Dorin Chirtoacă nu mai poate pierde victoria
18.06.2007
În cel mai important scrutin din cadrul alegerilor locale din Republica Moldova, pentru funcţia de primar la Chişinău, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, conduce detaşat la numărătoarea voturilor în faţa candidatului Partidului Comuniştilor, Veaceslav Iordan.
Potrivit Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, după numărarea voturilor de la 245 din cele 285 de secţii, Dorin Chirtoacă are aproape 59% din voturi faţă de ceva mai mult de 41% Veaceslav Iordan.
În primul tur, Veaceslav Iordan a obţinut 27,6% din voturi, iar Dorin Chirtoacă 24,3%, pe fondul unei participări foarte slabe la urne, de doar 37%.
Pentru cel de-al doilea tur, Dorin Chirtoacă a primit sprijin din partea mai multor partide non-comuniste reprezentate în Consiliul Municipal Chişinău, în timp ce Veaceslav Iordan este susţinut de blocul electoral Ravnopravie-Patria-Rodina, care se adresează electoratului rusofon.
În Republica Moldova s-a desfăşurat turul doi de scutin al alegerii primarilor şi alegeri repetate în 466 din cele 898 de localităţi ale ţării.
Participarea la vot s-a cifrat la ora 21 la circa 41% din electoratul cu drept de vot, faţă de 52% acum două săptămâni la turul întâi.
La Chişinău participarea la vot a fost de 36%.
Ca şi acum două săptămâni, în satul Corjova de pe malul stâng al Nistrului, miliţienii transnistreni au împiedicat desfăşurarea votării, iar Comisia Electorală Centrală a decis închiderea secţiei de votare din localitate.
Corjova, satul de baştină al preşedintelui Vladimir Voronin, este disputat între autorităţile de la Chişinău şi cele separatiste de la Tiraspol.
Felicitãri pentru Dorin Chirtoacã. De azi începe o nouã etapã de dezvoltare pentru ţara noastrã. Aceastã victorie are o semnificaţie deosebitã de ordin geopolitic, care aratã o turnurã categoricã deosebit de reprezentativã de la vectorul pro-CSI cãtre vectorul pro-occidental. Trebuie sã remarcãm falimentul propagandei comuniste. Alegãtorii au sancţionat discursul autoritar şi utilizarea resurselor administrative din aceastã campanie. Din acest moment, RM pãşeşte hotãrât pe drumul de dezvoltare europeanã, iar viitoare putere din 2009 este deja prefiguratã. Viitorul parlament, viitorul guvern şi viitorul preşedinte de dupã alegerile din 2009 vor fi exponenţi ai partidelor democratice.