Politicienii din Republica Moldova şi referendumul din 19 mai

Politicienii din Republica Moldova nu se înghesuie să ia atitudine cu privire la referendumul de sâmbătă privind demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu. Asta deşi interesul printre cetăţenii cu drept de vot pare să fie foarte ridicat.


Alianţa Moldova Noastră, condusă de Serafim Urecheanu nu a luat o atitudine tranşantă, deşi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni - ALDE - la care s-a afiliat recent AMN, susţine destituirea lui Traian Băsescu.


Purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov, a explicat la BBC poziţia partidului său.


"AMN nu a adoptat la nivel de partid o asemenea decizie şi eu consider în general, incorect să fie pusă o asemenea întrebare pentru formaţiunile politice din Republica Moldova, din mai multe puncte de vedere. Răspunsul direct la întrebarea referendumului din nouăsprezece mai trebuie să-l dea alegătorii români, inclusiv cei din Republica Moldova", spune Victor Osipov.


"Pentru noi, clasa politică din România este privită prin prisma relaţiilor dintre Republica Moldova şi România, nu doar prin cea a relaţiilor bazate pe doctrine, dintre anumite partide. Sigur, trebuie respectată solidaritatea corporativă şi noi suntem un partid social-liberal dar dacă, bunăoară începem să discutăm aceleaşi chestiuni, valorile care sunt dezbătute în cadrul acestei campanii pentru referendum, lucrurile se încurcă foarte mult când treci dincoace de Prut", mai spune purtătorul de cuvânt al AMN.


"Aici popularii noştri sunt aliaţi cu comuniştii. În acest moment, oligarhia din Republica Moldova este roşu-oranj. Nu putem avea aceleaşi alegeri din punct de vedere doctrinar cu alegerile făcute dincolo de Prut. Ceea ce am vrea noi în mod sigur este că atât clasa politică din stânga Prutului, cât şi cea din dreapta Prutului să-şi rezolve crizele interne şi să reuşească să colaboreze cât mai eficient şi cât mai dinamic pentru a integra Republica Moldova în spaţiul european", a declarat la BBC Victor Osipov.


Purtătorul de cuvânt al AMN făcea aluzie la alianţa dintre Partidul Comuniştilor şi Partidul Popular Creştin Democrat.


Dispută AMN - PPCD


Pentru că luni, la BBC, liderul PPCD, Iurie Roşca, făcuse apel la un vot în favoarea lui Traian Băsescu.


"Opinia mea este că România se află într-un moment extrem de critic şi că toată lumea de bună credinţă trebuie să fie alături de Traian Băsescu, care iată, plăteşte cu suspendarea pentru poziţia lui fermă în combaterea corupţiei, a grupărilor oligarhice şi a vechilor structuri comuniste şi securiste care s-au menţinut, s-au reorganizat şi s-au fortificat după decembrie 1989. Iată de ce am lansat un apel clar pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia română, să îl sprijine pe liderul poporului român, preşedintele Traian Băsescu şi să spună un nu hotărât, înlăturării din funcţie a preşedintelui României", a declarat la BBC Iurie Roşca.


Un alt lider al unei formaţiuni liberale - Partidul Social Liberal - Oleg Serebrian - se abţine de la a da vreo recomandare cu privire la votul de sâmbătă.


"Nu cred că vreun coleg din România, şi spun asta cu toată seriozitatea, ar risca, în momentul de faţă să spună că sprijină un anumit partid politic din Republica Moldova în competiţia electorală. Nu cred că un politician serios din Republica Moldova riscă să facă afirmaţii de acest gen, legate de dreptul cetăţenesc al altor candidaţi din altă ţară. Eu doresc ca cetăţenii români să iasă la vot şi să ia decizia pe care o vor lua. Noi avem acum, la momentul de faţă, o serie de alte preocupări, să spun aşa de ordin domestic, intern în Republica Moldova, care din păcate poate ne absorb prea mult", spune Oleg Serebrian.


Social- democraţii nu se pronunţă


Partidul Socialiştilor Europeni, ca şi Liberalii europeni, susţine un vot de destituire a Preşedintelui Traian Băsescu, dar partidele din Republica Moldova care se consideră social-democrate nu se pronunţă.


"Noi în Republica Moldova nu putem să-i judecăm şi nu suntem aici arbitri între clasa politică românească. Pentru noi sunt toţi importanţi şi toţi în egală măsura trebuie să fie responsabili atunci când apare o criză politică. Noi nu vrem să ne implicăm, sa considerăm şi să facem aprecieri. Înţelegem că preşedintele este un mediator conform constituţiei şi anume acea persoană care trebuie să împace clasa politică", spune liderul PD.


"Din păcate lucrul acesta nu s-a realizat, nu l-a realizat nici Băsescu şi cred că o bună parte din responsabilitate este şi a partidelor politice. Acum rămâne ca prin referendum să fie rezolvată această ecuaţie şi sper eu că clasa politică, liderii politici, vor da dovadă de maturitate şi vor demonstra interes pentru a rezolva interesele României nu a partidelor lor", a declarat la BBC Dumitru Diacov.


Aceeaşi rezervă o păstrează şi liderul Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş.


"Eu susţin opinia poporului român! Problema susţinerii sau nesusţinerii preşedintelui Traian Băsescu ţine de România şi e o mai puţină dependenţă şi influenţă pentru Republica Moldova de aceea nu consider necesar să influenţez opinia românilor, prin declaraţii politice. Trebuie să se expună România", a spus liderul PDS, Dumitru Braghiş


În ceea ce priveşte Partidului Comuniştilor, ca de atâtea ori în trecut, reprezentanţii săi sunt practic imposibil de găsit pentru a-şi prezenta poziţia.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Ca de obicei doar Rosca a dat dovada de curaj fara nici-un pic de abtinere.A spus clar votati nu pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
A comentat Marc Antonio pe 16.05.2007, ora 14:03
 COMENTEAZA 


2