Mediul urban este afectat de somaj mai mult decat cel rural
12.06.2007
Mediul urban este afectat de somaj mai mult decat cel rural. In acelasi timp, printre barbati sunt mai multi someri decat printre femei. Astfel, din peste 72 de mii de cetateni ai R. Moldova, care nu sunt ocupati la ora actuala in campul muncii, 57,1% sunt persoane din mediul urban, iar 61,7% din numarul total il constituie barbatii.
Potrivit Biroului National de Statistica, 77,3% din someri sunt persoane cu experienta in munca, durata medie a somajului constituind 19 luni. Fiecare al treilea somer se afla in somaj 12 luni si mai mult, fiecare al cincilea – 24 de luni si mai mult, iar 26,5% fac parte din categoria tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani. La momentul cercetarii urmau o forma de instruire doar 0,7% din totalul somerilor.
Rata somajului a inregistrat valoarea de 5,7%. S-au inregistrat disparitati semnificative intre rata somajului la barbati – 6,8% si la femei – 4,5%; in mediul urban – 7,1% fata de mediul rural – 4,5%. In randurile tinerilor rata somajului a constituit 13,9%.
Totodata, populatia inactiva de 15 ani si peste a reprezentat 57,1% din totalul populatiei de aceeasi categorie de varsta, inclusiv persoane descurajate si persoane care au fost declarate plecate in alte tari la lucru sau in cautare de lucru. Numarul persoanelor declarate plecate in alte tari la lucru sau in cautare de lucru a fost de circa 335 mii persoane, ceea ce constituie 20% in totalul populatiei inactive de 15 ani si peste. Doua treimi din cei declarati plecati sunt barbati. Aceeasi pondere le-a revenit si persoanelor plecate din localitatile rurale.
Datele statistice prezentate nu includ teritoriul din partea stanga a Nistrului si mun. Bender.