România refuză să comenteze declaraţiile ministrului moldovean al Educaţiei privitor la neatractivitatea ofertei româneşti de burse de studiu

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România (MECT) refuză să comenteze declaraţiile ministrului moldovean al Educaţiei, care susţine că bursele de studii oferite de Bucureşti sunt neatractive, din care cauză un Acord în acest domeniu cu România nu va fi semnat nici în anul curent.


Solicitat de BASA-press, Daniel Tomoni, specialist în relaţii cu publicul din cadrul MECT, a menţionat că "ministerul nu face nici un comentariu privitor la declaraţiile ministrului Ţvircun". Tomoni a ţinut să precizeze că MECT a depus toate eforturile şi va continua negocierile pentru semnarea unui Acord cu Moldova, astfel încât tinerii din Republica Moldova să poată studia în instituţiile de învăţământ româneşti. Potrivit sursei citate, România va oferi în anul curent 2000 de burse pentru cetăţenii moldoveni, dintre care 850 de burse liceale, iar 1150 de burse vor fi acordate pentru studii universitare şi postuniversitare. "MECT nu a elaborat deocamdată metodologia de înmatriculare şi organizare a examenelor de admitere pentru studenţii din Moldova, însă o va face publică peste două săptămâni", a precizat Tomoni.


Victor Ţvircun, ministrul Educaţiei şi Tineretului de la Chişinău a declarat joi ziariştilor că Moldova nu va semna nici în acest an un Acord cu România pe motiv că "oferta Bucureştiului este neatractivă". "Moldova dispune de suficiente universităţi care au o ofertă similară cu cea din România şi studiile sunt de calitate", susţine ministrul Ţvircun. Pe de altă parte, Victor Ţvircun a subliniat că Moldova nu îi poate împiedica pe doritorii de a-şi face studiile peste hotare, indiferent de ţara pe care o aleg aceştia.


România a oferit anul trecut pentru tinerii din Moldova 1350 de locuri la studii universitare cu bursă şi 300 de locuri fără bursă. De asemenea au fost oferite 530 de locuri pentru studii la masterat, dintre care 300 de locuri cu bursă. Pentru studiile de doctorat au fost oferite 70 de locuri, dintre care 50 cu bursă. La învăţământul preuniversitar au fost admişi 1250 de elevi din R.Moldova, 950 de tineri primesc bursă.


R. Moldova a refuzat din anul 2002 să semneze Protocolul de colaborare privind schimbul de burse cu România. Oficialii români au declarat în 2002 că Moldova a refuzat protocolul pentru că numărul mare de burse pus de România la dispoziţia tinerilor basarabeni contribuie la exodul inteligenţiei moldovene. Refuzul de a semna protocolul de colaborare a coincis cu răcirea relaţiilor politice dintre Chişinău şi Bucureşti.


Chiar dacă Chişinăul a refuzat să semneze câţiva ani consecutiv protocolul, Bucureştiul şi-a menţinut oferta de burse şi a organizat admiterea la studii a cetăţenilor moldoveni în trei centre universitare de pe teritoriul României. Acordurile de colaborare cu Ministerul Educaţiei de la Chişinău au început să fie semnate din 1992 şi începând cu acestă dată, anual circa 2000 de tineri din Rep.Moldova au beneficiat de burse de studiu în liceele şi universităţile româneşti.


Autor: BASA-press
Sursa: http://www.basa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

11 comentarii

Cum poate un om sa se pronunte,in numele miilor de doritori de a studia in Romania, asupra "neatractivitatii ofertei"?Oare cand prostia nu se va mai mosteni...
A comentat Gudumac O. pe 25.05.2007, ora 18:22
Mai bine nici nu se putea...
A comentat Dinu pe 25.05.2007, ora 18:27
este de necomparat o universitate din ROMANIA si una din Moldova!La situatia care exista in Moldova ar fi o mare greseala sa ai posibilitatea sa pleci si sa n-o faci
A comentat irina pe 25.05.2007, ora 20:09
Doamne...cata prostie poate sa incapa in oficialitatile de la Chisinau...jur ca mi-e mila de ei...oare cand s-or trezi ???
Auzi...cica "Moldova dispune de suficiente universitãþi care au o ofertã similarã cu cea din România ºi studiile sunt de calitate" :))))) interesant pe ce baza a facut declaratie asta?
Stiti vorba aia....."prostu nu-i prost destul daca nu-i si fudul"
Doamne Ajuta....
A comentat Vaitalic-CJ pe 25.05.2007, ora 22:11
Sunt satul de timpenia ce se intimpla la noi,e o tara proasta cu oameni prosti care rabda si rabda si rabda,frati Romani intrati cu tankurile in Basarabia si distrugeti tot dracului.
A comentat pe 26.05.2007, ora 00:09
nu cred ca e decizia lui..cine i-a soptit-o si el a repetat-o...si nu sunt ei chiar asa de prosti, inteleg foarte bine situatia critica...dar daca au ajuns pe postul acest tb sa se supuna unor forte mult mai puternice si solide...care conduc Moldova de departe. SUNT NISTE TAMPITI!!!!
A comentat olesea pe 26.05.2007, ora 06:46
deci e clar ca Voronin vrea sa be faca pe toti tractoristi, bufetari-cofetari, mai ales acum cind s-au marit numarul locurilor la asistente sociale si la "meresiari".Oricum vom merge sa studiem in Ro- vor comunistii sau nu- de data asta nu cred ca vom ramane indiferenti.Curaj si indrazneala asta ne trebuie
A comentat cristina pe 26.05.2007, ora 11:13
sa speram ca toate astea n-o sa-i opreasca pe cei din md, care vor sa vina sa-si continuie studiile aici in ro. faceti tot posibilul sa iesiti de acolo si sa vedeti si altceva, e mult mai bine aici in ro, dar numai cu o conditie ca sa ne intoarcem acasa si sa facem si acolo sa fie bine
A comentat pe 26.05.2007, ora 17:54
MA ADRESEZ OFICIAL MINISTRUL TVIRCUN, cand va fi cel putin conditiile de aici atat pt.cazare si facult. si bursa suficienta atunci vei putea declara ca oferta e similara,oamenii mai varstnici , suporta autoritatile comuniste pt. ca sau invatat sa se spele la lighean cu un sapun de 1.5 lei, si sa munceasca pe cateva sute de lei.tineri nu sunt atat de naivi sa fie pacaliti de comunisti,nu va uitati si voi la telivizor sa vedeti ce viata duce lumea din occident.In Romania nu ca in Germania dar tinde spre asta si e o tara care e in UE, lucrurile se vor schimba , veti vedea peste cativa ani.Mai intai oferiti ceva concret si apoi faceti declaratii.
A comentat pe 26.05.2007, ora 23:41
Ei vor sa faca... da' nu le reusesc... :))
A comentat Cooler pe 27.05.2007, ora 00:36
Este pe de o parte corect ce spune ministrul prin faptul ca exista si in Moldova universitati unde se face scoala. Oferta este intradevar neatractive dpdv al sumei in bani a bursei, care este de peste 10 ani la aceeasi valoare.
Eu am facut Universitatea in Romania, la Cluj si sunt foarte multumit de scolarizarea pe care am primit-o, insa in ceea ce priveste cuantumul bursei, eu cred ca ar mai trebui revizuit.
A comentat Stas pe 28.05.2007, ora 09:43
 COMENTEAZA 


2