Ucraina anexează ilegal „Insula Şerpilor“
Autorităţile ucrainene îşi consolidează prezenţa civilă şi militară în regiunea maritimă limitrofă „Insulei Şerpilor“, zonă cu importante resurse energetice, disputată în instanţele internaţionale de România şi Ucraina. Prin încălcarea sistematică a tratatelor bilaterale şi internaţionale, Kievul ameninţă integritatea teritorială a statului român.
Într-un recent studiu finanţat de consorţiul ucrainean „Chornomornaftogaz“, specializat în exploatarea zăcămăminte maritime de petrol şi gaze, specialiştii ucraineni consideră că în apele Mării Negre, limitrofe „Insulei Şerpilor“, există importante resurse de hidrocarburi şi gaz metan, resurse ce depăşesc statisticile actuale. Conform aceloraşi surse, citate de massmedia ucraineană, costurile operaţiunilor de exploatare iniţiale, precum şi existenţa unor importante pieţe de desfacere în regiune, inclusiv ţările Uniunii Europene, favorizează deschiderea unor importante exploatări maritime. Studiul ucrainean mai recomandă conducerii consorţiului „Chornomornaftogaz“ intensificarea colaborării cu autorităţile centrale şi locale ucrainene, cu potenţialii parteneri străini şi cu organizaţ iile internaţionale pentru protecţia mediului înconjurător.
Pentru eficientizarea operaţiunilor de exploatare şi transport, specialiştii ucraineni consideră că „Chornomornaftogaz“ trebuie să achiziţioneze mai multe nave specializate pentru flota proprie, precum şi să implice forţele militare şi navale ucrainene în operaţiunile de protecţia a navelor şi instalaţiilor maritime ce vor fi folosite în regiune. Citând surse din cadrul conducerii consorţ iului, cotidianul ucrainean „Sevastopolkaya Gazeta“, consideră că acţiunea legală privind statutul juridic final al „Insulei Şerpilor“, iniţiată de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, nu reprezintă un impediment pentru strategia consorţiului în regiune. Concluziile raportului au fost apreciate de către conducerea administraţiei regiunii Odessa, care administrează „Insula Şerpilor“ („Ostriv Zmiyinyy“ în limba ucraineană) şi „satul Belâi“ (Satul Alb), localitatea înfiinţată recent pe „insulă“ de parlamentul de la Kiev. Oficialii ucraineni si-au manifestat disponibilitatea de a colabora cu „Chornomornaftogaz“, şi alte comapnii ucrainene, „pentru dezvoltarea economică şi umană a localităţii Belâi“. Din punct de vedere al organizării administrative ucrainene, localitatea „Belâi“ face parte din raionul Chilia, regiunea Odessa, subordonându-se direct consiliului municipal Vâlkovo, pe teritoriul căruia se află şi „canalul Bâstroe“, construit de Ucraina în Delta Dunării.
În bazinul Mării Negre sunt câteva insule mici, fără o importanţă economică sau politică deosebită: Noul Sahalin, Kefken, Berezan, precum şi o serie de stânci, cea mai mare dintre acestea fiind „Insula Şerpilor“, situată la 45 km est de gurile fluviului Dunărea, în dreptul braţului Sulina şi al oraşului româ- nesc omonim. Stânca are o suprafaţă de 17 hectare (0,17 km pătraţi), lungimea de 662 de metri şi o lăţime de 440 de metri, cu o circumferinţă totală de 4 km, majoritatea construcţiilor umane fiind situate pe platou, la peste 40 de metri deasupra nivelului mării. Forma ei este de patrulater datorită ţărmurilor înalte, în medie de 12-15 metri, terminate cu faleze abrupte. Beneficiind de o climă temperat-continentală, în general ceţoasă, „insula“ are o floră şi faună extrem de sărace, primii exploratori semnalând existenţa a numeroşi şerpi, majoritatea neveninoşi. Lipsa unor surse naturale proprii de apă potabilă limitează posibilităţile de dezvoltare umană şi economică, în ciuda eforturilor părţii ucrainene.
„Insula Şerpilor“ reprezintă unul din principalele impedimente în norma-lizarea relaţiilor dintre România şi Ucraina, autorităţile de la Kiev revendicâ nd o „zonă economică exclusivă“ pentru „insulă“, în conformitate cu legislaţia internaţională în domeniu. Kiev-ul a ignorat sistematic dovezile prezentate de diferite organizaţii internaţionale privind statutul juridic de stâncă al „Insulei Şerpilor“, statut ce nu conferă Ucrainei drepturi suplimentare asupra apelor limitrofe, consolidându- şi prezenţa civilă şi militară în întreaga regiune. Conform dreptului maritim internaţional, Ucraina nu poate revendica acordarea unei „zone exclusive“, impunându-se o retrasare, în defavoarea Ucrainei, a limitelor apelor interna- ţionale din regiune.
Citând membri ai conducerii Ministerului Apărării de la Kiev, „Flot Ukrainii“, oficiosul forţelor navale ucrainene, a cerut suplimentarea numărului de vase militare ucrainene în regiunea „insulei“, precum şi transformarea unei importante regiuni maritime limitrofe în zonă militară unde să se poată desfă- şura exerciţii complexe la care să participe flota ucraineană şi cele aliate. Creşterea numărului populaţiei civile pe „insulă“ a fost salutată, în cadrul unei întâlniri cu oficiali militari ucraineni, şi de către Agafanghel, mitropolitul ortodox rus de Odessa şi Ismail, care a dispus înfiinţarea unei parohii ortodoxe în localitatea „Belâi“, urmând ca fondurile necesare construcţiei unui lă- caş de cult să fie obţinute prin donaţii sau de la bugetul de stat.
Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au declarat publicaţiei ucrainene „Porto-Franko“ din Odessa, că diplomaţia ucraineniană va demara, în cel mai scurt timp, procedurile judiciare necesare pentru retrasarea „graniţei maritime şi fluviale nefireşti“ dintre Ucraina şi România. Conform „Porto-Franko“, iniţiativa aparţine aşa-zisei „grupări din Odessa“ din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, reprezentată, printre alţii, de ministrul de externe ucrainean, Arseniy Yatsenyuk, vice-ministrul de externe Mykola Maimeskul şi Yuriy Verbytskyi, înalt funcţionar în cadrul reprezentanţ ei regionale Odessa a MAE ucrainean.
Într-un recent interviu acordat mass-media regională din Odessa, o serie de demnitari ucraineni au reiterat decizia autorităţilor de la Kiev de a sprijini dezvoltarea umană în regiunea „insulei“ prin suplimentarea fondurilor de la bugetul central ucrainean puse la dispoziţia conducerii locale. În ciuda declaraţiei recente a directorului Departamentul de control şi revizie (KRU) al regiunii Odessa, Anatolii Iarovoi, privind iniţierea unui control asupra modului în care sunt folosite mijloacele alocate lucrărilor de consolidare a malurilor pe „Insula Şerpilor“, surse din cadrul administraţiei locale au precizat că pe parcursul anului 2007 vor fi alocaţi banii necesari construirii unor noi complexe de clădiri, destinate populaţiei locale, administraţiei şi activităţilor economice. „Krymskaya Pravda“ precizează că noile construcţii vor beneficia de importante investiţii financiare şi tehnologice private, urmând a fi inugurat în curând „Belâi-2“. Demersurile diplomatice şi juridice ale părţii române nu au putut opri acţiunile ucrainene, beneficiară directă a crizei cu care se confruntă diplomaţia românească.