Votarea la Corjova a fost din nou oprită de transnistreni

17.06.2007

Miliţia autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene a zădărnicit şi duminică, 17 iunie, votarea repetată pentru consiliul local şi pentru primar în localitatea Corjova, după ce două săptămâni în urmă aceiaşi miliţieni blocaseră tentativa localnicilor de a desfăşura alegerile locale.

Satul Corjova, cunoscut şi ca localitatea de baştină a preşedintelui Vladimir Voronin, se consideră sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale moldovene, dar este revendicat şi de regimul de la Tiraspol.

Localitatea este o suburbie, de fapt, a oraşului Dubăsari controlat în totalitate de autorităţile transnistrene şi în care - mai mult de 15 ani în urmă - s-a declanşat conflictul armat de pe Nistru.

Purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Klaus Neukirch, a fost la faţa locului şi a văzut cum s-au desfăşurat evenimentele.

OSCE - martor la eveniment

"La aproximativ 7 fără un sfert , în dimineaţa zilei de 17 iunie, miliţia transnistreană a păruns în localul secţiei de votare şi l-a ocupat, astfel încât votarea astăzi în satul Corjova nu mai este posibilă. A fost o situaţie tensionată care din fericire nu a degenerat într-o violenţă mai mare şi trebuie lăudate în acest sens şi în primul rând partea moldovenească care a arătat reţinerea respectivă", a spus Klus Neukirch.

"Misiunea OSCE a încercat zilele trecute să găsească o soluţie care ar fi putut asigura votarea pentru consiliul local şi pentru primarul de Corjova. Din păcate, aceste negocieri n-au produs un rezultat respectiv şi este foarte regretabil că iarăşi alegătorii din localitate n-au avut posibilitatea să-şi exprime votul lor şi sigur este absolut inacceptabil ca o secţie de votare să fie închisă cu forţa", a comunicat pentru BBC purtătorul de cuvânt al Misiunii OSCE la Chişinău.

Primarul în exerciţiu al satului Corjova, Valeriu Miţul, a declarat la BBC că în timpul ocupării sediului secţiei de votare miliţienii transnistreni au utilizat gaze lacrimogene, unii dintre poliţiştii Republicii Moldova apelând la ajutor medical în urma confruntării violente cu cei care au pătruns cu forţa în sediul secţiei pentru a zădărnici alegerile.

Potrivit lui Valeriu Miţul, care a anunţat pentru luni o conferinţă de presă la Chişinău pentru amănunte, cei circa 200 de miliţieni transnistreni, în uniformă sau fără, au deteriorat mobila, cabinele şi urnele de vot, au tăiat legătura telefonică.

Versiunea transnistreană

În versiunea agenţiei oficiale a autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Olvia-press, incidentul de la Corjova este prezentat drept "conflict grav provocat la Dubăsari de către autorităţile moldovene".

"La Dubăsari a avut loc o ciocnire gravă dintre poliţia moldovenească şi miliţia transnistreană. Poliţiştii au utilizat gaze lacrimogene. Potrivit unor date, au avut de suferit şapte poliţiti ai Republicii Moldova şi şapte angajaţi ai MAI al Transnistriei. Cauza conflictului au constituit-o acţiunile autorităşilor moldovene care au decis să deschidă o secţie de votare pe teritoriul Transnistriei", relatează Olvia-press.

Olvia-press prezintă versiunea autorităţilor transnistrene privind filmul celor întâmplate, versiune conform căreia vina pentru incident se atribuie în exclusivitate poliţiei moldoveneşti.

"Escaladarea conflictului a fost preîntâmpinată datorită intervenţiei forţelor ruse de menţinere a păcii", - se mai menţionează în relatarea agenţiei de la Tiraspol.

"OSCE şi Moldova au acuzat (în cadrul Comisiei Unificate de control – n.r.) trupele ruse de menţinere a păcii de incapacitate de a controla situaţia în Zona de securitate", acuzaţii respinse categoric de reprezentantul Rusiei în respectiva comisie.

Olvia-press mai susţine că secţia de votare de la Corjova a fost distrusă în urma luptei corp la corp dintre poliţie şi miliţie.

"Probabil, secţia de votare în microraionul Corjova al oraşului Dubăsari a fost necesară Chişinăului pentru a provoca o nouă situaţie conflictuală, ca apoi să declare că operaţiunea de menţinere a păcii în actualul format (reprezentată de militari ai Rusiei, Transnistriei şi Republicii Moldova – n.r.) ar fi, chipurile, ineficientă", conchide agenţia oficială a autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Replica Minsterului Reintegrării

În acelaşi timp, Ministerul Reintegrării al Republicii Moldova a difuzat o declaraţie în care îşi exprimă "revolta faţă de noua provocare în satul Corjova, raionul Dubăsari".

