Experti internationali si locali discuta despre proiectul legii privind partidele politice
Conformitatea legislatiei moldovenesti cu normele europene si internationale in materie de functionare si finantare a partidelor politice si a campaniilor electorale sunt examinate in cadrul unei conferinte, care se desfasoara la Chisinau, in perioada 22-23 mai.
Spicherul Marian Lupu a declarat, marti, 22 mai, in cadrul deschiderii conferintei, ca promovarea continua a perfectionarii legislatiei nationale in privinta partidelor politice nu este doar o simpla dorinta de creatie legislativa, dar si o necesitate dictata de importanta crearii unui cadru juridic adecvat pentru a facilita conditii echitabile pentru activitatea partidelor politice. In acest mod, noul proiect de lege privind partidele politice, aprobat in prima lectura de Parlament si expediat spre expertizare Consiliului Europei, vine sa concretizeze unele norme mai vechi si totodata sa initieze altele noi, cum ar fi, spre exemplu, finantarea din bugetul de stat a partidelor politice, prevedere care pentru R. Moldova este o inovatie esentiala, capabila sa stimuleze dezvoltarea partidelor si sa contribuie la o transparenta financiara eficienta in activitatea acestora, a declarat Lupu.
Ambasadorul Louis O'Neill, seful Misiunii OSCE la Chisinau, a mentionat ca toate partidele politice trebuie sa fie responsabile si oneste unul fata de altul. De asemenea, el a accentuat ca la elaborarea noii legi este necesara multa precautie, iar la acest proces trebuie sa participe atat societatea civila, cat si alegatorii. Totodata, ambasadorul a declarat ca cel mai bun test al calitatii legilor este aplicarea lor in practica.
Potrivit lui Vladimir Ristovski, reprezentant special al Secretarului General al Consiliului Europei in R. Moldova, CoE saluta initiativa de a crea o baza legislativa care ar reglementa finantarea partidelor politice si spera ca Parlamentul va respecta jurisprudenta Curtii Europene pentru Drepturile Omului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, recomandarile Comitetului de Ministri al CoE, precum si cele ale expertilor internationali. Cel mai important este, potrivit sursei citate, de a asigura ca nu vor exista niciun fel de restrictii la exercitarea dreptului la asociere. Trebuie sa se asigure un echilibru intre finantarea privata si cea publica a partidelor, a mai declarat Ristovski.
Proiectul legii privind partidele politice a fost aprobat in prima lectura in decembrie 2006, iar spicherul Marian Lupu si-a exprimat increderea ca in lectura finala acesta va fi adoptat pana la finele sesiunii curente. Printre noutatile proiectului este faptul ca partidele politice din R. Moldova vor primi finantari de la bugetul de stat. Suma alocatiilor bugetare anuale destinata finantarii partidelor politice constituie 0,05 % din acumularile in bugetul de stat preconizate pentru anul bugetar respectiv.
In prezent, in R. Moldova sunt inregistrate 27 de formatiuni politice.