Strigatul de durere al presei basarabene
Zeci de jurnalisti hartuiti, 235 procese intentate ziarelor, care in decursul a cinci ani au scris adevarul, daune morale de 100.000 de dolari platite doar in urma unui proces.
Nu va ganditi la Cuba sau Orientul Apropiat, aceasta e viata presei si a jurnalistului din Republica Moldova. Daca pe prima pagina a Constitutiei se stipuleaza ca “ Republica Moldova este un stat suveran, independent si democratic” , atunci cum se explica cenzura si manipularea mass- media?
In 16 ani de independenta presa nu a devenit cainele de pazǎ care sa critice conducerea si sa informeze corect cititorii. Din pacate, s-a transformat intr-o pisica lingusitoare pe langa “ cei de sus”. Organizatia internationala “Freedom House” a calificat libertatea presei din Moldova drept inexistentǎ. Directorul ziarului “Jurnalul de Chisinau” , Val Butnaru, crede ca “ atata timp cat ziaristii nu vor spune – nu , celor care ii hartuiesc, manipuleaza, opreseaza, atata timp nu vom avea nici un fel de presa si nici un fel de libetate a opiniei”.
Chioscul de presa este imbacsit cu publicatii de limba rusa, editate atat in tara cat si in Rusia. Ceri vanzatoarei “ Timpul” si ea iti raspunde acr “ что вы хотите“( din rusǎ : “ce doriti”).”Timpul”, acompaniat de “Jurnalul de Chisinau”, “ Ziarul de Garda” si “Flux” sunt publicatiile ce depasesc tirajul de peste 20.000 exemplare saptamanal, care dezlaneaza si analizeaza starea lucrurilor de dincolo de Prut.
Prin Legea Presei din 2003, guvernantii comunisti au interzis guvernelor statelor straine sa finanteze mass-media de la Chisinaǎu. Acest lucru s-a referit doar la Romania, intrucat Federatia Rusa continua nestingherit sa sponsorizeze ziarele rusesti din tarǎ.
Jurnalistul basarabean traieste intre alegerea securitatii familiei si datoria profesionala. Multi dintre cei care nu se aliniaza la comanda puterii rosii, in cel mai fericit caz, primesc scrisori de amenintare, dar multi dintre ei sunt fie hartuiti, jefuiti sau chiar batutii.
Dramatica este situatia presei in stanga Nistrului, acolo unde Smirnov dicteaza titlurile si pune virgulele in putinele ziare editate in falsa republicǎ autonoma. Au fost cativa jurnalisti curajosi, sprijiniti de colegii de peste Nistru şi OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), care au incercat sa scape de dominatia conducatorului, insa toate s-au soldat cu esecuri, iar ziariştii - aruncati in inchisori.
Oare presa din R.Moldova va depasi acest moment ( deceniu...) critic? Vor ajunge oare jurnalstii de temut in fata guvernantilor, iar ziarele calitative vor exista in fiecare casa?...Raspunsul, probabil, il vom afla peste inca un deceniu.