Tortura şi relele tratatmente 'se practică în mod curent'
Republica Moldova a fost sever criticată pentru încălcarea pe scară largă a unor drepturi ale omului de către Amnesty International.
În raportul său pe 2007, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului scrie că tortura şi relele tratamente sunt încă frecvente în Moldova.
În sprijinul acuzaţiei, Amnesty International invocă trei decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova.
Sunt citate apoi cazurile lui Mihai Corsacov, Vitalii Colibaba şi Serghei Gurgurov, unde fie a existat tortură, fie acuzaţiile nu au fost investigate în mod serios.
Raportul Amnesty International exemplifică apoi cazuri de hărţuire a avocaţilor.
Ana Ursachi şi Roman Zadoinov au fost informaţi că riscă acţiuni penale pentru "răspândirea de informaţii false şi afectarea imaginii ţării în străinătate", din cauza plângerilor cu privire la încălcarea drepturilor omului.
Violenţă împotriva femeilor
Un alt capitol important îl reprezintă condiţii inumane de detenţie în arest, fiind exemplificat un raport al Comitetului European pentru prevenirea torturii, care a găsit condiţii "dezastruoase" la comisariatul de poliţie Orhei.
Deşi Republica Moldova a ratificat protocolul opţional la Convenţia ONU privind eliminarea tututror formelor de discriminare împotriva femeilor, proiectul de lege privind combaterea violenţei conjugale nu protejează adecvat victimele şi nu prevede sancţiuni adecvate împotriva infractorilor, se spune în raport.
Comitetul ONU de resort şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la violenţa împotriva femeilor şi traficul în creştere de femei tinere şi fete.
Un alt drept încălcat de Republica Moldova este, potrivit Amnesty International, libera exprimare.
În sfârşit, este reamintită detenţia, care urmează să ia sfârşit peste câteva zile, a lui Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, membri ai grupului Ilaşcu, la Tiraspol, de către autorităţile nerecunoscute ale Republicii Moldoveneşti Nistrene.