Moscova solicita reexaminarea Tratatului Fortelor Conventionale
31.05.2007
Rusia a cerut organizarea de urgenta a unei conferinte pentru a stabili cat de valabil mai este Tratatul fortelor conventionale in Europa (CFE). Potrivit presei romanesti, Olanda – depozitara tratatului – a fost contactata deja de autoritatile ruse pentru ca aceasta conferinta sa aiba loc cel tarziu pe 12 iunie la Viena.
Recent, presedintele Vladimir Putin a avertizat ca Rusia se va retrage din acest tratat ce reglementeaza stocul de armament conventional pe care il are fiecare stat european. Oficialii rusi argumenteaza ca, odata cu „instalarea de armament greu” in Cehia si Polonia (scutul antiracheta american), dar si cu amplasarea bazelor militare americane din Romania si Bulgaria, Vestul incepe o noua cursa a inarmarilor. La nivel diplomatic, Rusia insista ca acestea sunt motivele pentru care CFE ar fi deja depasit.
Moscova mai acuza ca membrii NATO, precum Slovenia si statele baltice, nu au semnat documentul, in timp ce mai multe state semnatare nu l-au ratificat (singurele care l-au ratificat fiind Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan). In plus, ultima varianta actualizata (CFE II) a fost semnata in 1999, de predecesorul lui Vladimir Putin, Boris Eltin. Acordul a permis expansiunea NATO catre fostele tari membre ale Pactului de la Varsovia.
Presa internationala scrie ca, astfel, Moscova porneste o ofensiva diplomatica pentru a contracara acuzatiile Occidentului ca nu si-a respectat angajamentele asumate la Istanbul, in 1999 – de a-si retrage trupele din Transnistria. Statele care nu au acceptat pana acum tratatul spun ca nu il vor semna pana cand Rusia nu-si va retrage trupele din Georgia si Transnistria. Potrivit sefului diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, legatura intre cele doua aspecte este „absurda” si a „transformat regimul de control al armelor in Europa intr-un instrument pentru indeplinirea de obiective politice care nu au nimic de-a face cu securitatea europeana”.
Potrivit presei rusesti, in prezent Rusia are nevoie de o zona-tampon, iar aceasta ar putea fi, in parte, R. Moldova. De aceea, problema Transnistriei este negociata in secret de presedintele Vladimir Voronin cu un inalt emisar trimis de Rusia la Chisinau: adjunctul consiliului de securitate rusesc, Iuri Zubakov. Solutia negociata intre cei doi in afara formatului multilateral 5+2 se refera la crearea unui stat moldoveano-transnistrean, in care Transnistria sa aiba un „statut special”, ce va fi stabilit clar de Moscova. Iritarea autoritatilor transnistrene si graba Moscovei de a refuza orice fel de uniune cu provincia separatista par a confirma temerile Uniunii Europene – ca va fi pusa in fata faptului implinit, asa cum avertizau diplomatii europeni la summitul de saptamana trecuta din Cehia. Vladimir Voronin a repetat insa obsesiv in ultimul timp ca problema transnistreana va fi rezolvata in viitorul foarte apropiat (in 2008 expira mandatul presedintelui Putin, iar in 2009 - cel al lui Voronin).
Rusia ar urma sa recunoasca neutralitatea RM – sa isi retraga trupele daca aceasta garanteaza ca nu va adera la nici un bloc militar. Ceea ce confirma in urma cu cateva zile liderul de la Chisinau, care afirma ca nu va tolera „niciun fel de prezenta militara, sub nicio culoare si niciun fel de uniforma pe teritoriul nostru”.