Vinurile moldoveneşti vor reveni pe piaţa rusă luna viitoare

Vinurile moldoveneşti ar putea reveni pe piaţa rusă cel târziu luna viitoare. Cel puţin, aşa afirmă medicul sanitar şef din Federaţia Rusă, Ghenadi Onişcenko, cel care aproape un an în urmă a dispus sistarea importului de vinuri din Republica Moldova.


Într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvî din Rusia, Ghenadi Onişcenko a declarat că vinurile din Republica Moldova ar putea reveni pe piaţa rusă în lunile ianuarie-februarie a.c.


Onişcenko a spus că în Republica Moldova într-adevăr se fabrică vin de calitate, dar a subliniat că în Rusia ajungea şi vin contrafăcut.


Este pentru oprima dată de la introducerea embargoului la vinurile moldoveneşti de către Moscova când medicul sanitar şef din Rusia recunoaşte că în Republica Moldova se produc vinuri de calitate.


Onişcenko schimbă placa


Până acum Onişcenko susţinea că ele conţin metale grele, pesticide, etc.


În acelaşi timp, Ghenadi Onişcenko a menţionat că vina pentru suspendarea importului de vinuri moldoveneşti o poartă atât Chişinăul, cât şi Moscova.


Potrivit lui, o parte din vinurile comercializate în Rusia ca vinuri moldoveneşti, erau contrafăcute chiar în această ţară.


El a subliniat că vinurile moldoveneşti şi gerogiene erau importate în Rusia de către 120 de companii care după introducerea embargoului nu au fost în stare să se adapteze la condiţiile civilizate de comerţ şi au falimentat.


Pe de altă parte, Onişcenko s-a arătat dezamăgit că autorităţile georgiene refuză în continuare să recunoască faptul că în Rusia erau exportate vinuri georgiene contrafăcute.


Cale lungă până la reluarea totală a exporturilor


Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat ridicarea embargoului la vinurile moldoveneşti în noiembrie anul trecut, după întrevederea cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, la summitul CSI de la Minsk.


Vladimir Voronin declara după această întrevedere că autoprităţile de la Chişinău au făcut un inventar serios la toate companiile de vinificaţie şi au înfiinţat un laborator central de stat, autorizat să certifice producţia vinicolă.


Preşedintele Voronin a mai spus că intermediarii care profitau de pe urma vinurilor de joasă calitate, au fost îndepărtaţi din branşă.


Pe viitor, însă, exporturile de vinuri în Rusia se vor face numai printr-un singur punct vamal, iar sticlele de vin vor avea aplicat în mod obligatoriu timbrul comercial de stat.


Acest timbru va costa 20 de bani şi va avea 12 grade de protecţie pentru a preîntâmpina falsificarea lui.


Autorităţile de la Chişinău au recurs la controale generale la fabricile de vinuri care şi-au anunţat intenţia de a-şi exporta produsele în Rusia.


Până acum doar şase întreprinderi au obţinut dreptul de a procura timbrul comercial de stat care le-ar permite să exporte vinurile în Federaţia Rusă.


Printre acestea nu figurează deocamdată marile vinării cum ar fi Cricova, Purcari sau Mileşti.


Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

3 comentarii

Cricova... Purcari... Milesti... Ce-i mai bun sa ramana in tara! :))
A comentat Alexandru B. pe 10.01.2007, ora 11:14
Aici este vorba de un joc politic...Embargoul la vin a fost pus pentru ca Voronin nu a mai dat ascultare Kremlinului...Cu toate ca avem vinuri bune,pe piata rusa totusi s-au strecurat si vinuri falsificate.
A comentat Gicu pe 10.01.2007, ora 13:21
Avem vinuri cu care putem sa cucerim si tari din UE.nu trebuie sa ne axam doar pe Rusia.
A comentat Marcel pe 11.01.2007, ora 13:23
 COMENTEAZA 


2