Romania considera ca nerezolvarea "conflictelor inghetate" poate afecta credibilitatea OSCE
Romania considera ca lipsa oricarui progres al OSCE in ultimul an in rezolvarea problemei "conflictelor inghetate" poate afecta credibilitatea organizatiei, a declarat, la 4 decembrie, ministrul de externe roman Mihai-Razvan Ungureanu, in discursul sustinut la reuniunea Consiliului Ministerial al Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE), care se desfasoara la Bruxelles.
"Romania este in mod particular ingrijorata de conflictul din Transnistria. Din pacate, in ciuda eforturilor presedintiei belgiene din ultimul an a OSCE, nu se intrevad perspective pentru rezolvarea acestui conflict", a aratat seful diplomatiei romane. Ministrul Ungureanu a reafirmat sprijinul Romaniei pentru o solutie la aceasta problema prin care sa respecte independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si a subliniat necesitatea descurajarii initiativelor separatiste de tipul referendumului desfasurat de autoproclamatele autoritati de la Tiraspol la 17 septembrie. De asemenea, ministrul roman al afacerilor externe a subliniat faptul ca rezolvarea conflictului din stanga Nistrului depinde de respectarea de catre Federatia Rusa a prevederilor Acordului de la Istanbul din 1999 in ceea ce priveste retragerea trupelor si armamentului sau din Transnistria. "Romania va merge inainte cu ratificarea Tratatului Adaptat privind Fortele Conventionale din Europa (CFE) numai dupa indeplinirea angajamentelor de la Istanbul privind Republica Moldova", a spus seful diplomatiei romane.
Totodata, ministrul Ungureanu a punctat necesitatea ca OSCE sa adopte o perspectiva "proaspata" asupra problemei Marii Negre si, desi nu este o organizatie economica, sa sustina asigurarea unei securitati energetice a celor 56 de state membre, printr-o piata energetica "predictibila, de incredere, libera comercial, competitional si cu respectarea protectiei mediului".
Seful diplomatiei romane a mai aratat ca Romania sustine initiativele de reformare a organizatiei paneuropene in sensul eficientizarii ei si atentia crescanda acordata de OSCE problemelor privind drepturile omului, toleranta si nediscriminarea. "Suntem onorati ca vom gazdui in mai 2007 urmatoarea conferinta la nivel inalt a OSCE privind combaterea formelor de discriminare", a spus ministrul Ungureanu.
Reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Bruxelles marcheaza sfarsitul mandatului anual al presedintiei belgiene a organizatiei si preluarea acestuia de catre Spania. Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) este o organizatie axata pe problemele de securitate, fiind instrumentul prioritar in Europa privind alerta timpurie, prevenirea, gestionarea si reconstructia in caz de conflict.