Eurodeputaţii îngrijoraţi cu privire la campanie
01.06.2007
O delegaţie a Parlamentului European, în frunte cu Marianne Mikko, se arată îngrijorată de modul în care decurge campania pentru alegerile locale ce vor avea loc în Republica Moldova pe 3 iunie.
Marianne Mikko, aflată pentru a 15-a oară în Moldova în ultimii trei ani, a menţionat că Uniunea Europeană îşi doreşte ca acest scrutin să fie liber şi corect din toate punctele de vedere.
Marianne Mikko a menţionat că, judecând după rapoartele observatorilor, Partidul Comuniştilor, de guvernământ, este avantajat la posturile naţionale de televiziune şi radio, iar până la jumătate din ştirile puse pe post sunt consacrate acestei formaţiuni.
Europarlamentara din Estonia, s-a arătat nedumerită şi refuzul Partidului Comuniştilor de a participa la dezbaterile electorale din mass-media.
Dacă în ţările Uniunii Europene ar apărea o situaţie similară, ea ar fi echivalentă cu sinuciderea politică, a subliniat doamna Mikko.
Ea s-a arătat contrariată şi participarea preşedintelui Vladimir Voronin şi a preşedintelui Parlamentului Marian Lupu la festivitatea de lansare a candidatului comunist Veaceslav Iordan la funcţia de primar de Chişinău, spunând că acesta este un lucru condamnabil.
Totuşi, Marianne Mikko şi-a arătat speranţa că alegerile din 3 iunie vor fi libere şi corecte.
"Noi dorim foarte mult ca alegerile să fie corecte şi libere. Chiar la prima noastră întrevedere, cu un reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, ni s-a spus că, spre regret, lucrurile merg într-o direcţie greşită. Eu sper că, luni sau marţi, când vom face totalurile acestor alegeri, să conratăm că pronosticurile acestui ONG au fost greşite", a spus Marianne Mikko.
Şi observatorii locali atestă utilizarea resurselor administrative de către candidaţii comunişti atât în municipiul Chişinău, cât şi în alte localităţi.
Este vorba, între altele, de un transfer de imagine de la primele personae din stat - Preşedintele Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului Marian Lupu, sau premierul Tarlev – către candidaţii puterii.
Iar preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului, Paul Strutzescu, a remarcat şi faptul că în urma intsurării unei "verticale a puterii", adică a unui control a puterii centrale asupra cele locale, birorurile electorale din multe localităţi par a lua decizii favorabile puterii comuniste.
"În linii mari constatăm că sistemul de exercitare a puterii de stat, prin instaurarea unei verticale a puterii, are influenţă directă şi asupra birourilor electorale şi secţiilor de votare de nivelul doi şi celor din sate. /…/ Aş vrea să mă refer la faptul că observatorii pe termen lung deja s-au plictisit, înregistrând cazuri de utilizare masivă a resurselor administrative în toate localităţile Republicii Moldova", a spus Paul Strutzescu.
Mai multe partide de opoziţie s-au arătat nemulţumite de modul în care decurge actuala campanie electorală şi au ameninţat că ar putea cere invalidarea alegerilor în cazul în care abuzurile nu vor fi curmate.