Who`s Who. In asteptarea primarului de Chisinau?
Alegerile locale generale, programate pentru 3 iunie 2007 au intrat pe ultima suta de metri. S-au constituit consiliile electorale de circumscriptie, s-au inregistrarea concurentii electorali, in cea de a treia faza urmeaza ca alegatorii sa masoare cele mai bune oferte si sa decida ce marca merita sa fie validata.
Ne aflam in plin turneu electoral care vrea sa ne intregeasca imaginea asupra realitatilor cu care se confrunta cetatenii. Si trebuie sa vorbim de un sistem descentralizat, avand la baza principiul autonomiei locale, statul nu poate fi indiferent fata de capacitatea autoritatilor publice locale de a gestiona eficient problemele comunitatii.
Pe de alta parte, organizatiile abilitate de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2007, sa monitorizare (25 aprilie – 6 mai 2007) modul in care este reflectata campania electorala de catre posturi de radio/televiziune si ziarele din Republica Moldova intocmesc rapoarte. Anumite lucruri scapa si sectorului media asociativ din R. Moldova, care, pare sa fie afectat de un anume partizanat politic. In comunicarea pe care am avut-o cu cei implicati in proiectul de monitorizare, am aflat ca exista un singur expert care da calificative calitative asupra angajarii sau non-angajarii politice a institutiilor media. Curios lucru, acest expert de negasit si care “simte” anumite efecte politice ( a se citi din Raport) este comentator politic al unei publicatii afiliate unor interese politice.
Alegerile locale generale reprezinta un mare test pentru guvernare, opozitie si pentru societate. Am analizat sumar principalii concurenti electorali cu sanse la accederea la functia de Primar General al Chisinaului:
PCRM- Concurentul cu manusa sau Frica mainilor curate? Veaceslav Iordan, primarul interimar al Chisinaului, va fi candidatul Partidul Comunistilor din Republica Moldova in alegerile pentru functia de primar general al Capitalei la 3 iunie. Iordan afirma ca platforma sa electorala se bazeaza pe implementarea prevederilor Planului Urbanistic General al orasului.
Pretendentii la functia de edil al capitalei din partea comunistilor, in electoralele precedente, erau nume cunoscute. Alegerile din 2003 se aseamana intr-un anumit fel cu actualele. Vasile Zgardan, candidatul PCRM de atunci, evita ca si Iordan sa participe la dezbateri electorale, sa-si exprime punctele de vedere in public. In afara de postere care il prezinta cu capul taiat, manusa murdara care iti tine contactul cu concurentul la distanta dar care starneste interesul, curiozitatea, lipseste mesajul si contactul direct cu alegatorul. In cazul in care Iordan va acumula voturi acestea vor fi a alegatorilor de la distanta si se pune problema fie a lipsei de cultura civica, fie de instituire a “votului prin corespondenta”.
Intr-adevar, Iordan dispune de avantajele partidului de guvernamant care presupun resursele administrative ale administratiei centrale si municipale, resurse financiare si sprijin direct din partea presedintelui Voronin. Seful statului intr-o societate democratica se abtine de la gesturi, mesaje si reactii care urmeaza sa favorizeze un candidat anume.
In prezent, Partidul Comunistilor a obtinut cele mai mari venituri la fondul sau electoral si a inregistrat cele mai mari cheltuieli fata de celelate 8 formatiuni politice, care au prezentat pana la 11 mai rapoartele financiare la Comisia Electorala Centrala. Astfel, conform datelor CEC, PCRM a acumulat pana la 11 mai curent 2 mil. 148 mii 960 de lei, cheltuind dintre acestea 1 mil. 940 mii 913 de lei.
PPCD a lansat EuroPrimarul Alexandru Corduneanu, este candidatul crestin-democrat la functia de primar general al Chisinaului. Scopul actualului viceprimar este sa devina un manager eficient al orasului. Cu un program serios, acesta se afla intr-o ascensiune in ochii cetatenilor iar el aceasta simte: „Candidatul comunistilor trebuie sa piarda dintr-un motiv foarte simplu. Doar in acest fel vom putea evita consolidarea asa-numitei verticale a puterii, care inseamna de fapt subordonarea administratiei publice locale conducerii centrale a statului, fapt ce aduce prejudicii grave principiului autoguvernarii colectivitatilor locale. Puterea locala nu este o subdiviziune a celei centrale, ci una autonoma in stat, care coopereaza cu celelalte puteri”. In context, ne putem asocia cu expertul britanic Andrew Baxter care spune ca “...Alexandru Corduneanu este un om al actiunii si nu al vorbelor. El stie cum sa actioneze, care sunt lucrurile concrete care trebuie facute pentru binele orasului. Si, de fapt, optiunea in cadrul acestor alegeri va fi intre o puzderie de candidati care vor promite marea si sarea si Alexandru Corduneanu, care va face din orasul Chisinau un oras european, deoarece Alexandru Corduneanu este un european prin vocatie si prin actiune”.
