Moldova - o sursă majoră a traficului de persoane
14.06.2007
Ministerul de externe al Statelor Unite a prezentat raportul anual cu privire la traficul de persoane. Republica Moldova este din nou menţionată drept o sursă majoră a traficului de persoane, fiind vorba în special de tinere fete, obligate să se prostitueze.
Departamentul de Stat american consideră Republica Moldova o sursă majoră pentru traficul de fete şi femei care sunt exploatate sexual în aproape toate statele Uniunii Europene, precum şi în Ucraina, Rusia, Albania sau Emiratele Arabe Unite.
Documentul menţionează şi traficul intern - dinspre zonele rurale înspre Chişinău dar şi faptul că regiunea separatistă nistreană e un important punct de tranzit.
Autorităţile americane remarcă eforturile guvernului de la Chişinău de a se alinia standardelor în materie de combatere a traficului de persoane.
Raportul spune însă că aceste eforturi sunt departe de a da rezultate suficiente.
Departamentul de Stat adaugă că autorităţile moldovene nu au oferit suficiente indicii că ar combate corupţia şi complicitatea traficanţilor de persoane cu oficialii locali.
Pe perioada anului trecut, se mai spune în raport, au apărut relatări potrivit cărora oficiali de rang înalt, angajaţi ai poliţiei de frontieră şi poliţişti au colaborat cu traficanţii.
Cu toate acestea, împotriva acestora nu s-au deschis investigaţii penale.
Este oferită ca exemplu situaţia din August 2006, când mai mulţi anchetatori, procurori şi oficiali, precum şi adjunctul Directorului Centrului pentru Combaterea Persoanelor, au fost demişi, sub suspiciunea că au colaborat cu o reţea de traficanţi.
Însă suspecţii nu au fost puşi sub acuzare.
Ministerul de externe de la Washington remarcă faptul că articolele din Codul Penal pedepsesc suficient de aspru traficul de persoane, precum şi că în 2006 au fost investigate 466 de cazuri în acest domeniu al infracţionalităţii, faţă de 386, în 2005.
Din cauza resurselor sale limitate, guvernul Republicii Moldova nu a făcut eforturi reale pentru a îmbunătătţi asistenţa acordată victimelor traficului, mai scrie în raport.
Asistenţa este acordată în special de organizaţii neguvernamentale, cu finanţare străină, chiar dacă guvernul le acordă acestora un sprijin limitat.
În final se mai spune că victimele traficului de persoane nu colaborează de regulă cu anchetatorii, deoarece guvernul este incapabil să le acorde protecţie în faţa traficanţilor de persoane, care vor să se răzbune.
Raportul citează mărturia unei fete de 14 ani, care admite că a fost vândută de mai multe ori la rând, că a trăit într-un subsol şi că a fost forţată să se prostitueze până la epuizare.