Bruxellesil cere sa-i fie prezentat pactul Voronin-Putin
Europa este ingrijorata de "negocierile secrete" dintre Chisinau si Moscova
La Bruxelles se incinge un scandal, in centrul caruia au nimerit Moscova, Chisinau si Tiraspol. Totul a pornit de la un articol publicat de EUObserver, potrivit caruia intre Rusia si Moldova ar exista un acord secret de reglementare a conflictului transnistrean, fara avizul altor participanti la procesul de solutionare a crizei de pe Nistru – Ucraina, OSCE, UE si SUA, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Pana la sfarsitul anului
Pe urmele acestei informatii, la Chisinau au sosist miercuri emisarul special al UE, Kalman Mizsei si diplomati americani. Potrivit informatiilor Nezavisimaia Gazeta, ieri "grupul de tovarasi" a fost primit de presedintele Vladimir Voronin. In acelasi timp, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, arata pentru publicatie ca "domnii Mizseiy si Kramer au venit la Chisinau pentru consultari in vederea reluarii negocierilor de rezolvare a situatiei din Transnistria in format 5+2". El a mai precizat ca, zilele trecute, discutii similare a avut tot la Chisinau, reprezentantul MAE rus la tratative, Valeri Nesteruskin. O munca normala, de rutina.
Intre timp, jurnalistii moldoveni sustin ca trimisii UE, SUA si Rusiei au dezbatut la Chisinau noile propuneri de rezolvare a problemei transnistrene. Sursele Nezavisimaia Gazeta din parlamentul Moldovei afirma ca planul rusesc prevede un acord care ar urma sa fie semnat, pana la sfarsitul acestui an, de Voronin si de liderul tiraspolean. El prevede organizarea in urmatoarele sase luni a unor realegeri paralele pentru legislativul de la Chisinau si pentru Sovietul Suprem al Transnistriei. In plus, in parlamentul moldovean urmeaza sa fie alocate locuri pentru deputati din regiunile estice, transnistrenii urmand, in egala masura, sa primeasca functii si in guvernul Moldovei – de prim-vicepremier si de adjuncti ai sefilor principalelor ministere. Daca Moldova va accepta aceste concesii, Rusia se angajeaza sa-si retraga din teritoriile de pe malul stang al Nistrului ce a mai ramas din fosta armata a 14-a si intreg armamentul in decurs de doi ani. Dar si Moldova trebuie sa promita ca nu va schimba statutul de stat neutru, ceea ce exclude, practic, aderarea la NATO.
Concesii
Mass-media moldovenesti scriu ca intelegerea in privinta Transnistriei a fost realizata in timpul recentei vizite intreprinsa la Moscova de seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, si ca in mai este asteptata la Chisinau vizita ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Faptul ca Stratan si Lavrov au vorbit, in cadrul convorbirilor lor de la Moscova, despre Transnistria nu este un secret. Nu se stie insa rezultatul discutiilor. Avand in vedere ca principalul obstacol din relatiile cu Moscova il constituie, pentru Chisinau, deblocarea exporturilor de vinuri moldovenesti, nu pot fi excluse anumite concesii politice din partea acestuia pe vectorul transnistrean. Mai ales ca, dupa recenta declaratie a presedintelui rus, Vladimir Putin, despre Kosovo ca precedent pentru reglementarea problemei republicilor nerecunoscute din spatiul post-sovietic, transferul Transnistriei catre Moldova poate avea loc doar in conditii avantajoase pentru Tiraspol. Targuiala pentru aceasta regiune se duce de mult, si este foarte posibil ca acum partile sa fi ajuns pe pozitii reciproc acceptabile. Dar daca este asa, atunci la Tiraspol nu se stie nimic.
Evgheni Sevciuk, presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei a comentat astfel situatia: "Reprezentantii transnistreni nu au luat parte la elaborarea sau pregatirea planului despre care se vorbeste. In privinta unor eventuale realegeri, potrivit Constitutiei noastre, Sovietul Suprem nu poate fi dizolvat, iar prerogativele deputatilor sunt prevazute pentru cinci ani".
Vasile Sova a spus, in acest sens, pentru Nezavisimaia Gazeta: "Daca formularele de reglementare reclama noi alegeri, ele pot fi convocate, dar toate deciziile trebuie adoptate in format 5+2". Despre o posibila vizita la Chisinau a lui Lavrov, ministrul Reintegrarii nu stie nimic.
7 comentarii
cu parere de rau.
Au avut loc intilniri, care, probabil ,in curind vor da roade, din pacate nu in favoarea basarabenilor
1.Cum e posibil un presedinte de tara sa propuna amnistierea celor, ce nu siau onorat obligatiunile fiscale fata de stat?
Adica prostii au platit, baetii destepti - nu, si au ramas cu milioane in buzunare, de facto la sigur e vorba DE FIRMELE LUI OLEG VORONIN SI APROPIATII FAMILIEI,care au stiut ce se va intimpla, se zice, ca statul nu a mai avut ce lua de la datornici, dar cred, ca daca, li se intentau dosare si se foloseua toate pirghiile legislative, astia, care nu siau onorat obligatiunile fiscale, ar fi gasit bani, au palate, masini luxpase, neveste s.a.m.d
LEGALIZAREA CAPITALULUI ESTE O PROPUNERE ARUSILOR SI ESTE MAI MULT PENTRU TRANSNISTRIA, ACOLO UNDE SA PRIVATIZAT MASIV SI ACU, DACA MERGE PLANUL KOZAK-2, VA FI NECESAR SA FIE LEGALIZAT, DA SE VOR PLATI ACESTE 5% (BATAIE DE JOC) SI TOT CE SA FURAT IN ACESTI ANI, CA PRIN MINUNE VA FI LEGALIZAT, APOI BAETII DESTEPTI DIN BASARABIA AU FURAT TOT CE SE PUTEA FURA SI AU DUS PRIN OFSHORURI, AU HOTARIT,EI, CA ETIMPUL SASI ADUCA BANII, CUM, SIMPLU TATA COMANDA- BANII FURATI VOR FI LEGALIZATI, OLEG NU A PRIHVATIZAT, INCA TOT CE SE POATE PRIHVATIZA IN MOLDOVA, A MAI RAMAS CITE CEVA
DESIGUR CA SUNT SI ALTELE, CUM AR FI CEI CARE SI-AU PLATIT IMPOZITELE SI TAXELE VOR FI CUMVA STIMULATI DE STAT, NU CRED, PROSTI PLATESC, DESTEPTII PRIMESC!!
E nevoie de ceva mai motivant......
Incearca sa-ti dai seama......