Candidaţii Comuniştilor refuză să participe la dezbateri
30.05.2007
Campania pentru alegerile locale din acest an conţine multe elemente inedite faţă de cele din alţi ani, fie locale, fie parlamentare. Unul dintre aceste elemente este şi refuzul candidaţilor Partidului Comuniştilor de a participa la dezbaterile electorale de la posturile de radio şi televiziune.
Reprezentantul staff-ului electoral al candidatului Comuniştilor la funcţia de primar general al Chişinăului, Ghenadie Gluşcenco, explică refuzul candidaţilor din partea puterii de a participa la dezbateri electorale prin ceea ce numeste calitatea proastă a acestor dezbateri.
Tocmai de aceea, spune Ghenadie Gluşcenco, nici candidatul Partidului Comuniştilor la funcţia de primar al capitalei, Veaceslav Iordan, nu participă la dezbateri.
Vina pentru calitatea dezbaterilor, potrivit lui Ghenadie Gluşcenco, nu este atât a posturilor de radio şi televiziune, cât mai degrabă, a contracandidaţilor puterii care, în loc să discute despre programe electorale, abordează probleme politice sau lansează critici sterile.
„La dezbateri, ca atare, ce ar trebui să fie? Să se discute programele electorale ale candidaţilor. Unde, care radiodifuzor, public sau privat, a organizat dezbateri în care să se discute despre programele electorale ale candidaţilor", spune Ghenadie Gluşcenco.
"De fiecare dată era vorba despre poziţia politică a unui concurent electoral sau despre nişte lucruri care murdăreau personalitatea concretă, dar nicidecum nu erau dezabateri care să ajute alegătorii să vadă poziţia şi care vor fi paşii de mai departe a persoanei respective după alegeri, adică să trăim mai bine”.
În cazul candidatului comunist Veaceslav Iordan, preferintele par sa se indrepte spre publicitatea electorală stradală - afişe, banere şi fluturaşi electorali.
L-am întrebat pe analistul politic, Igor Boţan, prin ce se explică, totuşi, refuzul candidaţilor Partidului Comuniştilor de a participa la dezbateri.
„Cred că putem vorbi despre transferul de autoritate de la formaţiunea care este dominantă pe spectrul politic din Republica Moldova, iar explicaţiile sunt doar parţial valabile", spune domnul Boţan.
"Într-adevăr acest refuz de a apărea în faţa camerelor de luat vederi, de a dialoga pe viu cu contracandidaţii, pune în evidenţă, mai degrabă ceea s-a menţionat deja şi compensaţia fiind transferul de autoritate de la persoanele cu demnitate publică înaltă şi a formaţiunii propriu-zis”.
De altfel, Comisia Electorală Centrală, i-a şi cerut preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să nu profite de funcţia sa pentru a promova candidaţii Partidului Comuniştilor.
Sondajele de opinie atestă însă că, cel puţin în Chişinău, aproape sigur va avea loc al doilea tur de scrutin, iar unul din candidaţi va fi reprezentantul partidului de guvernământ.
Nu este clar dacă şi în această situaţie Comuniştii vor continua să refuze dezbaterile electorale.