Iurie Roşca îi cere transparenţă lui Voronin, în Rusia

31.05.2007

Vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Iurie Roşca, lider al Partidului Popular Creştin Democrat, de opoziţie, i-a cerut preşedintelui Vladimir Voronin să facă o declaraţie univocă în care să reafirme că nu va semna un document de reglementare a conflictului din Transnistria, pe la spatele Occidentului.

Această declaraţie survine pe fundalul unor speculaţii din presă, potrivit cărora, în cadrul unei vizite la Moscova, pe 10 iunie, Vladimir Voronin ar intenţiona să semneze cu omologul său, Vladimir Putin, un acord care ar favoriza Federaţia Rusă şi ar fi în detrimentul Republicii Moldova, dar şi a Uniunii Europene şi SUA.

Iurie Roşca a declarat că partenerii occidentali, dar şi opinia publică din Republica Moldova, se arată tot mai alarmaţi de ceea ce el a numit “negocieri enigmatice” pe marginea crizei transnistrene, dintre reprezentanţii Chişinăului şi Moscovei, negocieri care ar fi avut loc în ultimele luni şi despre care nu se cunoaşte nimic.

Liderul PPCD a specificat că această lipsă de transparenţă şi de mesaj univoc a deteriorat încrederea cancelariilor occidentale faţă de conducerea Republicii Moldova.

Implicarea SUA şi UE

Pentru a spulbera această neîncredere, spune Iurie Roşca, preşedintele Vladimir Voronin ar trebui să reafirme principalele repere ale Republicii Moldova în dialogul ei cu Federaţia Rusă.

Iurie Roşca enumeră aceste repere: retragerea necondiţionată a trupelor ruse din regiunea nistreană; respectarea legilor Republicii Moldova care exclud posibilitatea creării unei federaţii cu regiunea separatistă; menţinerea unui consens naţional în abordarea problemei transnistrene; dar şi menţinerea aşa-numitului format de negocieri 5+2, la care participă, pe lângă reprezentanţii Chişinăului, Tiraspolului, Rusiei, Ucrainei şi OSCE, şi cei ai Uniunii Europene şi SUA.

"Se impune o reafirmare a ataşamentului Republicii Moldova faţă de formula 5+2 pentru că Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu pot discuta această problemă litigioasă de la egal la egal, Federaţia Rusă fiind un actor internaţional mult mai puternic, prin urmare, ca să fortificăm poziţia Republicii Moldova avem nevoie să uzăm din plin de sprijinul partenerilor noştri americani şi europeni, astfel încât să putem pleda solidar cauza Republicii Moldova în aceste negocieri atât de necesare", a declarat la BBC Iurie Roşca.

Anterior, Iurie Roşca anunţase că a participat, pe 11 aprilie a.c., la o şedinţă secretă, convocată de Vladimir Voronin, în cadrul căreia acesta a prezentat o nouă iniţiativă de reglementare transnistreană elaborată de Moscova.

Voronin la Sankt Petersburg

Potrivit liderului PPCD, această iniţiativă prevede, între altele păstrarea statutului de ţară neutră de către Republica Moldova şi neadmiterea trupelor de menţinere a altor state decât Rusia în Transnistria, sub egida OSCE sau UE.

Iurie Roşca şi-a arătat speranţa că pe 10 iunie nu se va repeta situaţia din noiembrie 2003, când Vladimir Voronin era gata să semneze memorandumul Kozak, ce acorda, de facto, independenţă Transnistriei, şi doar presiunile interne şi externe l-au făcut să renunţe la acest lucru.

Liderul PPCD a menţionat, totodată, că, discutând cu persoane apropiate lui Vladimir Voronin, a primit asigurări că, pe 10 iunie, nu se intenţionează semnarea vreunui document între preşedinţii Voronin şi Putin.

E adevărat, a spus Iurie Roşca, aceste afirmaţii au fost făcute "telefonic şi neoficial".

Uniunea Europeană s-a arătat îngrijorată în legătură cu posibilitatea semnării unui accord moldo-rus în această privinţă, întrucât ele ar putea readuce Chişinăul în sfera de influenţă a Kremlinului, dând astfel o lovitură scopurilor politicii de vecinătate a UE.

Puterea comunistă de la Chişinău nu a comentat aceste afirmaţii, iar Preşedinţia a anunţat că Vladimir Voronin a plecat, miercuri, la Sankt Petersburg, Rusia, pentru a participa la Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu


//Comentariu anulat datorita limbajului neadecvat folosit.

//Cititi "politica de utilizare" a site-ului:
http://www.basarabeni.ro/index.php?tabel=meniu&id=14
A comentat liviu pe 31.05.2007, ora 15:08
 COMENTEAZA 


2