Cartelul ruso-roman al oligarhilor intra in Uniunea Europeana odata cu Romania reocupata
De la preluarea mandatului de presedinte, Traian Basescu a avertizat de mai multe ori asupra expansiunii rusesti in Romania. "Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie in a demonstra dependenta Europei fata de resursele rusesti", spunea, anul trecut, presedintele. O alta afirmatie a sa care a starnit rumoare a fost aceea ca Gazprom si Lukoil cumpara sau detin actiuni OMV in secret, ceea ce ar crea pericolul ca Petrom sa ajunga sub control rusesc. "Nu dorim sa fim controlati de Rusia", mai declara, recent, Basescu, intr-un interviu.
Zilele trecute, presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, a vorbit si la Constanta, in fata a aproximativ 30.000 de manifestanti pro-B despre politica externa pe care a sustinut-o in ultimii ani. El a pus mai multe intrebari multimii, fiecare dintre ele primind drept raspuns un „Nu” pronuntat.
Cateva dintre ele s-au referit si la Rusia: „Ca presedinte am orientat puternic politica externa romaneasca in directia Vest, trecand Atlanticul, renuntand la reminiscentele de control politic dinspre Rasarit. Am gresit?”; „Ca presedinte mi-am facut datoria fata de partenerii europeni, avertizandu-i cu privire la pericolul dependentei energetice pe o singura sursa de aprovizionare, Federatia Rusa. Am gresit?”; „Ca presedinte am dus o politica prin care am incercat sa asigur independenta energetica a tarii mele. Am gresit?”; „Ca presedinte am dus interesele fratilor nostri de peste Prut la Casa Alba, la Comisia Europeana, in Parlamentul Europei. Am gresit?”. Vizita pe care a primit-o recent premierul Calin Popescu Tariceanu din partea masonului rus "Sasa" Vladimir Kondyakov dovedeste ca nu.