Republica Moldova, cu economia subterana in vitrina
Capitala celei mai sarace tari din
Europa este plina de proprietati si masini scumpe. Terenurile si vilele din noile cartiere rezidentiale ale Chisinaului sunt la fel de scumpe ca in Bucuresti. Ierarhia politica se respecta pe piata imobiliara: familia lui Vladimir Voronin are cele mai impunatoare case.
Cartiere rezidentiale noi, vile de sute de mii de euro, terenuri mai scumpe decat in multe capitale europene si masini de lux. Iata o imagine a Chisinaului, capitala Republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa. In conditiile in care salariul mediu lunar pe economie este de 100 de dolari, bancile nu au bani sa dea credite, iar mediul de afaceri este subdezvoltat, putem spune ca Moldova traieste un paradox. Oficial, putini moldoveni isi permit sa traiasca macar decent. Pe de alta parte, insa, realitatea vizibila cu ochiul liber contrazice statisticile. De unde sunt, asadar, banii? Prima explicatie aflata la indemana este ca multi moldoveni muncesc in strainatate si-si investesc banii acasa. Dar nu e numai atat. Oameni de afaceri pe care nu-i stie nimeni, functionari publici inalti sau marunti stau cu luxul la vedere, fara sa-i intrebe nimeni de provenienta banilor. Acest lucru se intampla intr-o tara in care puterea este detinuta de comunisti.
Imediat dupa ce treci granita in Republica Moldova intri intr-o zona a contrastelor. Drumurile sunt, probabil, cele mai proaste din Europa, dar pe ele circula deopotriva masini occidentale scumpe si modeste automobile Lada. Amestecul de saracie si opulenta este cel mai vizibil in Chisinau, oras cu peste 750 de mii de locuitori. Oameni cu fete triste, imbracati ieftin se intersecteaza cu tineri stralucind de bunastare. Magazine occidentale si restaurante moderne isi deschid portile pentru clienti la o aruncatura de bat de chioscuri prafuite si bodegi cu bautura ieftina. Masinile de pe strazile capitalei moldovenesti arata o lume ciudata: Lexus, Chrysler sau chiar Ferrari par a fi masini la moda intr-un trafic aberant, agresiv si lipsit de norme elementare de civilizatie rutiera.
Politicul "face cartile"
Surprinzatoare in Chisinau este insa piata terenurilor si caselor. Primele informatii despre aceasta le-am obtinut de la "Bursa imobiliara Lara" (o agentie imobiliara). Unul dintre consultantii de aici ne-a prezentat oferta de terenuri din cartierele rezidentiale. Astfel, in cartierul Schinoasa (un fel de Baneasa al Bucurestiului), pretul terenurilor incepe de la 30 de euro pe metrul patrat, dupa cum ne-a explicat agentul imobiliar. "E un moment prielnic acum pentru investitii, deoarece in ultimele luni preturile au coborat, ca urmare a scaderii cererilor de terenuri. Nu va dura mult si piata o va lua din nou in sus", considera agentul. Fara sa stie ca suntem jurnalisti, functionarul ne-a explicat ca aceasta piata este puternic influentata de factorul politic. Spre exemplu, zvonurile ca aproximativ 1.000 de hectare din apropierea orasului Durlesti (echivalentul Voluntari-Pipera din Romania) urmeaza sa fie transferate in intravilan a facut ca terenurile agricole de aici sa ajunga la pretul de 10 euro metrul patrat. In luna aprilie, insa, viceprimarul Chisinaului ar fi anuntat ca pe cele 1.000 de hectare se va construi un microraion al capitalei si statul va expropria terenul cu pretul de 0,1 euro metrul patrat. Adica de 100 de ori mai putin decat pretul pietei.
