Conflictul Chisinau - Bucuresti escaladeaza
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti a fost convocat la 5 decembrie 2006, la Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, la numai o zi dupa convocarea de catre Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a Ambasadorului Romaniei la Chisinau.
Intr-un comunicat al MAE de la Bucuresti se pune: "Partea romana si-a exprimat surprinderea fata de convocarea ambasadorului Romaniei in Republica Moldova la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, la data de 4 decembrie 2006."
Cine e de vina pentru deteriorarea relatiilor?
"Motivul l-a reprezentat aparitia unui interviu acordat de domnul Ion Caramitru, presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), publicatiei „Jurnal de Chisinau” in editia din 28 noiembrie 2006".
Presedintele UNITER Ion Caramitru declarase in Jurnal de Chisinau: "E simptomatic ca in niciuna din tarile ex-sovietice nu a castigat alegerile chiar partidul comunist, acest lucru s-a intamplat doar in Republica Moldova."
"Sa speram ca acesta e ultimul strigat al ursului care e pe cale de disparitie", ceea ce a provocat o replica dura din partea MAE de la Chisinau.
MAE al Romaniei afirma in comunicat ca "presedintele UNITER este o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale. In egala masura, s-a subliniat ca punctele de vedere exprimate de presedintele UNITER nu pot fi interpretate ca pozitii oficiale ale Romaniei".
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a solicitat clarificari cu privire "la tonul unor declaratii recente ale reprezentantilor autoritatilor executive de la Chisinau, critice la adresa preocuparilor Romaniei de a participa la consolidarea optiunii europene a Republicii Moldova".
"Partea romana intelege ratiunile pentru care cei interesati in stoparea parcursului european al Republicii Moldova incearca sa distorsioneze intentiile reale ale Romaniei."
"Cu toate acestea, eforturile Romaniei sunt intreprinse in convingerea ca Republica Moldova va deveni, intr-un viitor previzibil, un stat cu o democratie consolidata, stat de drept atent la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cu un destin european recunoscut", se mai spune in comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.