Initiativa - Voronin falimenteaza Republica Moldova
Corespondenta din Chisinau
Cu mai putin de doua luni inainte de alegerile locale generale din Republica Moldova, presedintele Vladimir Voronin a lansat initiativa anularii datoriilor tuturor agentilor economici, a interzis controalele fiscale, a dispus anularea impozitelor pe venit si s-a pronuntat pentru legalizarea capitalului obtinut fraudulos. Cabinetul de Ministri a fost luat prin surprindere de seful statului si trebuie sa faca acum imposibilul – sa acopere o gaura cat un buget anual al Republicii Moldova.
DERUTA
Presedintele Voronin si-a lansat initiativele in cadrul unei sedinte de Guvern pe care a prezidat-o. Membrii Cabinetului, inclusiv premierul Vasile Tarlev, s-au aratat derutati de ideile lansate categoric de seful statului, singurul comentariu pe care izbutise sa-l faca primul-ministru in fata jurnalistilor dupa sedinta de Guvern fiind: "Asteptam ca presedintele sa-si precizeze punctul de vedere si sa cautam impreuna solutii". Expertul in economie Veaceslav Ionita este de parere ca presedintele Voronin comite cea mai grava eroare din activitatea sa, care va face economia nationala nefunctionala si irecuperabila. In opinia sa, prin instituirea amnistiei fiscale, de fapt, Vladimir Voronin face lobby pentru niste intreprinderi falimentare ale caror directori sunt fostii nomenclaturisti, incapabili sa gestioneze o afacere in conditiile unei economii de piata.
NEMAIVAZUT
Una dintre initiativele presedintelui moldovean se refera la anularea impozitului pe venit aplicat agentilor economici, conditie nemaiintalnita in spatiul european si nici in spatiul ex-sovietic. Anularea acestui impozit, in conditiile in care el reprezinta baza acumularilor la buget, inseamna, in opinia lui Veaceslav Ionita, falimentul Republicii Moldova si condamnarea cetatenilor ei la saracie de lunga durata.
GRAV
Initiativele presedintelui Voronin sunt cu atat mai grave daca tinem cont de Memorandumul de creditare semnat intre Guvernul de la Chisinau si FMI, document prin care autoritatile moldovene s-au angajat sa desfiinteze Consiliul Creditorilor abilitat cu dreptul de a ierta unele datorii ale agentilor economici. Acum, insa, Guvernul va trebui sa ierte toate datoriile acestora. FMI nu a reactionat deocamdata la initiativele buclucase ale presedintelui Voronin, insa ministrul moldovean al Finantelor, Mihai Pop, a anuntat ca amnistierea fiscala va fi operata pana la sfarsitul acestui an.