeriu Prohniţchi motivul principal al emigrării moldovenilor ar fi lipsa unui loc de muncă şi salariile foarte mici.


Dar şeful Misiunii OIM în Moldova, Martin Wyss afirmă că ceea ce vor să facă împreună cu Ministerul Economiei în cadrul acestui proiect nu se referă doar la grosimea portmoneelor celor plecaţi la muncă peste hotare, ci "e vorba de inimile şi minţile lor", spune Martin Wyss.


"Mă refer la o problemă dialectică cu care se confruntă multe familii din ţară. E o chestiune de indeciziie continuă: „să plece sau să rămână? Iar noi vrem să lucrăm în acest context, să testăm ceea ce ne-am propus. În acelaşi timp cred că de prea mult timp nu ne mai amintim de avantajul de a sta acasă. Nu mă refer la călătorii, ci la avantajul de a folosi casele noastre, grădinile şi de a fi aproape de familii", psune şeful OIM Moldova.


Pe de altă parte, Jana Costachi, reprezentanta naţională al Organizaţiei Internaţionale a Muncii sugerează ca instituţiile publice care reglementează migraţia ar trebui să susţină cetăţenii moldoveni ca aceştia să poată pleca legal la muncă în străinătate.


"Nu trebuie să credem că toată ţara suntem capabili să facem business. Nu putem să credem că majoritatea cetăţenilor noştri doresc să facă business. Ei au o problemă economică imediată: trei copii la facultate, termopane schimbate în casă, maşină nouă în curte. Care e problema noastră? Oamenii doresc să trăiască decent, frumos, curat", este de părere Jana Costachi.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

3 comentarii

Buna! Sunt eu directorul acestei banci! Va propun ceva- va dau eu bani numai sa plecati din ROMANIA si sa nu va mai intoarceti in veci! Ce ziceti de aceasta super-oferta! Valabila pana pe 1 iunie(ziua copilului). Postati nr de tel aici ca va sun eu sa nu va mai consumati credit si va informez cum sa intrati in posesia banilor!
Multumesc Decebal- Banet!
A comentat Banca Antimoldovenism pe 13.04.2007, ora 21:14
Esti un prost ma "Banca Antimoldovenism"...
A comentat Radu pe 16.04.2007, ora 11:36
''Buna! Sunt eu directorul acestei banci! Va propun ceva- va dau eu bani numai sa plecati din ROMANIA si sa nu va mai intoarceti in veci! Ce ziceti de aceasta super-oferta! Valabila pana pe 1 iunie(ziua copilului). Postati nr de tel aici ca va sun eu sa nu va mai consumati credit si va informez cum sa intrati in posesia banilor! Multumesc Decebal- Banet!''


nu mai spune ca va simtiti atit de 'europeni' .. incearca sa ai grija de concetatenii tai mai intii.
A comentat vanessa pe 16.04.2007, ora 19:59
 COMENTEAZA 


2