Vladimir Antiufeev despre planul pentru Transnistria

Şeful serviciilor speciale transnistrene, Vladimir Antiufeev, susţine că noul plan rusesc de reglementare transnistreană despre care se vorbeşte de mai mult timp în presa şi în mediile politice de la Chişinău, ar fi fost elaborat, de fapt, de puterea din Republica Moldova.


El a calificat noul plan drept "o ordinară provocare din partea Republicii Moldova".


Într-un interviu acordat agtenţiei transnistrene Lenta PMR, şeful serviciilor speciale de la Tiraspol a spus că noul proiect ar fi o imitaţie jalnică a planului Iuşcenko care “conţine şi elemente cu caracter butaforic, preluate din Memorandumul Kozak”.


Aceste elemente, a subliniat Vladimir Antiufeev, au menirea de a induce în eroare opinia din Republica Moldova, Rusia şi Transnistria.


Acest plan este inacceptabil şi înjositor pentru că pune în condiţii inegale popuţia noastră, mai ales că în el lipsesc mecanismele cae ar oferi garanţii Transnistriei, a mai afirmat Vladimir Antiufeev.


Incertitudine/p>

Potrivit lui, administraţia de la Tiraspol a purtat mereu consultări cu Moscova asupra unui şir întreg de probleme şi le poartă şi în prezent, discutând în particular dificultăţile economice pe care le traversează regiune.


Autorităţile de la Chişinău nu au comentat declaraţiile şefului serviciilor speciale din regiunea separatistă nistreană.


Existenţa unui nou plan rusesc de soluţionare a crizei transnistrene nu a fost confirmată oficial nici de către Moscova, nici de către Chişinău.


Acum o lună însă, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca, declarase că a asitat la o şedinţă închisă la Preşedinţie, unde s-a discutat o nouă iniţiativă de reglementare transnistreană care părea a fi, mai degrabă, o schiţă de proiect decât un document finisat.


Potrivit lui Iurie Roşca, această iniţiativă ar prevedea dizolvarea Legislativului de la Chişinău şi convocarea alegerilor parlamentare anticipate la care să participe şi Transnistria, căreia i-ar reveni 18-19 mandate în Parlamentul nou ales.


În plus, mai pare a fi vorba despre păstrarea statutului de ţară neutră de către Republica Moldova şi neadmiterii trupelor de menţinere a păcii ale altor state în Transnistria, sub egida OSCE sau Uniunii Europene.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2