"Urmare a unei noi acţiuni violente a administraţiei de la Tiraspol – se menţionează în declaraţie - a fost acaparată cu forţă secţia de votare în această localitate, alegătorii din sat fiind privaţi de dreptul de a participa la alegeri locale repetate", spune în comunicatul Ministerului Reintegrării.

În declaraţie se exprimă recunoştinţă "locuitorilor satului pentru patriotismul manifestat, ataşamentul pentru valorile general umane şi normele democratice în această situaţie extrem de dificilă" şi se dau asigurări ale Guvernul Republicii că se vor face "eforturi susţinute pentru garantarea respectării drepturilor omului".

Ministerul Reintegrării face - prin intermediul declaraţiei difuzate – "apel către mediatori şi observatori în procesul de reglementare a diferendului, către statele implicate în mecanismele de menţinere a păcii, cu solicitarea să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru stabilizarea situaţiei, protejarea locuitorilor din zonă şi soluţionarea cât mai grabnică a diferendului transnistrean, care este o ameninţare la adresa nu doar a securităţii regionale, dar şi, în primul rând, la adresa securităţii personale a cetăţenilor Republicii Moldova".

În declaraţie se mai spune despre necesitatea "examinării posibilităţilor de introducere a unor sancţiuni suplimentare împotriva aşa-numiţilor lideri ai regiunii care se fac responsabili pentru organizarea acestei provocări".

CEC anulează scrutinul

Un comunicat al Comisiei Electorale Centrale, remis la scurt timp după incident, constată împrejurările ocupării şi distrugerii secţiei de votare de la Corjova şi "din nou încălcarea flagrantă de către regimul nerecunoscut de la Tiraspol a dreptului constituţional al locuitorilor comunei Corjova, cetăţeni ai Republicii Moldova, de a-şi alege administraţia locală şi, respectiv imposibilitatea membrilor organelor electorale de a-şi continua activitatea în vederea desfăşurării votării repetate pentru alegerea organelor administraţiei publice locale".

"Pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea alegătorilor şi membrilor organelor electorale din circumscripţia electorală Corjova", se mai spune în comunicat - Comisia Electorală Centrală a dispus închiderea secţiei de votare nr. 15/3 amplasată în Liceul Mihai Eminescu din localitate".

CEC a atenţionat opinia publică locală şi internaţională asupra "metodelor criminale ale regimului separatist" aplicate la Corjova şi a salutat "înalta atitudine civică a alegătorilor din comuna Corjova, eforturile şi curajul de care au dat dovadă membrii biroului electoral al secţiei de votare 15/3 din localitate în situaţia dificilă creată".

Comunicatul CEC nu oferă precizări privind perspectivele alegerii puterii locale în respectiva comună.

După prima tentativă, eşuată, de desfăşurare a alegerilor la Corjova, un reprezentant a localităţii a făcut prin intermediul presei un apel al locuitorilor comunei către consăteanul or Vladimir Voronin să fie alături de ei în ziua alegerilor repetate. Preşedintele Voronin este împiedicat, însă, de mai mult timp de către autorităţile separatiste să se deplaseze în regiune.

Vladimir Voronin: "O provocare"

Solicitat la o secţie de votare în capitală să comenteze incidentele de la Corjova, Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că le apreciază "ca pe o provocare".

"Separatiştii din Tiraspol şi nu numai ei, dar şi din alte părţi, şi acei din interiorul ţării care-i susţin pe aceşti separatişti, şi acei care-i susţin din Federaţia Rusă, şi acei care îi susţin de peste Prut au interese foarte seroase în această zonă", a declarat Vladimir Voronin.

"Şi ei aşteaptă întotdeauna posibilităţi ca să zdruncine această situaţie, să comită provocaţii, mai ales la momentul actual când ei simt că deja-deja se apropie sfârşitul acestei epopei de 15 ani în zona separatistă în Trasnistria. De aceea ei caută cu orice ocazie să agraveze situaţia, ca să producă aceste conflicte, ca noi să nu putem merge mai departe cu soluţionarea definitivă a acestei probleme", a mai spus preşedintele Voronin .

Vladimir Voronin a adăugat că autorităţile moldovene nu vor admite reluarea conflictului armat, dezlănţuirea căruia o doresc prin declanşarea unor incidente ca la Corjova unii "provocatori".


Autor: Alexandru Canţîr
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Un articol foarte interesant si actual, imi fac lucrarea de licenta pe aceasta tema si consider ca atit Smirnov, cit si Voronin sunt doar niste pioni intr-o joaca mult mai mare cu beneficii foarte semnificative pentru partea cistigatoare pe o perioada mare de timp. Totusi consider ca solutionarea acestui conflict este inevitabila, macar ca nu se vad rezultate semnificative pina acum, totul se va termina brusc si intr-o zi...pebtru cine? ...ramine sa vedem.
A comentat Andrei pe 17.06.2007, ora 22:15
 COMENTEAZA 


2