Traian Băsescu: Ruşii nu pot ieşi din logica de tipul "cine nu este cu noi este împotriva noastră"

Preşedintele Traian Băsescu se numără printre primii şefi de state europene care au atras atenţia că Uniunea Europeană trebuie să-şi dezvolte o strategie de securitate energetică proprie şi independentă de Rusia. De altfel, analize ale specialiştilor români şi americani în geopolitică şi geostrategie avertizau asupra acestei necesităţi stringente încă din 2005, în volumul "Axa- Noua Românie la Marea Neagră". Experţii americani insistau asupra unui plan de măsuri tactice pentru asigurarea unui coridor strategic spre resursele din zona Caucazului, a Mării Caspice şi Asiei Centrale, iar specialiştii români nu uitau să menţioneze şi importantele zăcăminte existente în zona Insulei Şerpilor din Marea Neagră, motiv de dispută la Haga între România şi Ucraina. Cu doar câteva zile înainte de declanşarea noii crize energetice, preşedintele Traian Băsescu a acordat un interviu ziarului spaniol El Mundo, citat de cotidianul „Ziua” de la Bucureşti.


- Emma Nicholson a declarat că UE are nevoie de o relaţie de parteneriat cu Rusia unde România poate ajuta. În ce aspecte poate ajuta România?


- Este o declaraţie corectă. Noi dorim să construim o relaţie de parteneriat pragmatic cu Federaţia Rusă şi am declarat aceasta şi preşedintelui Putin. De asemenea, în repetate rânduri, am subliniat faptul că orice format de cooperare regional la Marea Neagră trebuie să capaciteze şi Federaţia Rusă. În ciuda semnalelor de deschidere de care am dat dovadă, ruşii nu pot ieşi din logica de tipul "cine nu este cu noi este împotriva noastră". Orice dialog are nevoie de doi interlocutori, iar ruşii ne-au demonstrat că, cel puţin în acest moment, nu vor să dialogheze de pe poziţii egale. Pe de altă parte, avem o tradiţie a vecinatăţii cu Rusia, în diferite ipostaze istorice. Prin urmare, putem să ajutăm Europa să înţeleagă mai bine natura politicii ruse.
- Aţi afirmat că România trebuie să militeze pentru o politică europeană comună în privinţa energiei din Rusia, mai mult, că nu trebuie să fie dependentă de gazul rusesc. Unde se plasează România în tot acest context internaţional?


- România se plasează acolo unde se află. În Europa. Suntem convinşi de necesitatea unei politici energetice europene comune. Abordarea unitară a statelor membre este în avantajul întregii UE nu numai legat de sursele de energie, ci şi de ţările de tranzit care, în cea mai mare parte a lor, sunt în afara spaţiului UE. În lipsa unei abordări unitare, există riscul ca statele membre UE să nu facă faţă unor deficiente în aprovizionare sau a altor situaţii conjuncturale care nu depind de ele. Rusia este un stat cheie când vorbim de aprovizionarea cu resurse energetice a Europei.


Principalele elemente ale unei strategii de securitate energetica


- Care ar trebui să fie politica energetică a UE?


- După cum vă explicam mai sus, este nevoie de o politică energetică comună a statelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea resursei energetice. Elemente fundamentale pentru securitatea aprovizionării cu energie ce trebuie îndeplinite simultan şi care au nevoie de susţinere politică din partea statelor membre sunt: predictibilitatea aprovizionării cu energie, interdependenţa dintre furnizor şi consumatori, transparenţa preţurilor şi securitatea infrastructurii de transport. Avem nevoie de predictibilitate pentru a nu ne confrunta cu situaţii critice similare celei din iarna precedentă când livrarea de energie către Europa a fost afectată de tensiunile dintre Federaţia Rusă şi Ucraina sau cazul sistării aprovizionării cu ţiţei a unui stat baltic, provocată de spargerea unei conducte de aprovizionare. Interdependenţa trebuie să meargă până la acceptarea investiţiilor în zona de extracţie şi în infrastructurile de transport, iar aceste investiţii trebuie făcute de firme europene. (...) Acceptarea de către deţinătorul de resurse a investiţiilor beneficiarilor ar însemna o implicare a capitalului privat în infrastructura, deocamdată, unicului mare furnizor de energie din Estul Europei. Acest tip de interdependenţă se poate constitui într-o garanţie a aprovizionării cu energie a statelor membre UE. Acest pas de încredere între beneficiarul şi posesorul de resursă se poate face doar în cadrul unui parteneriat Uniunea Europeană - Federaţia Rusă. Transparenţa în formarea preţurilor este de asemenea foarte importantă. În momentul de faţă, datorită diversităţii de preţuri plătite de state, este clar că este şi o puternică componentă politică în formarea preţurilor de către furnizorul de energie.


Autor: FLUX
Sursa: http://www.flux.md


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Bravo Basescule...
A comentat Gicu pe 12.01.2007, ora 22:15
 COMENTEAZA 


2