Liderii parlamentari fac bilanţul sesiunii încheiate

Parlamentul Republicii Moldova şi-a încheiat vineri sesiunea de toamnă-iarnă, iar deputaţii au plecat în vacanţă până în februarie, nu înainte ca liderii de fracţiuni să facă un bilanţ politic.


Lidera fracţiunii Partidului Comuniştilor, Eugenia Ostapciuc, a acuzat o parte a opoziţiei, făcând aluzie la Alianţa Moldova Noastră, de faptul că s-ar îngriji, mai degrabă, de propriile interese decât de cele naţionale.


"Unii parlamentari din opoziţe ies la microfoane pentru a-şi exprima bucuria răutăcioasă atunci când societatea trece prin nişte greutăţi care nu depind de actuala guvernare."


"De exemplu, accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, scumpirea gazelor naturale, etc. Ei se fac a nu înţelege că restricţiile la importul produselor alcoolice au fost aplicate ţi împotriva altor ţări, unde nu sunt comuniştii la putere", a spus Eugenia Ostapciuc.


Serafim Urecheanu - singura voce critică


În replică, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, a acuzat puterea comunistă de incompetenţă.


El a declarat că o catastrofă economică, în 2006, a fost evitată exclusiv datorită injecţiilor financiare din exterior şi nu puterii comuniste.


Serafim Urecheanu a mai spus că Partidul Comuniştilor a preluat o bună parte din iniţiativele AMN, atribuindu-şi apoi meritele.


"Majoritatea soluţiilor propuse de noi au fost preluate de ideologii conducerii de vârf – de la extinderea formatului de negocieri în problema transnistreană până la liberalizarea economiei, crearea locurilor de muncă şi ridicarea nivelului salariului minim – şi, de ce spun că au devenit un examen?"


"Pentru că aceste obiective plagiate nu corespund cu interesele guvernanţilor şi cu capacităţile lor, lucru dovedit deja de practică", a declarat liderul AMN.


La rândul său, lidera fracţiunii Partidului Democrat, Valentina Buliga, a făcut un apel la solidaritate către toate forţele politice din Parlament.


"În anul care vine să lăsăm la o parte divergenţele dintre noi şi să ne unim forţele pentru a accelera transformarea Republicii Moldova într-o ţară stabilă, democratică şi prosperă."


"Realizarea acestui obiectiv important poate avea loc doar ţinând cont de interesele tuturor cetăţenilor şi reieşind din principiul: „o ţară a bunăstării în sprijinul bunăstării fiecărui cetăţean", a spus Valentina Buliga.


Cine a câştigat din parteneriatul PCRM - PPCD?


Şi liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a făcut apel la solidaritate, subliniind că stabilirea unor relaţii de parteneriat între PPCD şi putere a adus beneficii, în primul rând, Republicii Moldova.


"Aş dori să-mi exprim satisfacţia şi cu această ocazie că am depăşit logica puterii contraproductive dintre putere şi opoziţie de contestare până la distrugere a celuilalt."


"La întrebarea cine a câştigat mai mult din relaţia de parteneriat dintre partidul de guvernământ şi PPCD răspunsul nostru este că, în mod evident, am câştigat şi unii, şi alţii, dar, mai cu seamă, a câştigat Republica Moldova şi oamenii ei", a spus Iurie Roşca.


"Perspectiva integrării europene a Republicii Moldova ne obligă să fim de o solidaritate exemplară în realizarea acestui obiectiv naţional strategic", a mai declarat liderul PPCD.


Întrucât va începe cu numai trei-patru luni înaintea alegerilor locale, se asteaptă ca următoarea sesiune a Legislativului din februarie sa fie marcată de o ascuţire a discursului politic.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2