DELEGAŢIA MOLDOVEI LA CUC AFIRMĂ CĂ OPERAŢIUNEA DE MENŢINERE A PĂCII DIN TRANSNISTRIA ESTE INEFICIENTĂ
Chişinău. Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), care exercită controlul asupra situaţiei operative din Zona de Securitate, este de părere că operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria este ineficientă, pentru că posturile ilegale transnistrene îi controlează pe pacificatori, a apreciat Ion Leahu, reprezentantul Moldovei în CUC, în şedinţa Comisiei din 11 ianuarie, prima din acest an.
Potrivit Agenţiei INFOTAG, Leahu a declarat presei că în şedinţă nu s-a ajuns la înţelegeri de principiu, ci au fost audiate şi semnate cîteva rapoarte ale comandamentului militar - "chestiuni formale de care partea rusă şi cea transnistreană au avut nevoie ca să demonstreze că operaţiunea de pacificate se realizează", pe cînd problemele principale nu se rezolvă.
La reuniune, a relatat Leahu, au fost abordate 2 chestiuni: identificarea armelor şi muniţiilor "fără stăpîn" în Zona de Securitate şi activitatea forţelor de menţinere a păcii. "Partea transnistreană şi cea rusă şi-au demonstrat o dată în plus lipsa de interes pentru stabilirea originii acestor muniţii. În ce priveşte activitatea pacificatorilor, s-au constatat cazuri în care posturi neconstituţionale de vameşi şi grăniceri împreună cu observatorii militari opresc maşinile şi verifică actele şoferilor şi bagajele. Este un lucru inadmisibil. Asemenea cazuri se repetă în continuare, pentru că partea rusă şi cea transnistreană le admit", a accentuat Leahu.
Pe de altă parte, Viktor Şanin, reprezentantul Rusiei în CUC, a afirmat că toţi participanţii la reuniune au avut poziţii în exclusivitate flexibile, "s-a simţit că fiecare delegaţie a căutat să găsească anumite puncte de tangenţă", "au existat discuţii, dezbateri, dar starea de spirite nu a avut incandescenţa de altădată", iar lucrul cel mai important este că s-au purtat discuţii.
Alexandru Porojan, reprezentantul Tiraspolului în CUC, este de părere că prima şedinţă a Comisiei din acest an a probat faptul că delegaţiile nu şi-au epuizat rezerva de compromise, şi, chiar dacă au existat "anumite aspecte" în privinţa rapoartelor, situaţia poate fi destul de bine dirijată şi controlată. "Fireşte, delegaţia moldovenească a căutat să demonstreze că există anumite deficienţe. Dar comandamentul militar consolidat a avut prestaţia corespunzătoare şi a rezolvat independent aceste situaţii", a spus Porojan.
Comisia Unificată de Control a fost înfiinţată în anul 1992, în conformitate cu acordul moldo-rus din 21 iulie 1992 privind principiile de rezolvare paşnică a conflictului transnistrean. Comisia este unica autoritate care activează neîntrerupt timp de aproape 15 ani şi controlează situaţia din Zona de Securitate, stabilită pe Nistru. CUC este compusă din reprezentanţi ai Republicii Moldova, Rusiei, Transnistriei, observatori din OSCE şi Ucraina şi îşi adoptă toate deciziile prin consens.