O noua lovitura a Moscovei la Bucuresti, prin Cioroianu: Semnarea tratului de baza cu Basarabia
Moscova se pregateste sa mai dea o lovitura Bucurestiului profitand de faptul ca oamenii sai de influenta conduc la ora actuala Romania. Ministrul de externe Adrian Cioroianu, aflat intr-o vizita de doua zile la Berlin, s-a aratat in favoarea semnarii Tratului politic de baza cu Basarabia.
Ministrul a mentionat ca Tratatul politic de baza si Acordul transfrontalier se afla in continuare blocate pe masa expertilor. Ministrul a parut sa fie, spre deosebire de predecesorul sau, liberalul Mihai Razvan Ungureanu, in favoarea semnarii acestor documente. Anuntul lui Cioroianu nu face decat sa continue politica lui Ion Iliescu, vasalul Moscovei, care in 1991 s-a grabit sa recunoasca independenta Republicii Moldova, ignorand vointa populara si drepturile istorice romanesti. Un astfel de tratat nu-si gaseate justificarea in contextul actual. Cioroianu nu stie cat isi va mai pastra scaunul si sa grabeste sa faca acest pas, absolut dezastuos pentru interesul national romanesc. El s-a aratat dispus sa mearga la Chisinau, pentru o intalnire cu omologul sau andrei Stratan. A gasit si argumentul: evita sa-l invite pe Stratan la Bucuresti, pentru a nu da "impresia ca impune o relatie de superioritate" fata de Republica Moldova. "Sunt dispus sa merg acolo, nedorind sa dau impresia ca, invitandu-l pe domnul Stratan la Bucuresti, impun o relatie de superioritate intre noi. Nicidecum, sunt dispus sa merg acolo sa reluam dialogul", a spus Cioroianu. El a precizat ca a avut saptamana trecuta o discutie cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti. "Cred ca suntem datori sa facem cativa pasi concreti in reluarea unor contacte la cel mai inalt nivel", a motivat el.
In martie, Guvernul de la Chisinau acuza "nedorinta autoritatilor romane de a semna cu Republica Moldova Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera", care "nu poate fi interpretata decat drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin".
Tratatul de baza moldo-roman a inceput sa se negocieze la scurt timp dupa obtinerea independentei, in 1991, a Republicii Moldova si a fost parafat in 2000, de ministrii de Externe ai celor doua tari.
Insa odata cu venirea la putere a Partidului Comunistilor in 2001, semnarea Tratarului a fost abandonata din cauza divergentelor ce tin de limba si identitate care au aparut intre cele doua parti.