Lideri comunisti cu vile la vedere
Cu toate aceste inconveniente – la care mai putem adauga legislatia care prevede ca orice trecere a unui teren din extravilan in intravilan (chiar daca este vorba despre un singur loc de casa) se face numai prin hotarare de guvern si cu plata unor taxe care ajung si pana la 50 de mii de euro –, piata imobiliara din Chisinau s-a dezvoltat spectaculos. Banii proveniti aproape total din economia neagra – fie ca vin de la moldovenii de peste hotare, fie din tara – au facut ca preturile aici sa le depaseasca in multe situatii pe cele din Bucuresti. O dovada in acest sens este cartierul Schinoasa, cochet, plin de "demnitari, doctori sau oameni de afaceri rusi", dupa cum ne-a spus unul dintre localnici. Un proprietar ne-a aratat o parcela de 600 de metri patrati care se vindea cu pretul 120 de mii de euro. Caracterul select al acestei veritabile "Baneasa" este dat si de numele grele ale nomenclaturii comuniste care locuiesc aici, iar la loc de cinste se gasesc presedintele Vladimir Voronin si fiul acestuia, Oleg. Vilele celor doi se intind pe cateva sute de metri patrati, sunt imprejmuite cu gard solid si pazite de politie.
"Pipera" moldoveneasca
Ceva mai departe de Chisinau, dar tot intr-o zona frumoasa, aproape de padure, intram in noul cartier rezidential din Durlesti. Un loc de casa aici, de 600 de metri patrati, neracordat la reteaua de canalizare si la gaze costa 55 de mii de euro. Am fi putut cumpara o casa cu etaj si cu o suprafata similara de teren cu 250 de mii de euro. Am intrebat un localnic, sofer la o firma de constructii, cine sunt oamenii care-si permit asemenea preturi. "Sunt moldovenii care muncesc prin Italia, Rusia, ce stiu eu? Sau la Guvern, unde am auzit ca se castiga bine", ne-a spus soferul, amuzat de intrebarile noastre. La asemenea preturi astronomice e greu de crezut ca un moldovean obisnuit ar putea avea acces la o asemenea proprietate. Poate cu credit de la banca, dar ne-am dat apoi seama ca vorbim de lucruri imposibile.
Cea mai mare banca nu are bani de credite
Am intrat intr-unul din sediile Moldova Agroind Bank. Calculul facut de unul dintre consilierii de credite ne dezvaluie conditii de creditare destul de permisive: rata poate ajunge pana la 70% din venitul lunar, dublu fata de plafonul actual din bancile romanesti.
Totusi, nici un moldovean obisnuit nu si-ar putea permite un credit pe 20 de ani (perioada maxima) in valoare de 20 de mii de euro, cu o dobanda anuala de 15%. Potrivit calculului consilierului de credite, solicitantului i-ar fi trebuit un salariu de 8.200 lei moldovenesti pe luna, adica aproape 500 de euro, venit de-a dreptul "indecent" pentru Republica Moldova. Trebuie spus ca 20.000 de euro este o suma cu care nu poti sa-ti permiti nici macar o garsoniera in Chisinau. O camera costa aici de la 25.000 de euro in sus, iar doua camere 40.000 de euro. Discutia cu ofiterul de credite a fost pur teoretica deoarece banca nu mai acorda nici un imprumut de cateva saptamani, pentru ca nu aveau bani in vistierie.
IMOBILIARE
« Cum se impletesc afacerile capitaliste cu comunismul
Dupa cum aveam sa constatam din discutiile cu agentii imobiliari, piata din aceasta tara este mai degraba inchisa investitorilor occidentali. Pe de o parte din cauza legislatiei, care interzice cetatenilor straini sa detina suprafete de terenuri, pe de alta parte din cauza intereselor locale. Developeri straini care au intentionat sa construiasca locuinte in zona Chisinaului au facut cale intoarsa la ei in tara pentru ca s-au lovit de interesele puternicului Oleg Voronin, fiul presedintelui. Zvonuri care sunt absolut credibile daca tinem seama de faptul ca in acest moment nu exista nici un mare dezvoltator imobiliar strain – cu exceptia unor firme rusesti – pe o piata care cunoaste cresteri spectaculoase.
Unul din bancurile la moda in Chisinau spune ca presedintele Voronin si sotia sa au iesit intr-o zi la plimbare pe strazile capitalei. Surprinsa de constructiile noi, sotia lui Voronin a inceput sa-l intrebe pe presedinte: "A cui este casa aceea frumoasa? Cum a cui? A fiului nostru Oleg, raspunde Voronin. Dar fabrica aceea mare?… A lui Oleg, raspunde presedintele la fiecare intrebare a nevestei, care la un moment dat exclama plina de indignare: Auzi, dar numai baiatul nostru munceste in tara asta?"