Integrare-n strada
La trecerea dintre ani, romanii vor serba intrarea in UE cu meniuri pretentioase, muzica de calitate, spectacole grandioase de lumina Bucurestenii au ramas in Capitala pentru a serba zgomotos, cu meniuri sofisticate, muzica de calitate, spectacole de lumini si artificii Integrarea. 31 decembrie 2006, ora 23.59 - 10, 9, ... 2, 1. La multi ani! Suntem europeni! Artificii la Universitate, in Piata Revolutiei, la Romexpo.
Membrii Guvernului si inalti oficiali europeni petrec cumpana dintre ani in centrul Capitalei, la Atheneu si in Piata Revolutiei. Alaturi de premier si alti membri ai Cabinetului vor fi prezenti presedintele Parlamentului European Josep Borell, comisarul european pentru extindere Olli Rehn, comisarul european pentru Comunicare, Margot Wallstrom, baroana Emma Nicholson, seful diplomatiei germane Frank Walter Steinmeier, ministrul de Externe bulgar Ivailo Kalfin, ministrul Afacerilor Externe din Danemarca, Per Stig Moller, presedintele ALDE Graham Watson, vicepresedintele Parlamentului German, Susane Kastner, fostul sef al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele si ministrul irlandez al Mediului, Dick Roche T.D.
La Universitate, Primaria Capitalei il aduce pe presedintele Traian Basescu. Discursul prezidential va fi urmat de "cel mai mare spectacol de lumina si artificii pe care l-a vazut Romania", au promis oficialii municipali.
Oferta in strada este concurata serios de Romexpo, "Revelionul lui Vanghelie". Peste 6000 de pensionari si oameni de rand vor manca un meniu "a la carte" si vor asculta muzica "scumpa". Dupa "vol au vent" - ce va fi servit in prima ora din 2007 -, pe scena va urca Joe Cocker, pentru un concert de aproape o ora.
Peste sase sute de jandarmi vor asigura ordinea publica in Capitala, de Anul Nou. Metroul va circula la intervale de 20 de minute intre trenuri in noaptea de Revelion. In functie de afluxul de calatori, Metrorex va decide daca va fi necesara micsorarea intervalului dintre trenuri prin introducerea de rame suplimentare.
Revelionul in tara
In Ardeal, autoritatile brasovene au pregatit un program special pentru a marca Revelionul Integrarii, in Piata Sfatului, brasovenii si turistii aflati in oras putand asista la o defilare a vanatorilor de munte, pe acorduri de fanfara, dar si la concerte. Revelionul Integrarii va fi organizat si in orasele Transilvaniei, cu mare fast, focuri de artificii scumpe si nume sonore ale muzicii nationale si internationale. La Oradea va fi facut un lant uman din fata Primariei pana la granita cu Ungaria. Manifestari de amploare vor avea loc la Sibiu, unde integrarea in Uniunea Europeana si deschiderea programului "Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007" vor fi marcate prin organizarea, in 31 decembrie 2006 si 1 ianuarie 2007, a unor actiuni culturale, concerte si spectacole de strada. Bistritenii care vor participa, in noaptea dintre ani, la petrecerile de strada organizate in Bistrita cu ocazia Eurorevelionului vor putea servi vin cald si sarmale in zona pietonala a orasului. Revelionul Integrarii este organizat si la Sfantu Gheorghe cu mare fast. Noul an va fi sarbatorit de doua ori, odata la miezul noptii (24.00), cand se vor intona Imnul Romaniei si cel al UE, respectiv la ora 01.00 (ora la care intra Ungaria in noul an), cand se va intona Imnul Ungariei si cel al secuilor. Si autoritatile din Alba Iulia au pregatit in acest an ample manifestari pentru a marca trecerea in 2007 si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in programul "Revelionului European" fiind incluse concerte si discoteca in aer liber, spectacole de lumini sau focuri de artificii. Intrarea Romaniei in UE va fi sarbatorita cu spectacole si focuri de artificii in mai multe resedinte de judet din Moldova, in Suceava urmand sa fie inaugurata Piata Uniunii Europene, in timp ce la Iasi vor avea loc concerte pe o scena adusa tocmai din Italia. In prima zi din 2007, Primaria Suceava va inaugura Piata Uniunii Europene, in centrul orasului. Aici vor fi ridicate toate steagurile tarilor membre ale UE.
Regele petrece la Manastirea Nicula
Pana pe 31 decembrie, Regele Mihai I, insotit de Regina Ana, principele Radu si principesa Margareta, se vor afla intr-un periplu prin satele Transilvaniei de pe Valea Bistritei si Somesului, apartinand de Mitropolia Clujului. "Anul Nou il vom petrece la Manastirea Nicula", a declarat Regele Mihai. Principele Radu a spus, la randul sau, ca Majestatea Sa s-a gandit ca cel mai frumos loc de intampinat 1 ianuarie si intrarea Romaniei in Uniunea Europeana sunt satele romanesti. "Acolo se afla substanta natiunii romane. Am vrut ca Uniunea Europeana sa prinda familia noastra in mijlocul taranilor romani", a declarat principele Radu.
Integrare de peste 5 milioane de lei
Guvernul a investit circa 5,2 milioane lei pentru organizarea evenimentelor culturale prilejuite de Integrare. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ieri ca manifestarile vor incepe cu "Noaptea Alba" a muzeelor, eveniment ce se va desfasura pe 30 decembrie in Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie, Muzeul National al Hartilor si Cartii vechi, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul de Arta "Vasile Grigore", Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Peles, Complexul Muzeal "Moldova" din Iasi, Muzeul Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe, Muzeul National Brukenthal, Muzeul National "George Enescu", Muzeul Taranulu, Muzeul Bran, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" si Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei. Acestea vor fi deschise pana dupa miezul noptii, iar publicul le va putea vizita gratuit. Manifestarile vor continua pe 31 decembrie, la Palatul Victoria, la Ateneul Roman si in Piata Revolutiei din Capitala.