Un fapt incontestabil este ca singurul reprezentant care poate aduce reusita proiectului european si care poate avea o capacitate de comunicare si cooperare cu Parlamentul European si Comisia Europeana este reprezentantul PPCD. Faptul ca Alexandru Corduneanu face parte dintr-o formatiune care este membru al familiei politice populare si crestin-democrate de pe continent si care dispune de toate instrumentele necesare avansarii rapide a Republicii Moldova pe calea integrarii europene este un atu ce trebuie luat in calcul de catre opinia publica.
Partidul Popular European din care face parte si PPCD este majoritar in Parlamentul European, in Comisia Europeana familia popularilor si crestin-democratilor detine majoritatea portofoliilor, iar presedintele ei, portughezul Jose Manuel Durao Barroso, este si el exponentul PPE. Vicepresedintele Comisiei Europene, crestin-democratul italian Franco Fratini este comisar pentru Justitie si Drepturile Omului si da note si directii politice. Este in interesul cetatenilor sa sprijine o asemenea candidatura daca vor cu adevaratelea o integrare in Marea Familie Europeana. Tema facilitarii “vizelor” si aprofundarii relatiilor cu UE ar fi abordate mai convingator si s-ar gasi solutii si intelegere in cancelariile europene. Partidul Popular Crestin Democrat - 182,4 mii de lei si respectiv aproximativ 321 mii de lei.
Actorul electoral PDS Schema salvatorului “naufragiat” Candidatul la functia de primar al capitalei din partea PDS este chiar liderul partidului, Dumitru Braghis. Dumitru Braghis a declarat ca una din prioritatile sale electorale este aplicare unei administrari transparente a resurselor locale.
Dumitru Braghis a condus un cabinet de ministri care a guvernat Republica Moldova in perioada 21 decembrie 1999 - 19 aprilie 2001 si n-a fost in stare sa elaboreze politici publice si economice adecvate pentru a scoate societatea din criza. Cetateanul de rand il asociaza cu perioada de mare criza si de defilare a gruparilor criminale in R. Moldova.
Inainte de-a intra in cursa electorala, Braghis a realizat un truc politic- i-a trimis Presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, o scrisoare deschisa intitulata "E timpul sa plecati, domnule Voronin!", in care ii propunea sa demisioneze din functie. Scenariul cu omul care vine sa candideze la cererea cetatenilor a fost aplicat in urma solicitarii unui grup restrans de inelectuali.
Pe locul doi la obtinerea de venituri la fondul sau electoral, conform aceluiasi CEC, se plaseaza Partidul Democratiei Sociale din Moldova cu 470 mii de lei venituri si aproximativ 427 mii de lei la cheltuieli.
Actorul PD Filat de- filat. Din 2001, adica dupa ce s-a instalat PCRM la putere, tanarul om politic Vlad Filat n-a iesit la rampa. Adevarat ca gruparea Lucinschi l-a propulsat pe Filat intr-un post (ministru de stat) similar celui de Secretar general al Guvernului.
Asupra ex-ministrul de stat Vladimir Filat a existat un "dosar penal intentat in Romania. Actionar la Bursa Electronica Rasdaq si despre care s-a scris ca ar fi fost implicat in tranzactii ilicite cu tigari sau peste. Din 1998, Vlad Filat a intrat in atentia institutiilor avizate cu problema vinderii ilicite a avioanelor TU 154 B, una dintre afacerile cele mai scandaloase ale perioadei Guvernului Braghis. Filat este expresia imaginii Pasat si dispune de suportul acolitilor fideli ai acestuia.
Candidatul PD-ului este favorizat de o serie de institutii media printre care si a unor publicatii pretinse a fi independente. Gruparea politica a lui Diacov-Sturza au propulsat un biznesman care are mica credibiltate in ochii cetateanului. Pe locul 3 se situeaza Partidul Democrat cu 433 mii de lei la venituri si aproximativ 324 mii de lei la cheltuiueli.
