Toate partidele de orientare democratică s-au angajat în procesul de constituire a unor majorităţi post-electorale necomuniste
11.06.2007
La 17 iunie PPCD îl va susţine pe Dorin Chirtoacă
Alexandru Cordunenau: Democraţii sunt obligaţi să se solidarizeze la nivel local pentru a administra puterea în interesul cetăţeanului
- Dle Alexandru Cordunenau, suntem în ultima săptămână a alegerilor locale. Cum caracterizaţi această perioadă?
- După prăbuşirea catastrofală a comuniştilor, înregistrată în toată ţara, toate partidele de orientare democratică s-au angajat în procesul de constituire a unor majorităţi post-electorale necomuniste în consiliile locale de nivelul întâi şi doi. Ne bucurăm că declaraţia făcută în acest sens de Iurie Roşca încă la 4 iunie a fost urmată de luări de poziţie similare practic din partea tuturor partidelor necomuniste care au reuşit să obţină reprezentare în organele puterii locale. PPCD are 60 de candidaţi la funcţia de primari, care s-au calificat în turul doi. Vom fi alături de colegii noştri. Însă vom sprijini, în egală măsură, şi candidaţii altor partide democratice acolo unde ai noştri nu au intrat în turul doi.
- În ce măsură pot fi considerate relevante aceste alegeri?
- Ele au fost dominate pe tot parcursul campaniei de abuzuri şi nelegiuiri în toată ţara. Nu încape nici o îndoială că dacă guvernarea comunistă nu ar fi utilizat atât de agresiv resursele adminstrative şi nu ar fi terorizat lumea, dacă nu ar fi falsificat rezultatele în ziua alegerilor, ei nu ar fi obţinut în nici un consiliu raional majoritatea şi ar fi pierdut în mai toate satele. Noi am contestat rezultatele alegerilor în municipiul Chişinău şi în alte localităţi, am cerut renumărarea voturilor în mai multe locuri. Să vedem cum se vor manifesta organele electorale locale, CEC-ul şi instanţele de judecată în aceste cazuri, dar şi ce poziţie vor adopta în definitiv organismele intrenaţionale. Din punctul de vedere al PPCD alegerile au fost dominate de presiuni şi fraude care au distorsionat în mare măsură rezultatul final al acestora.
- Totuşi, ele au adus şi ceva nou în raportul de forţe din ţară?
- Evident. Partidul Comuniştilor a pierdut enorm şi probabil nu va mai putea stopa viteza cu care îşi pierde ponderea în mijlocul alegătorilor. Declinul guvernanţilor ar trebui să fie privit ca un proces firesc. După două victorii succesive la parlamentare şi una la locale, acum comuniştii suportă o erodare naturală atât prin simpla aflare la guvernare, cât şi prin maniera abuzivă de exercitare a puterii. Noile majorităţi care se constituie la nivel local vor trebui să determine guvernarea să înveţe a dialoga şi coopera în mod constructiv, dar şi să se obişnuiască cu ideea că puterea locală nu e o subdiviziune a celei centrale, ci este autonomă, ambele puteri urmând să conlucreze pentru interesul public. Un efect fundamental al schimbărilor post-electorale este despărţirea de „verticala puterii” ca model de guvernare autoritară. De azi încolo principiul autoguvernării colectivităţilor locale poate deveni unul funcţional în Republica Moldova.
- Şi totuşi, dacă alegerile din Chişinău nu vor fi anulate, ce veţi face?
- Aşa cum a declarat şi Iurie Roşca imediat după primul tur, la 17 iunie PPCD îl va susţine pe Dorin Chirtoacă. Apelul nostru către toţi membrii şi simpatizanţii este să îi acordăm lui Dorin Chirtoacă un sprijin activ şi să ieşim cu toţii la alegeri pentru a-l ajuta să câştige.
2 comentarii
Cine este Alexandru Corduneanu?!