Fără Rusia nu se poate rezolva conflictul nistrean
Pe 8 mai se împlinesc 10 ani de la semnarea memorandumului privind rezolvarea confictului din Transnistria.
Documentul a fost semnat la Moscova de preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Republicii Moldova, Boris Elţîn şi Petru Lucinschi, precum şi liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, în prezenţa Preşedintelui Ucrainei de atunci, Leonid Kucima şi a ministrului de externe al Danemarcei, ţară care deţinea preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Memorandumul prevedea că Republica Moldova va fi un stat comun în care cele două entităţi vor coexista conform principiului autonomiei.
Dar documentul nu a fost niciodată pus în practică, iar negocierile dintre Chişinău şiu Tiraspol sunt de mult timp în impas.
Recent Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a cerut ambelor părţi respectarea integrală a memorandumului.
Transnistria suţine memorandumul
La rândul ei, administraţia transnistreană susţine apelul Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse.
Fostul preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Grigori Mărăcuţă, astăzi reprezentant special al legislativului transnistrean, afirmă că dacă şi oficialităţile de la Chişinău ar respecta acest memorandum, criza transnistreană ar fi depăşită fără dificultăţi.
Grigori Mărăcuţă a declarat la BBC că, în cazul în care memorandumul de la Moscova ar fi fost respectat, nu ar mai fi trebuit de căutat soluţii de alternativă pentru depăşirea crizei transnistrene, iar negocierile privind crearea unui stat comun ar fi fost demult finisate.
"Am fi trăit într-o singură ţără şi am fi fost independenţi şi noi, şi Republica Moldova, însă, cu părere de rău, acest lucru nu s-a întâmplat", a spus reprezentantul special al sovietului suprem de la Tiraspol.
El a menţionat că memorandumul nu contravine opţiunii de integrare europeană, proclamată drept prioritate strategică de autorităţile Republicii Moldova, ci este doar un cadru de normalizare a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.
Acest document, mai spune Grigori Mărăcuţă, este singurul care poate duce la rezolvarea conflcitului transnistrean, mai ales după referendumul din septembrie anul trecut din regiune, când locuitorii Transnistriei s-au pronunţat pentru independenţă.
El susţine că e nevoie de continuarea negocierilor cu autorităţile de la Chişinău, dar, totodadată, afirmă că nu poate fi vorba de tratative atât timp cât Transnistria este lipsită de dreptul la activitate economică.
Grogori Marakuţa se referă la noul noul regim vamal introdus, în martie anul trecut, la frontiera moldo-ucraineană, în urma căruia mărfurile produse în regiunea nistreană nu pot fi exportate decât cu acordul Chişinăului.
"Dacă vi s-ar pune ştreangul în gât şi cineva ar ţine piciorul pe scăunelul cela ca să-l dea jos să vă spânzure, aţi purta tratative în aşa mod? Am în vedere că Moldova a făcut totul ca să ne împiedice să exportăm sau să importăm produsele noastre, chiar dacă avem înţelegerea să nu ne punem reciproc piedici de ordin politic sau economic. Dacă nu ar fi asta, ar fi simplu", a declarat la BBC Grigore Mărăcuţă.