Familia politica Dorin si mosul. Daca la 27 ianuarie 2005 Dorin Chirtoaca prezenta rapoarte de monitorizare a campaniei electorale din partea sectorului asociativ-Coalilitia-2005, mai tarziu s-a avantat chiar el, din partea partidului condus de mosul sau Mihai Ghimpu, unde lui i-a revenit functia de subaltern, in lupta electorala. Actuala echipa din Coalitia 2007 se detaseaza clar de concurentul PLM. Chirtoaca este la a patra prezenta,din perspectiva concurentului electoral aspirant la fotoliul de primar.
Programul sau electoral este intitulat “Un primar tanar - o capitala europeana”, iar in actuala cursa pentru Primaria capitalei este cel mai tanar, el avand 27 de ani.
Chirtoaca este considerat cel mai tanar pistolar „prooccidental” din R. Moldova, dar care n-are permis de port-arma. „Vestul salbatic” este doar o inventie a scenaristilor de la Hollywood, cum spun unele guri ceva mai rautacioase din PLM. Nu exista decat „Estul salbatic” si cowboysul Chirtoaca insotit de mosul sau in confruntarea politica. Insa gloantele liderului PLM, care trage si pentru nepot, sunt oarbe iar vorbele-s multe. Am vaga impresie ca intrarea liberalului grijuliu de „Europa” in cursa electorala s-a facut si aceasta data din amuzament. Iarasi viziunile generalizatoare a prooccidentalismului vor prevala spiritul practic. Partidul Liberal – 159,54 mii de lei la venituri si tot atatia la cheltuieli
AMN – Testul credibilitatii lui Urecheanu
Leonid Bujor este candidatul AMN la postul de primar general al municipiului Chisinau. In schimb, primul pe lista candidatilor la mandatul de consilier municipal in capitala a fost inscris ex-edilul Serafim Urechean.
Ex-pretor sectorului Centru, deputatul R.Moldova, Leonid Bujor, este unul din apropiatii liderului AMN, Serafim Urechean, iar votul acordat acestuia din partea chisinauienilor va reprezenta un test al credibilitatii lui Urechean. Bujor n-a spart gura targului si a urcat.
Retinem ca a activat in calitate de profesor, secretar-adjunct, secretar al organizatiei universitare a UTCM; a detinut functii de raspundere in cadrul organelor de partid din sectorul Buiucani; specialist pricipal, sef al sectiei, al directiei Tineret in cadrul Departamentului de Stat pentru problemele Tineretului si Sportului; a detinut functia de sef al Directiei Tineret si Sport a Consiliului Municipal Chisinau; pretor al sectorului Centru; deputat in Parlamentul Republicii Moldova, secretar al fractiunii parlamentare AMN. Alianta "Moldova Noastra" – 154, 5 mii de lei la venituri si 124 mii lei la cheltuieli.
Ceilalti aspiranti la fotoliul de Primar General al capitalei au sanse mici de-a ajunge in turul doi, darmite a castiga aceasta batalie.
In loc de concluzii. De rezultatul alegerilor din Republica Moldova va tine vointa populatiei si rolul unui proces electoral echitabil si ce inseamna adevarata concurenta electorala.
Este un test pentru guvernare dar si pentru opozitie. Este un test si pentru electorat - cat de mult a evoluat si care sunt aspiratiile acestuia?
Daca este sa vorbim strict de standardele internationale cu privire la alegeri, ne vom convinge pe parcursul si la finele campaniei - daca au fost sau nu sanse egale concurentii electorali, daca a existat o atmosfera libera a campaniei, daca a avut parte de acces in mass-media concurentii electorali si care a fost impactul acesteia.
Deocamdata, o accesare a drepturilor si libertatilor civile este limitata. Justitia din Republica Moldova a demonstrat de curand ca inca nu este independenta. Aceasta s-a vazut in procesul judiciar de la Curtea de Apel cand Primaria Chisinau a refuzat sa autorizeze manifestatiile electorale ale candidatului crestin-democrat, Alexandru Corduneanu, in favoarea lui Veceslav Iordan, candidatul Partidului Comunistilor, care a depus solicitarea cu aproximativ o luna dupa PPCD.