Mult fast la Chişinău - 9 mai e sărbătoare
Corepondenţa din Chişinău
La moldoveni – ca la nimeni! Toate funcţionează invers. În Chişinău – cozi imense la casele de schimb valutar, pe drumuri maşini de lux, iar în sate aceeaşi sărăcie şi pustietate. Mai originali ca nimeni alţii, cei care-i guvernează pe confraţii noştri de peste Prut au schimbat sărbătorile. Marţi, când Europa a marcat încheierea celui de-al doilea război mondial, în Republica Moldova lumea a sărbătorit Ziua Europei; ieri, când europenii au celebrat Ziua Europei, moldovenii au sărbătorit victoria armatei sovietice în al doilea război mondial. Mulţi basarabeni consideră însă data de 9 mai zi de ocupaţie a Basarabiei de către Armata Roşie.
De-a lungul anilor, primul secretar al Partidului Comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, folosea ziua de 9 mai şi tribuna de la Complexul memorial "Eternitate" din Chişinău ca să împroaşte cu venin România, pe care o acuza de faptul că ar fi luptat, alături de jugul fascist, pentru a ocupa Basarabia. Ieri, însă, liderul de la Chişinău a fost ceva mai reţinut, lansând săgeţi doar spre istoricii şi politicienii care consideră că Armata Roşie a ocupat cu 62 de ani în urmă teritoriul românesc de dincolo de Prut. Mai mult, Voronin şi-a împărţit discursul în două: în prima parte, pe care a citit-o în limba română, a vorbit despre viitorul european al Republicii Moldova, iar în a doua parte, citită în limba rusă, preşedintele l-a elogiat pe soldatul sovietic eliberator.
DISCRIMINARE
Dar încercarea de a-şi atribui astfel imaginea unui "preşedinte al tuturor moldovenilor" a eşuat în momentul în care nici unui veteran, care a luptat de partea Armatei Române, nu i s-a permis să vorbească la microfon. Deşi vin în fiecare an la manifestările organizate cu ocazia Zilei Victoriei, veteranii Armatei Române sunt marginalizaţi de către organizatori şi priviţi cu dispreţ de veteranii Armatei Roşii. Ca să evite privirile duşmănoase şi replicile dureroase din partea celor din jur, de cele mai dese ori aceştia vin la manifestare fără medalii şi fără uniforma soldăţească. Culmea, veteranii Armatei Române sunt discriminaţi inclusiv în ceea ce priveşte indemnizaţiile sociale, iar ieri, când primăriile au dat veteranilor Armatei Roşii echivalentul a câte 30 de euro, veteranii Armatei Române au fost ignoraţi.
În general, lucrurile arată mai bine comparativ cu situaţia din 2001, când au revenit comuniştii la putere în Republica Moldova. Atunci, de 9 mai, steagurile roşii împânziseră întreaga Capitală. Ieri însă în mulţimea de drapele roşii mai putea fi văzut, ici-colo, şi câte un drapel al Uniunii Europene şi chiar câte un tricolor rătăcit fără stema Republicii Moldova pe el. Sunt elemente ce se datorează vecinătăţii cu UE pe care autorităţile moldovene, oricât de comuniste n-ar fi ele, nu le pot controla şi influenţa.
LA CHIŞINĂU CA LA NIMENI
Oficial, moldovenii au sărbătorit Ziua Europei marţi. Autorităţile n-au acordat prea multă atenţie acestui eveniment. în schimb, Centrele interactive "Pro-Europa" inaugurate recent de Comisia Europeană în oraşele Bălţi şi Cahul au făcut ca semnificaţia Zilei Europei să se resimtă pentru prima dată şi în Republica Moldova. Au fost organizate mai multe expoziţii, competiţii sportive, s-a distribuit un număr record de ziare "Europa la tine acasă", au fost organizate concerte, iar la Cahul s-a jucat pentru prima dată moldoveneşte "Hora Europei".
9 comentarii
Ba ,tot ii pupati in cur pe rusi ?!
Dupa mine ,mai bine castiga Hitler! razboiul!
Este o natie intradevar Europiana !
o sa te puie la brazda BACULE.Ba,cat am calatorit prin lumea larga,dar nu am vazut asa natie de supusi care se supun lui Vaniusha ruskii ca o curva in pozitia cu fundul in sus.